Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kendi tohumlarından fide üretiyor

EKONOMİ 09.05.2016 - 16:31, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3926+ kez okundu.
 

Kendi tohumlarından fide üretiyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Gülseren Dündar, hiç değiştirmediği yerli tohumlardan 30 yıldır fide üretiyor.

Anne ve babasından gördüğü usullerle fide ürettiğini belirten Gülseren Dündar, sadece yeni tür Domates ile Salatalıklarda hibrit tohumlar kullandıklarını onları da tüplü kaplarda yetiştirdiğini söyledi. Dündar, “Annem ve babam çiftçiydi. Onlardan gördüğüm usullerle 30 yıldır fide yetiştirip satıyorum. Sadece yeni çeşitler Domates ile Salatalıklarda hibrit tohumu tüplerde ekimini gerçekleştirerek yetiriyorum. Bunun dışındaki bütün sebzelerde yerli domates, salatalık, biber, patlıcan, marul, acur gibi genetiği değişmemiş yerli tohumları ekiyoruz. Eskiden beri sürekli yetiştirdiğimiz cinsleri en ilerinden tohumluk bırakıyoruz. İyice olgunlaştıktan sonra tohumlarını alıp serin bir yerde muhafaza ediyoruz. Fide dikim mevsimi öncesi tohumları ekerek fide üretiyoruz” dedi. Eşi ile birlikte çalıştıklarını belirten Mehmet Dündar’da, 70 yaşında olmalarına rağmen halen çiftçilik yaptıklarını, fide üretmede dikkat edilmesi gereken hususları dile getirerek, fide üretmekten zevk duyduklarını söyledi. Semt pazarların da tezgah kurarak ürettikleri fideleri sattıklarını belirten Dündar, tüplü hibrit fidelerin tanesi 1 TL den satılırken, bahçeden sökme10 adet fide bulunan sebze fidelerin bağı da 1 TL’den satışının yapıldığını belirtti.
Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Gülseren Dündar, hiç değiştirmediği yerli tohumlardan 30 yıldır fide üretiyor.

Anne ve babasından gördüğü usullerle fide ürettiğini belirten Gülseren Dündar, sadece yeni tür Domates ile Salatalıklarda hibrit tohumlar kullandıklarını onları da tüplü kaplarda yetiştirdiğini söyledi. Dündar, “Annem ve babam çiftçiydi. Onlardan gördüğüm usullerle 30 yıldır fide yetiştirip satıyorum. Sadece yeni çeşitler Domates ile Salatalıklarda hibrit tohumu tüplerde ekimini gerçekleştirerek yetiriyorum. Bunun dışındaki bütün sebzelerde yerli domates, salatalık, biber, patlıcan, marul, acur gibi genetiği değişmemiş yerli tohumları ekiyoruz. Eskiden beri sürekli yetiştirdiğimiz cinsleri en ilerinden tohumluk bırakıyoruz. İyice olgunlaştıktan sonra tohumlarını alıp serin bir yerde muhafaza ediyoruz. Fide dikim mevsimi öncesi tohumları ekerek fide üretiyoruz” dedi.

Eşi ile birlikte çalıştıklarını belirten Mehmet Dündar’da, 70 yaşında olmalarına rağmen halen çiftçilik yaptıklarını, fide üretmede dikkat edilmesi gereken hususları dile getirerek, fide üretmekten zevk duyduklarını söyledi.

Semt pazarların da tezgah kurarak ürettikleri fideleri sattıklarını belirten Dündar, tüplü hibrit fidelerin tanesi 1 TL den satılırken, bahçeden sökme10 adet fide bulunan sebze fidelerin bağı da 1 TL’den satışının yapıldığını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.