Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Kaz Dağları'nda devlet dolandırıldı mı?

SİYASET 05.08.2019 - 17:45, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3366+ kez okundu.
 

Kaz Dağları'nda devlet dolandırıldı mı?

Kaz Dağları için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti’ne katılan CHP’li Mahmut Tanal, çıkarılan altının yüzde 96’sının Kanadalı Alamos Gold şirketine kaldığını belirterek, “Devlet burada ya dolandırılmış, ya kandırılmış, ya da kamu değerleri peşkeş çekilmiştir” dedi.

Gazetekritik’in haberine göre, maden arama faaliyetleri kapsamında 200 bine yakın ağacın kesildiği Kaz Dağları için Çanakkale’nin Kirazlı Köyü Balaban Çeşmesi Mevkii’nde başlatılan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ne katılan ve nöbet çadırında vatandaşlarla buluşan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, şok iddialarda bulundu. ÇIKARILAN ALTININ YÜZDE 96’SI KANADALI ŞİRKETE KALIYOR AKP’li siyasetçilerin “Altınlarımızın ekonomiye kazandırılması gerekiyor” şeklindeki savunmasına rağmen Kaz Dağları’nda altın arayan Kanadalı Alamos Gold şirketinin devletten kat be kat karlı çıktığına dikkat çeken Tanal, “Edindiğimiz bilgiye göre, çıkacak altının sadece yüzde 4'ü devlete kalıyor. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir sözleşme bulamazsınız. Bunda kamu kararı yok. Kamu yararı, yüzde 96’yı Kanada şirketine verip, devlete yüzde 4 vermek değildir. Bu kamu hakkını özel şirketlere peşkeş çekmedir. Açıkça nispetsizlik ve orantısızlık vardır. ‘Bu sözleşme yok hükmündedir’ demek lazım. Yani devlet burada ya dolandırılmış, ya kandırılmış, ya da kamu değerleri peşkeş çekilmiştir. Rant uğruna ülkenin her köşesi talan ediliyor. Buradaki tahribat yüzyıllarca sürecek, bu da devletin kendi kendine yaptığı en büyük kötülüktür. Buradan bakanlığa sesleniyorum, kamu yararı su hakkını korumaktan geçer” dedi. KANADA’YI ÖRNEK GÖSTERİP ELEŞTİRDİ Kanada’da ağaçlar katı kurallarla koruma altına alınırken Alamos Gold şirketinin Türkiye’de izinsiz ağaç kesmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Tanal, şunları söyledi: “Biz bu akşam burada su ve vicdan nöbetindeyiz. Su, tüm canlıların yaşam hakkıdır, aynı zamanda bir insan hakkıdır, yaşam hakkının olmazsa olmazıdır. Anayasa'nın 17. maddesindeki yaşam hakkıyla ve 56. maddedeki ‘her vatandaşın sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkı' ile direkt olarak bağlantılıdır. Maden şirketinin ülkesi Kanada'da, kişinin evindeki bahçesinde bir ağacı kesmesi izne bağlıyken, gelip bizim ülkemizde izinsiz ağaç kesmesi kabul edilemez. Hiç bir hak yaşam hakkından üstün değildir.  Buradaki mevcut ÇED raporu dikkate alındığında, biz bu madenin üstüne suyu koyamayacağınıza göre, burada kamu yararı hiçe sayılmaktadır.” 400 MİLYON TL HARCADI 4 MİLYAR DOLAR KAZANACAK Kanadalı Alamos Gold şirketi CEO’su John A. McCluskey, Çanakkale’deki altın arama faaliyetleri kapsamında bölgeye 400 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtirken, 4 milyar dolar kazanmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Şirketin CEO’su McCluskey, Türklerin en iyi bildiği iş olarak “taş taşımayı” göstermişti. Kaynak: Gazetekritik
Kaz Dağları için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti’ne katılan CHP’li Mahmut Tanal, çıkarılan altının yüzde 96’sının Kanadalı Alamos Gold şirketine kaldığını belirterek, “Devlet burada ya dolandırılmış, ya kandırılmış, ya da kamu değerleri peşkeş çekilmiştir” dedi.

Gazetekritik’in haberine göre, maden arama faaliyetleri kapsamında 200 bine yakın ağacın kesildiği Kaz Dağları için Çanakkale’nin Kirazlı Köyü Balaban Çeşmesi Mevkii’nde başlatılan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ne katılan ve nöbet çadırında vatandaşlarla buluşan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, şok iddialarda bulundu.

ÇIKARILAN ALTININ YÜZDE 96’SI KANADALI ŞİRKETE KALIYOR

AKP’li siyasetçilerin “Altınlarımızın ekonomiye kazandırılması gerekiyor” şeklindeki savunmasına rağmen Kaz Dağları’nda altın arayan Kanadalı Alamos Gold şirketinin devletten kat be kat karlı çıktığına dikkat çeken Tanal, “Edindiğimiz bilgiye göre, çıkacak altının sadece yüzde 4'ü devlete kalıyor. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir sözleşme bulamazsınız. Bunda kamu kararı yok. Kamu yararı, yüzde 96’yı Kanada şirketine verip, devlete yüzde 4 vermek değildir. Bu kamu hakkını özel şirketlere peşkeş çekmedir. Açıkça nispetsizlik ve orantısızlık vardır. ‘Bu sözleşme yok hükmündedir’ demek lazım. Yani devlet burada ya dolandırılmış, ya kandırılmış, ya da kamu değerleri peşkeş çekilmiştir. Rant uğruna ülkenin her köşesi talan ediliyor. Buradaki tahribat yüzyıllarca sürecek, bu da devletin kendi kendine yaptığı en büyük kötülüktür. Buradan bakanlığa sesleniyorum, kamu yararı su hakkını korumaktan geçer” dedi.

KANADA’YI ÖRNEK GÖSTERİP ELEŞTİRDİ

Kanada’da ağaçlar katı kurallarla koruma altına alınırken Alamos Gold şirketinin Türkiye’de izinsiz ağaç kesmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Tanal, şunları söyledi:

“Biz bu akşam burada su ve vicdan nöbetindeyiz. Su, tüm canlıların yaşam hakkıdır, aynı zamanda bir insan hakkıdır, yaşam hakkının olmazsa olmazıdır. Anayasa'nın 17. maddesindeki yaşam hakkıyla ve 56. maddedeki ‘her vatandaşın sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkı' ile direkt olarak bağlantılıdır. Maden şirketinin ülkesi Kanada'da, kişinin evindeki bahçesinde bir ağacı kesmesi izne bağlıyken, gelip bizim ülkemizde izinsiz ağaç kesmesi kabul edilemez. Hiç bir hak yaşam hakkından üstün değildir.  Buradaki mevcut ÇED raporu dikkate alındığında, biz bu madenin üstüne suyu koyamayacağınıza göre, burada kamu yararı hiçe sayılmaktadır.”

400 MİLYON TL HARCADI 4 MİLYAR DOLAR KAZANACAK

Kanadalı Alamos Gold şirketi CEO’su John A. McCluskey, Çanakkale’deki altın arama faaliyetleri kapsamında bölgeye 400 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtirken, 4 milyar dolar kazanmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Şirketin CEO’su McCluskey, Türklerin en iyi bildiği iş olarak “taş taşımayı” göstermişti.

Kaynak: Gazetekritik

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.