Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kaymakam Şahin, hayalini toprakla buluşturdu

EKONOMİ 20.04.2020 - 20:22, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3563+ kez okundu.
 

Kaymakam Şahin, hayalini toprakla buluşturdu

Aydın çiftçisi bu proje ile tropikal meyve üretimine ağırlık verecek

EFELER - Aydın Efeler Kaymakamı Cemal Şahin öncülüğünde 2019 yılında çalışmaları başlatılan ‘Efeler Diyarı’nda Pitaya’ projesi kapsamında ilk fidanlar toprakla buluştu. Projeden çok umutlu olduğunu belirten Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, “Bugün sadece fidan dikmiyorum, adeta Aydın çiftçisi için kurduğum hayallerimi toprakla buluşturuyorum. Bu proje ile mümbit topraklara sahip Menderes Ovası’nda çiftçilik ayrıca değer kazanacak” dedi. Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Efeler Kaymakamlığı öncülüğünde Efeler Tarım İlçe Müdürlüğünce oluşturulan proje ekibi tarafından hazırlanan tarlalarda ilk fidanlar sessiz ve sakin bir programla toprakla buluşturuldu. Umurlu’da daha önce çeşitli yetiştiricilik projeleri ile ilin örnek çiftçileri arasında yer alan Ferhat Güçlü’nün tarlasında gerçekleştirilen programda ilk dikimi yapan Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, bugün sadece bir fidan dikmediğini aynı zamanda Aydın çiftçisi için en önemli hayallerini toprakla buluşturduğunu söyledi. Dikimi Efeler Tarım İlçe Müdürü Mehmet Esen ve ekibi ile birlikte gerçekleştiren Kaymakam Şahin, “Görev yaptığım tüm ilçelerde tarım ve üretime büyük önem verdim. Büyük Menderes Ovası’na sahip Aydın’ın sahip olduğu mümbit topraklardan daha fazla faydalanmamız gerektiğini düşüncesi ile çıktığımız yolda halk arasında ejder adı verilen pitaya bitkisini toprakla buluşturduk. Bu projemize Valimiz Yavuz Selim Köşger’in de büyük destekleri oldu. Hedefimiz Evliya Çelebi’nin tabiri ile gök kubbenin altındaki en güzel yeryüzü Aydın’da bu tür üretimlerle birim alana düşen geliri daha da yükseltmek” diyerek ilk fidanı toprakla buluşturdu. Pitaya bitkisinin birim alanda en çok karlılık sağlayan ürünlerden biri olduğunu ve bir dönüm alanda ilk yıl 1300, 2 yıl 4 bin, 3 yıl da 8 bin ile 12 bin arası meyve alındığını belirten Kaymakam Şahin, “Bu meyvenin tanesi şu anda ortalama 15-25 lira arasında satılıyor. İlk yılda bile üreticilerimiz maliyetinin yarısından fazlasını karşılıyor. Dayanıklılık süresi uzun olduğu gibi işçilik ve bakım maliyeti oldukça düşük. Şu anda 7 üreticimizle 7 bin metre kare alanda üretim çalışmasına başlıyoruz. Efeler Ziraat Odası da proje içerisinde yer alıyor. 7 ay sonra veya en geç 1 yıl içinde Aydın’da güzel değişimler olacağına inanıyorum” dedi.
Aydın çiftçisi bu proje ile tropikal meyve üretimine ağırlık verecek

EFELER - Aydın Efeler Kaymakamı Cemal Şahin öncülüğünde 2019 yılında çalışmaları başlatılan ‘Efeler Diyarı’nda Pitaya’ projesi kapsamında ilk fidanlar toprakla buluştu. Projeden çok umutlu olduğunu belirten Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, “Bugün sadece fidan dikmiyorum, adeta Aydın çiftçisi için kurduğum hayallerimi toprakla buluşturuyorum. Bu proje ile mümbit topraklara sahip Menderes Ovası’nda çiftçilik ayrıca değer kazanacak” dedi.

Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Efeler Kaymakamlığı öncülüğünde Efeler Tarım İlçe Müdürlüğünce oluşturulan proje ekibi tarafından hazırlanan tarlalarda ilk fidanlar sessiz ve sakin bir programla toprakla buluşturuldu. Umurlu’da daha önce çeşitli yetiştiricilik projeleri ile ilin örnek çiftçileri arasında yer alan Ferhat Güçlü’nün tarlasında gerçekleştirilen programda ilk dikimi yapan Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, bugün sadece bir fidan dikmediğini aynı zamanda Aydın çiftçisi için en önemli hayallerini toprakla buluşturduğunu söyledi.

Dikimi Efeler Tarım İlçe Müdürü Mehmet Esen ve ekibi ile birlikte gerçekleştiren Kaymakam Şahin, “Görev yaptığım tüm ilçelerde tarım ve üretime büyük önem verdim. Büyük Menderes Ovası’na sahip Aydın’ın sahip olduğu mümbit topraklardan daha fazla faydalanmamız gerektiğini düşüncesi ile çıktığımız yolda halk arasında ejder adı verilen pitaya bitkisini toprakla buluşturduk. Bu projemize Valimiz Yavuz Selim Köşger’in de büyük destekleri oldu. Hedefimiz Evliya Çelebi’nin tabiri ile gök kubbenin altındaki en güzel yeryüzü Aydın’da bu tür üretimlerle birim alana düşen geliri daha da yükseltmek” diyerek ilk fidanı toprakla buluşturdu.

Pitaya bitkisinin birim alanda en çok karlılık sağlayan ürünlerden biri olduğunu ve bir dönüm alanda ilk yıl 1300, 2 yıl 4 bin, 3 yıl da 8 bin ile 12 bin arası meyve alındığını belirten Kaymakam Şahin, “Bu meyvenin tanesi şu anda ortalama 15-25 lira arasında satılıyor. İlk yılda bile üreticilerimiz maliyetinin yarısından fazlasını karşılıyor. Dayanıklılık süresi uzun olduğu gibi işçilik ve bakım maliyeti oldukça düşük. Şu anda 7 üreticimizle 7 bin metre kare alanda üretim çalışmasına başlıyoruz. Efeler Ziraat Odası da proje içerisinde yer alıyor. 7 ay sonra veya en geç 1 yıl içinde Aydın’da güzel değişimler olacağına inanıyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.