Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

KOBİ’lere kredi paketi yetersiz

EKONOMİ 12.01.2019 - 14:32, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3529+ kez okundu.
 

KOBİ’lere kredi paketi yetersiz

TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, Leasinglere uygun faizli kaynak yaratılmasını istedi

AYDIN- Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı KOBİ'ler için hazırlanan yeni kredi paketinin ayrıntılarına ilişkin kamuoyuna yaptığı basın açıklamasında, piyasa fiyatlarının altında bir faiz ile kedi sağlanmasının mevcut konum için KOBİ’lere bir süreliğine nefes aldıracağını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ Değer Kredisi Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Projeye 13 banka katılıyor. Bu proje ile yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ'lere yönelik finansman imkanı sağlanacak. İmalat ve ihracat yapan firmalara 1 milyon lira, diğer firmalara ise 500 bin lira kredi verileceğini belirtti. Kredi paketinin tutarı 20 milyar lira ve 40 bin işletmeye destek sağlanacak. Kredi, 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faiz oranlı olacak. Kredi kullandırımı bankaların inisiyatifinde olacak, Hazine'ye etkisi olmayacak” demişti. TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, Bakan Albayrak’ın açıklamasını değerlendirerek şöyle konuştu: “Bu kredilerin yatırıma döneceğini düşünmüyoruz. Zaten sıkıntıda olan KOBİ’ler, elde ettikleri krediyi mevcut borçlarının yapılandırılmasında kullanacaklar. Ama en azından çarkların dönmesi için iyi bir enstrüman oldu. Kredi faizlerinin gerginleştirdiği ve leasinglerin pasif bırakıldığı bu ekonomik ortamda, piyasanın altında sunulan faizler, KOBİ’lerin sadece biraz nefes almalarına yarayacak. Ancak temin edilen kredilerin üretime dönmesi için yatırımların yüzde 65’inin leasing ile yapıldığı makine ve takım tezgahları sektöründe, leasinglerin işlem yapamaması ya da teşvik edici olmaması; şu an için büyük sorun ve maalesef geleceğe yönelik büyük bir tehdit. Eğer leasinglerin de sektörümüz için ciddiyeti anlaşılır ve onlar için de uygun faizli kaynak yaratılabilirse üretimin önü açılmış olur.”
TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, Leasinglere uygun faizli kaynak yaratılmasını istedi

AYDIN- Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı KOBİ'ler için hazırlanan yeni kredi paketinin ayrıntılarına ilişkin kamuoyuna yaptığı basın açıklamasında, piyasa fiyatlarının altında bir faiz ile kedi sağlanmasının mevcut konum için KOBİ’lere bir süreliğine nefes aldıracağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ Değer Kredisi Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Projeye 13 banka katılıyor. Bu proje ile yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ'lere yönelik finansman imkanı sağlanacak. İmalat ve ihracat yapan firmalara 1 milyon lira, diğer firmalara ise 500 bin lira kredi verileceğini belirtti. Kredi paketinin tutarı 20 milyar lira ve 40 bin işletmeye destek sağlanacak. Kredi, 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faiz oranlı olacak. Kredi kullandırımı bankaların inisiyatifinde olacak, Hazine'ye etkisi olmayacak” demişti.

TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, Bakan Albayrak’ın açıklamasını değerlendirerek şöyle konuştu:

“Bu kredilerin yatırıma döneceğini düşünmüyoruz. Zaten sıkıntıda olan KOBİ’ler, elde ettikleri krediyi mevcut borçlarının yapılandırılmasında kullanacaklar. Ama en azından çarkların dönmesi için iyi bir enstrüman oldu. Kredi faizlerinin gerginleştirdiği ve leasinglerin pasif bırakıldığı bu ekonomik ortamda, piyasanın altında sunulan faizler, KOBİ’lerin sadece biraz nefes almalarına yarayacak. Ancak temin edilen kredilerin üretime dönmesi için yatırımların yüzde 65’inin leasing ile yapıldığı makine ve takım tezgahları sektöründe, leasinglerin işlem yapamaması ya da teşvik edici olmaması; şu an için büyük sorun ve maalesef geleceğe yönelik büyük bir tehdit. Eğer leasinglerin de sektörümüz için ciddiyeti anlaşılır ve onlar için de uygun faizli kaynak yaratılabilirse üretimin önü açılmış olur.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.