Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Kurban’da beslenmenize dikkat edin

SAĞLIK 27.08.2017 - 11:51, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3530+ kez okundu.
 

Kurban’da beslenmenize dikkat edin

Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, et tüketiminin arttığı kurban bayramında vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesini özellikle kronik hastalığı olanların yağsız veya az yağlı et tüketmelerini tavsiye etti.

AYDIN- Yağlı etlerin, doymuş yağ ve kolesterolden zengin gıdalar olduğunu belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, Kurban Bayramı süresince çokça tüketilen ızgara türü etlerin bir takım sağlık sorunlarına neden olduğunu bu nedenle vatandaşların ölçülü et tüketmesini önerdi. Görünür yağları ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriğinin yüzde 20 seviyesinde olduğunu bu nedenle kronik hastalığı olan bireylerin haşlama ya da ızgara tercih edilmesini isteyen Karagözlü, “Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Etler E ve C vitamini içermezler. Bu nedenle, etlerin mutlaka sebzelerle beraber pişirilmesi ya da yanında C vitamini kaynağı olan sebzelerin ya da taze sıkılmış meyve suyunun tüketilmesini öneriyoruz. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de C vitamini, kırmızı etten sağlanan demirin emilimini arttıracaktır” dedi. "Yanlış yöntemle pişirilen etler kansere neden oluyor" Bugün ülke genelindeki hastalıkların önemli bir kısmının tüketilen gıdaların yanlış yöntemle pişirilip tüketilmesi olduğunu kaydeden Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, “Maalesef çok yaygın ve pişirme sistemi yanlış olan bir ızgara geleneğimiz var. Yapılan araştırmalara göre; etin mangal üzerinde yanlış yöntemle pişirilmesiyle kanserojen maddelerin açığa çıktığı belirlenmiştir. Bu tür yanlış beslenmeler başta mide kanseri olmak üzere, yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olan etkenlerden biridir” diyerek en sağlıklı et tüketiminin etin haşlanarak tüketilmesi ya da sebze ile yenmesi olduğunu belirtti. “Kömür ateşi ile et arasında en az 15 santimlik mesafe olsun” Ülke genelinde ızgara alışkanlığının oldukça yaygın olduğunu ve ızgarada et pişirip tüketmek isteyenlerin de uyması gerekenlere bazı tavsiyelerde bulunan Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, “Et mutlaka yüksek ateşte pişirilmeli ancak kömür kullanımında çok yüksek ateşi tercih etmek ve eti yakmak kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden oluyor. Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir. Pişirme öncesi etlerin bazı baharat ve otlarla terbiye edilmesi kanserojen madde oluşumunu azaltır. Mangal ve ızgaralarınızı her kullanımdan sonra çok iyi temizleyerek, oluşmuş kanserojen maddelerin bir sonraki yemeğinize aktarılmasını önleyin. Ateşe damlayan, yağ ile açığa çıkan kanserojen maddelerin oluşumunu azaltmak için yağlı etlerden kaçının” diyerek mangalın da bol salata ile tüketilmesini önerdi. Karagözlü, ayrıca hijyen kurallarına azami ölçüde riayet edilmesini ve etin dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti.
Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, et tüketiminin arttığı kurban bayramında vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesini özellikle kronik hastalığı olanların yağsız veya az yağlı et tüketmelerini tavsiye etti.

AYDIN- Yağlı etlerin, doymuş yağ ve kolesterolden zengin gıdalar olduğunu belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, Kurban Bayramı süresince çokça tüketilen ızgara türü etlerin bir takım sağlık sorunlarına neden olduğunu bu nedenle vatandaşların ölçülü et tüketmesini önerdi. Görünür yağları ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriğinin yüzde 20 seviyesinde olduğunu bu nedenle kronik hastalığı olan bireylerin haşlama ya da ızgara tercih edilmesini isteyen Karagözlü, “Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Etler E ve C vitamini içermezler. Bu nedenle, etlerin mutlaka sebzelerle beraber pişirilmesi ya da yanında C vitamini kaynağı olan sebzelerin ya da taze sıkılmış meyve suyunun tüketilmesini öneriyoruz. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de C vitamini, kırmızı etten sağlanan demirin emilimini arttıracaktır” dedi.

"Yanlış yöntemle pişirilen etler kansere neden oluyor"

Bugün ülke genelindeki hastalıkların önemli bir kısmının tüketilen gıdaların yanlış yöntemle pişirilip tüketilmesi olduğunu kaydeden Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, “Maalesef çok yaygın ve pişirme sistemi yanlış olan bir ızgara geleneğimiz var. Yapılan araştırmalara göre; etin mangal üzerinde yanlış yöntemle pişirilmesiyle kanserojen maddelerin açığa çıktığı belirlenmiştir. Bu tür yanlış beslenmeler başta mide kanseri olmak üzere, yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olan etkenlerden biridir” diyerek en sağlıklı et tüketiminin etin haşlanarak tüketilmesi ya da sebze ile yenmesi olduğunu belirtti.

“Kömür ateşi ile et arasında en az 15 santimlik mesafe olsun”

Ülke genelinde ızgara alışkanlığının oldukça yaygın olduğunu ve ızgarada et pişirip tüketmek isteyenlerin de uyması gerekenlere bazı tavsiyelerde bulunan Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, “Et mutlaka yüksek ateşte pişirilmeli ancak kömür kullanımında çok yüksek ateşi tercih etmek ve eti yakmak kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden oluyor. Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir. Pişirme öncesi etlerin bazı baharat ve otlarla terbiye edilmesi kanserojen madde oluşumunu azaltır. Mangal ve ızgaralarınızı her kullanımdan sonra çok iyi temizleyerek, oluşmuş kanserojen maddelerin bir sonraki yemeğinize aktarılmasını önleyin. Ateşe damlayan, yağ ile açığa çıkan kanserojen maddelerin oluşumunu azaltmak için yağlı etlerden kaçının” diyerek mangalın da bol salata ile tüketilmesini önerdi.

Karagözlü, ayrıca hijyen kurallarına azami ölçüde riayet edilmesini ve etin dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.