Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Medeni Kanun’un kabulünü kutladılar

GÜNCEL 17.02.2018 - 17:04, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4010+ kez okundu.
 

Medeni Kanun’un kabulünü kutladılar

Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu ile TÜBAKKOM ortak açıklama yaparak, Madeni Kanun’un kabulünün yıldönümünü kutladı.

AYDIN- Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt’un da katılımıyla yapılan ortak açıklamada, “Kurtuluş Savaşı’nı kazanmış, küllerinden yeniden doğmuş Türkiye Cumhuriyeti’nde; laik ve çağdaş bir devlet olmanın ilk adımlarından birinin hukuk ve kadın erkek eşitliğinden geçtiğinin bilincinde olan önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve devrim arkadaşlarının oluşturduğu TBMM'de 17 Şubat 1926'da Türk Medeni Kanunu kabul edilmiştir” denildi. “Hukuk ve sosyal alanlarda eşitliği temel alan bu yasayla; boşanma hakkının kadına da tanınması, mirastan eşit pay alma, tek eşlilik, resmi nikah zorunluluğu gibi çağdaş dünyaya dair, kadının onuruyla ve eşit bir birey olarak yaşamasının gereği olan kuralla yasa ile güvence altına alınmıştır. Medeni Kanun'un kabulü; kadının birey olarak kabulü, eşitlik ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır” görüşüne yer verilen ortak açıklamada, şöyle denildi: “17 Şubat 1926'da kazanılan Türk Medeni Kanunu'ndaki haklar, kadınların en büyük güvencesidir. Ülkemizin birlik ve beraberliği, huzuru ve refahı, çağdaş dünyada yerini alması ve korunması ancak ve ancak toplumsal cinsiyet eşitliği ile mümkün olur. Mustafa Kemal Atatürk bunu daha yeni kurulmuş bir cumhuriyetin ilk ışıklarına yazmış ve o ışıklarla yolumuzu aydınlatmıştır. Bizlere düşen, kazanılmış bu hakları korumak ve güncel ihtiyaçlar ve gelişen dünya koşulları karşısında her zaman geliştirmektir. Kadınlar, bu topraklarda hakları için önemli mücadeleler vermişlerdir. Erkeklerle eşit birer birey gibi yaşamanın ülkemizin ve dünyanın aydınlık geleceği için hayati olduğunun her zaman bilincinde olan kadınlarımız. Kurtuluş Mücadelesinde erkeklerle omuz omuza mücadele etmiş. Cumhuriyet Devrimleri için her türlü fedakarlığı yapmakla kalmayıp, aklı ve bilinciyle kendi varlığını ortaya koymuştur. Nitekim Ulu Önder; "Dünya'da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez." diyerek kadının hak ve var oluş mücadelesini taçlandırmıştır. Türk Medeni Kanunu, işte bu eşsiz mücadelenin, eşsiz bir Önderle yan yana yürünen bir aydınlık yolundaki en önemli kazanımıdır. Kadını değersiz ikinci sınıf bir varlık olarak görmeye son veren, hukuk önünde eşit bir yurttaş olmasının güvencesidir. Laiklik bir ülkede, kanunla korunan eşitlik haklarıyla daha iyisi adına mücadele etmek de bizim görevimiz, bu emanete sahip çıkmak varlık nedenimizdir. Bugün, 17 Şubat'ta; Türk Medeni Kanunu'nun kabulünü; bir aydınlık dönemin habercisi, onurumuzla yaşamanın güvencesi olarak bir kez daha kutluyor; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, yolumuzu aydınlatan herkesi minnetle anıyoruz.”
Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu ile TÜBAKKOM ortak açıklama yaparak, Madeni Kanun’un kabulünün yıldönümünü kutladı.

AYDIN- Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt’un da katılımıyla yapılan ortak açıklamada, “Kurtuluş Savaşı’nı kazanmış, küllerinden yeniden doğmuş Türkiye Cumhuriyeti’nde; laik ve çağdaş bir devlet olmanın ilk adımlarından birinin hukuk ve kadın erkek eşitliğinden geçtiğinin bilincinde olan önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve devrim arkadaşlarının oluşturduğu TBMM'de 17 Şubat 1926'da Türk Medeni Kanunu kabul edilmiştir” denildi.

“Hukuk ve sosyal alanlarda eşitliği temel alan bu yasayla; boşanma hakkının kadına da tanınması, mirastan eşit pay alma, tek eşlilik, resmi nikah zorunluluğu gibi çağdaş dünyaya dair, kadının onuruyla ve eşit bir birey olarak yaşamasının gereği olan kuralla yasa ile güvence altına alınmıştır. Medeni Kanun'un kabulü; kadının birey olarak kabulü, eşitlik ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır” görüşüne yer verilen ortak açıklamada, şöyle denildi:

“17 Şubat 1926'da kazanılan Türk Medeni Kanunu'ndaki haklar, kadınların en büyük güvencesidir. Ülkemizin birlik ve beraberliği, huzuru ve refahı, çağdaş dünyada yerini alması ve korunması ancak ve ancak toplumsal cinsiyet eşitliği ile mümkün olur. Mustafa Kemal Atatürk bunu daha yeni kurulmuş bir cumhuriyetin ilk ışıklarına yazmış ve o ışıklarla yolumuzu aydınlatmıştır. Bizlere düşen, kazanılmış bu hakları korumak ve güncel ihtiyaçlar ve gelişen dünya koşulları karşısında her zaman geliştirmektir.

Kadınlar, bu topraklarda hakları için önemli mücadeleler vermişlerdir. Erkeklerle eşit birer birey gibi yaşamanın ülkemizin ve dünyanın aydınlık geleceği için hayati olduğunun her zaman bilincinde olan kadınlarımız. Kurtuluş Mücadelesinde erkeklerle omuz omuza mücadele etmiş. Cumhuriyet Devrimleri için her türlü fedakarlığı yapmakla kalmayıp, aklı ve bilinciyle kendi varlığını ortaya koymuştur. Nitekim Ulu Önder; "Dünya'da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez." diyerek kadının hak ve var oluş mücadelesini taçlandırmıştır.

Türk Medeni Kanunu, işte bu eşsiz mücadelenin, eşsiz bir Önderle yan yana yürünen bir aydınlık yolundaki en önemli kazanımıdır. Kadını değersiz ikinci sınıf bir varlık olarak görmeye son veren, hukuk önünde eşit bir yurttaş olmasının güvencesidir. Laiklik bir ülkede, kanunla korunan eşitlik haklarıyla daha iyisi adına mücadele etmek de bizim görevimiz, bu emanete sahip çıkmak varlık nedenimizdir.

Bugün, 17 Şubat'ta; Türk Medeni Kanunu'nun kabulünü; bir aydınlık dönemin habercisi, onurumuzla yaşamanın güvencesi olarak bir kez daha kutluyor; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, yolumuzu aydınlatan herkesi minnetle anıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.