Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kulak çınlaması deyip geçmeyin

SAĞLIK 28.09.2016 - 16:57, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3895+ kez okundu.
 

Kulak çınlaması deyip geçmeyin

Operatör Dr. Ozan Barutçu, son zamanlarda yaygın görülen kulak çınlamasına ve tedavisine açıklık getirdi.

AYDIN- Özel Medinova Hastanesi’nde görev yapan Dr. Barutçu, kulak çınlamasının ne olduğunu, hangi durumlarda hangi tedavilerin uygulanacağını anlattı. Ve şöyle dedi: Kulak  Çınlaması (Tinitus) Nedir? Yaygın olarak kulakta veya baş bölgesinde kişinin kendisinin duyduğu sestir. Kişi bu durumu genellikle uğuldama veya çınlama olarak tarif eder. Sesin karekteri kişiden kişiye değişir. Kişi bu sesi bazen hafif hissederken bazen de çok şiddetli hisseder. Bir veya her iki kulak veya kafa civarında da olabilmektedir. Pek çok hastalık kulak çınlamasına sebep olmaktadır. İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON(KULAK İÇİ ENJEKSİYON) HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR? 1)Tinnitus (Kulak çınlaması):İlaçlarla kontrol altına alınamayan kulak çınlamalarında intratimpanikenjeksiyonlaruygulanabilinir 2) Meniere hastalığı: İlaçlarla kontrol altına alınamayan baş dönmelerinde intratimpanikgentamisinuygulanabilinir. 3).Ani işitme kayıpları: Aniden başlayan (3 günden kısa süreli) ve çınlama, dengesizlik ve baş dönmesinin eşlik edebildiği işitme kayıplarıdır. İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON AVANTAJLARI İntratimpanikenjeksiyonun en büyük avantajı tedavi için kullanılan ilacın sadece orta kulağa verilmesinden dolayı sistemik yan etkilerinin olmamasıdır. İntratimpanik enjeksiyonun tedavisinde kullanılan kortizon, ağızdan hap olarak kullanıldığında mide şikayetleri, kilo alma ve hatta mide kanaması gibi ölümcül sonuçlarla sonuçlanabilecek yan etkilere neden olabilmektedir. İntratimpanik tedavi lokal etkili olduğundan bu yan etkiler görülmemektedir. İntratimpanikenjeksiyonda verilen ilaç orta kulakta ve iç kulakta ağızdan alınmasına göre çok daha yüksek konsantrasyonlara ulaşabilmektedir. Tedavi etkinliğinin bu sayede daha etkili olduğuna inanıyoruz.  Tansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarda hastaların ağızdan kortizon kullanması sakıncalı olduğundan bu hasta grubunda intratimpanikenjeksiyon en iyi seçenek olmaktadır. İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON NASIL UYGULANIR? Hasta müdahale için sedyeye yatırılır ve mikroskop altında işleme geçilir. Saç teli inceliğinde olan dental uçlu enjektör ile ilaç, kulak zarından geçilerek orta kulağa verilir. Bu esnada kulak zarı uyuştuğundan dolayı ağrı hissedilmez. Östaki tüpünden dolayı genizde ilaç tadı hissedilmesi normaldir. 10 dakika dinlenildikten sonra hasta normal yaşantısına geri döner. Kulak zarında açılan delik çok ufak olduğundan kulak zarı kendini hemen onarır ve kalıcı delik oluşmaz. İNTARATİMPANİK ENJEKSİYON UYGULAMASI SONUÇLARI YAPILAN ÇALIŞMALARDA; Bu hastaların yüzde 34’ünde tinnitustatam düzelme sağlanırken, yüzde 40’ında anlamlı düzelme sağlanmış ve yüzde 26’sında herhangi bir değişiklik olmamıştır.  
Operatör Dr. Ozan Barutçu, son zamanlarda yaygın görülen kulak çınlamasına ve tedavisine açıklık getirdi.

AYDIN- Özel Medinova Hastanesi’nde görev yapan Dr. Barutçu, kulak çınlamasının ne olduğunu, hangi durumlarda hangi tedavilerin uygulanacağını anlattı. Ve şöyle dedi:

Kulak  Çınlaması (Tinitus) Nedir?

Yaygın olarak kulakta veya baş bölgesinde kişinin kendisinin duyduğu sestir. Kişi bu durumu genellikle uğuldama veya çınlama olarak tarif eder. Sesin karekteri kişiden kişiye değişir. Kişi bu sesi bazen hafif hissederken bazen de çok şiddetli hisseder. Bir veya her iki kulak veya kafa civarında da olabilmektedir. Pek çok hastalık kulak çınlamasına sebep olmaktadır.

İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON(KULAK İÇİ ENJEKSİYON) HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?
1)Tinnitus (Kulak çınlaması):İlaçlarla kontrol altına alınamayan kulak çınlamalarında intratimpanikenjeksiyonlaruygulanabilinir
2) Meniere hastalığı: İlaçlarla kontrol altına alınamayan baş dönmelerinde intratimpanikgentamisinuygulanabilinir.
3).Ani işitme kayıpları: Aniden başlayan (3 günden kısa süreli) ve çınlama, dengesizlik ve baş dönmesinin eşlik edebildiği işitme kayıplarıdır.
İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON AVANTAJLARI
İntratimpanikenjeksiyonun en büyük avantajı tedavi için kullanılan ilacın sadece orta kulağa verilmesinden dolayı sistemik yan etkilerinin olmamasıdır. İntratimpanik enjeksiyonun tedavisinde kullanılan kortizon, ağızdan hap olarak kullanıldığında mide şikayetleri, kilo alma ve hatta mide kanaması gibi ölümcül sonuçlarla sonuçlanabilecek yan etkilere neden olabilmektedir. İntratimpanik tedavi lokal etkili olduğundan bu yan etkiler görülmemektedir.
İntratimpanikenjeksiyonda verilen ilaç orta kulakta ve iç kulakta ağızdan alınmasına göre çok daha yüksek konsantrasyonlara ulaşabilmektedir. Tedavi etkinliğinin bu sayede daha etkili olduğuna inanıyoruz.
 Tansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarda hastaların ağızdan kortizon kullanması sakıncalı olduğundan bu hasta grubunda intratimpanikenjeksiyon en iyi seçenek olmaktadır.

İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON NASIL UYGULANIR?

Hasta müdahale için sedyeye yatırılır ve mikroskop altında işleme geçilir. Saç teli inceliğinde olan dental uçlu enjektör ile ilaç, kulak zarından geçilerek orta kulağa verilir. Bu esnada kulak zarı uyuştuğundan dolayı ağrı hissedilmez. Östaki tüpünden dolayı genizde ilaç tadı hissedilmesi normaldir. 10 dakika dinlenildikten sonra hasta normal yaşantısına geri döner. Kulak zarında açılan delik çok ufak olduğundan kulak zarı kendini hemen onarır ve kalıcı delik oluşmaz.

İNTARATİMPANİK ENJEKSİYON UYGULAMASI SONUÇLARI YAPILAN ÇALIŞMALARDA;

Bu hastaların yüzde 34’ünde tinnitustatam düzelme sağlanırken, yüzde 40’ında anlamlı düzelme sağlanmış ve yüzde 26’sında herhangi bir değişiklik olmamıştır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.