Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Madran Dağı’nda yeni kaya resimleri bulundu

KÜLTÜR 15.12.2017 - 15:49, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3161+ kez okundu.
 

Madran Dağı’nda yeni kaya resimleri bulundu

Aydın’daki Madran Dağı’nda tarih öncesinden prehistorik kalma yeni kaya resimleri bulundu.

AYDIN- Çine ve Bozdoğan ilçeleri arasındaki eşsiz doğal güzellere sahip Madran Dağı’nda kayalara çizilmiş şekilde bulunan resimlerin, Söke’ye bağlı Beşparmak-Latmos Dağı’nda bulunan kaya resimleriyle karşılaştırıldığında bir kadına ait olan resmin yanında, farklı işaretlerden oluşan tezyinatlar bulunması dikkat çekti. Bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) uzmanları tarafından Latmos’un ardından Aydın’a bağlı Çine ve Bozdoğan ilçeleri arasında kalan, doğal ve kültürel zenginliklerle dolu Madran Dağları’nda ikinci kez prehistorik kaya resimleriyle karşılaşıldı. Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Madran Dağları’nın eşsiz coğrafyasında tarih öncesine ait bir resim daha tespit edildi. Latmos’taki benzerlerine bakıldığında bir bayana ait olan resmin yanında, farklı işaretlerden oluşan tezyinatlar bulunmaktadır. Latmos’la aynı coğrafya koşullarına sahip olan ve henüz tam olarak araştırılmamış Madran Dağları, tarih öncesi kaya resimleri açısından ikinci bir önemli merkez olabilir mi? Doğal ve kültürel varlıklar açısından önemli miraslara ev sahipliği yapan Madran Dağları’nın gizemli coğrafyası, keşfedilmeyi bekleyen bir açık hava müzesi niteliğindedir. Latmos’ta başlayan kaya resim kültürünün, Madran Dağı’na kadar yayılan gizeminin sırları mutlaka araştırılmalıdır. Her yanından tarih fışkıran bu coğrafyada yer alan kayaların altında, daha nice insanlık mirasları keşfedilmeyi beklemektedir“ dedi. Kaya resimlerinin bölgedeki kültürü ortaya çıkardığını kaydeden Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: "1994 yılında, Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peshlow, antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın Karakaya Köyü’nün Söğütözü yerleşiminde Yaşar Beşparmak’ın gösterdiği, Göktepe kaya sığınağında tespit ettiği ilk tarih öncesi kaya resminden sonra, yaptığı 30 yıllık çalışmayla yeni bir kültürü ortaya çıkarmıştı. Latmos’un engebeli ve vahşi kayalık arazilerine yayılış gösteren kaya resimlerinin sayısı her geçen yıl çıkartmıştı. Doğal ve kültürel zenginliklerle dolu olan Madran Dağları’nda, geçtiğimiz aylarda devasa boyuttaki bir kaya yüzeyinde sadece ellerden oluşan tarih öncesi kaya resimlerini tespit etmiştik. Bir dere yatağına yakın ana kayaya çizilmiş kaya resimleri boya rengi ve figür açısından Latmos resimleriyle benzerlik taşıdığı, muhtemelen aynı döneme ait olabileceği düşünülmüştü. Umarız tarihe ışık tutacak Latmos ve Madran Dağları’ndaki bu insanlık miraslarını da yok olmadan koruyarak, diğer ülkelerde olduğu gibi biz de turizmine kazandırabiliriz.“
Aydın’daki Madran Dağı’nda tarih öncesinden prehistorik kalma yeni kaya resimleri bulundu.

AYDIN- Çine ve Bozdoğan ilçeleri arasındaki eşsiz doğal güzellere sahip Madran Dağı’nda kayalara çizilmiş şekilde bulunan resimlerin, Söke’ye bağlı Beşparmak-Latmos Dağı’nda bulunan kaya resimleriyle karşılaştırıldığında bir kadına ait olan resmin yanında, farklı işaretlerden oluşan tezyinatlar bulunması dikkat çekti.

Bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) uzmanları tarafından Latmos’un ardından Aydın’a bağlı Çine ve Bozdoğan ilçeleri arasında kalan, doğal ve kültürel zenginliklerle dolu Madran Dağları’nda ikinci kez prehistorik kaya resimleriyle karşılaşıldı. Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Madran Dağları’nın eşsiz coğrafyasında tarih öncesine ait bir resim daha tespit edildi. Latmos’taki benzerlerine bakıldığında bir bayana ait olan resmin yanında, farklı işaretlerden oluşan tezyinatlar bulunmaktadır. Latmos’la aynı coğrafya koşullarına sahip olan ve henüz tam olarak araştırılmamış Madran Dağları, tarih öncesi kaya resimleri açısından ikinci bir önemli merkez olabilir mi? Doğal ve kültürel varlıklar açısından önemli miraslara ev sahipliği yapan Madran Dağları’nın gizemli coğrafyası, keşfedilmeyi bekleyen bir açık hava müzesi niteliğindedir. Latmos’ta başlayan kaya resim kültürünün, Madran Dağı’na kadar yayılan gizeminin sırları mutlaka araştırılmalıdır. Her yanından tarih fışkıran bu coğrafyada yer alan kayaların altında, daha nice insanlık mirasları keşfedilmeyi beklemektedir“ dedi.

Kaya resimlerinin bölgedeki kültürü ortaya çıkardığını kaydeden Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: "1994 yılında, Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peshlow, antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın Karakaya Köyü’nün Söğütözü yerleşiminde Yaşar Beşparmak’ın gösterdiği, Göktepe kaya sığınağında tespit ettiği ilk tarih öncesi kaya resminden sonra, yaptığı 30 yıllık çalışmayla yeni bir kültürü ortaya çıkarmıştı. Latmos’un engebeli ve vahşi kayalık arazilerine yayılış gösteren kaya resimlerinin sayısı her geçen yıl çıkartmıştı. Doğal ve kültürel zenginliklerle dolu olan Madran Dağları’nda, geçtiğimiz aylarda devasa boyuttaki bir kaya yüzeyinde sadece ellerden oluşan tarih öncesi kaya resimlerini tespit etmiştik. Bir dere yatağına yakın ana kayaya çizilmiş kaya resimleri boya rengi ve figür açısından Latmos resimleriyle benzerlik taşıdığı, muhtemelen aynı döneme ait olabileceği düşünülmüştü. Umarız tarihe ışık tutacak Latmos ve Madran Dağları’ndaki bu insanlık miraslarını da yok olmadan koruyarak, diğer ülkelerde olduğu gibi biz de turizmine kazandırabiliriz.“

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.