Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Körüklü çizmeyi İstanbul’da tanıttı

GÜNCEL 23.10.2017 - 10:25, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3136+ kez okundu.
 

Körüklü çizmeyi İstanbul’da tanıttı

Aydın Efesi'nin değişmez aksesuarı körüklü çizme ve Sökeli ustası Zeki Avcıoğlu, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin binin üzerinde markanın katılımıyla düzenlediği, binlerce yeni modelin sergilendiği Avrupa'nın ikinci büyük Ayakkabı ve Moda Fuarı’nda yer aldı.

AYDIN- Fuarda yoğun ilgi gören Aydın’ın kültürel değerlerinden biri olan körüklü çizme ve ustası Zeki Avcıoğlu tarafından fuara katılan kişilere tanıtıldı. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği tarafından  ‘Ustalara Saygı Projesi’ kapsamında körüklü çizme ustası Zeki Avcıoğlu’na plaket takdim edildi. Körüklü çizme ustası Zeki Avcıoğlu, bu sanatın tanıtıma, yardıma ve yaşatılmasına ihtiyacı olduğunu belirterek, "84 yaşındayım, babamın yanında çıraklık yaparak bu işe başladım. Bu çizme sağlıklıdır, doğal ürünlerle yapılmıştır. Benim yardıma ihtiyacım yok, bu sanatın yardıma ihtiyacı var. Bu sanatın yaşaması gerekir, ölmesin bu sanat. Bana bir isim takmışlar, "kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları sanatkarı" diyorlar. Neden kaybediyorsunuz. Ben zaten kaybolacağım ama bu kaybolmasın" diye konuştu. Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü kayıtlarına göre; Körüklü çizmenin dışında dana derisi, içinde ise sahtiyan adı verilen palamutla pişirilmiş (terbiye edilmiş) keçi derisi kullanılmaktadır. Çizme dikilmeden önce çizmeyi giyecek olan kişinin ayak ölçüsü alınmakta ve ayak bileğinin tam üzerinden başlayan her biri 3,5 cm olan körük kıvrımları ölçülerek hazırlanmakta, ölçüye göre kalıp çıkarılmaktadır. Ayak bileğinin üzerinde yer alan körük, içeride kalan havayı vakumlayarak ayağın yazın serin, kışın sıcak tutulmasını sağlamaktadır. Aydın’da körüklü çizmenin iki önemli ustasından biri,  bu zanaata henüz 7 yaşındayken başlayan ve 2009 yılının Mayıs ayında vefat eden Cafer Sağdıç, diğeri ise Sökeli Zeki Avcıoğlu’ dur.
Aydın Efesi'nin değişmez aksesuarı körüklü çizme ve Sökeli ustası Zeki Avcıoğlu, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin binin üzerinde markanın katılımıyla düzenlediği, binlerce yeni modelin sergilendiği Avrupa'nın ikinci büyük Ayakkabı ve Moda Fuarı’nda yer aldı.

AYDIN- Fuarda yoğun ilgi gören Aydın’ın kültürel değerlerinden biri olan körüklü çizme ve ustası Zeki Avcıoğlu tarafından fuara katılan kişilere tanıtıldı. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği tarafından  ‘Ustalara Saygı Projesi’ kapsamında körüklü çizme ustası Zeki Avcıoğlu’na plaket takdim edildi.

Körüklü çizme ustası Zeki Avcıoğlu, bu sanatın tanıtıma, yardıma ve yaşatılmasına ihtiyacı olduğunu belirterek, "84 yaşındayım, babamın yanında çıraklık yaparak bu işe başladım. Bu çizme sağlıklıdır, doğal ürünlerle yapılmıştır. Benim yardıma ihtiyacım yok, bu sanatın yardıma ihtiyacı var. Bu sanatın yaşaması gerekir, ölmesin bu sanat. Bana bir isim takmışlar, "kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları sanatkarı" diyorlar. Neden kaybediyorsunuz. Ben zaten kaybolacağım ama bu kaybolmasın" diye konuştu.

Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü kayıtlarına göre; Körüklü çizmenin dışında dana derisi, içinde ise sahtiyan adı verilen palamutla pişirilmiş (terbiye edilmiş) keçi derisi kullanılmaktadır. Çizme dikilmeden önce çizmeyi giyecek olan kişinin ayak ölçüsü alınmakta ve ayak bileğinin tam üzerinden başlayan her biri 3,5 cm olan körük kıvrımları ölçülerek hazırlanmakta, ölçüye göre kalıp çıkarılmaktadır. Ayak bileğinin üzerinde yer alan körük, içeride kalan havayı vakumlayarak ayağın yazın serin, kışın sıcak tutulmasını sağlamaktadır. Aydın’da körüklü çizmenin iki önemli ustasından biri,  bu zanaata henüz 7 yaşındayken başlayan ve 2009 yılının Mayıs ayında vefat eden Cafer Sağdıç, diğeri ise Sökeli Zeki Avcıoğlu’ dur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.