Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kansere savaş açan besinler

TEKNOLOJİ 01.04.2016 - 18:17, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2824+ kez okundu.
 

Kansere savaş açan besinler

Son yıllarda kanser vakalarındaki artış korkuturken, diyetisyen Sevil Ürer Vefalı bazı gıdaların korunmada etkili olduğunu söyledi. Vefalı, yenilmesi gereken 15 besini ise şöyle sıraladı:

SARIMSAK: Selenyum içeriği yüksek olan sarımsak mide, göğüs, bağırsak, cilt ve prostat kanserlerinde tümör oluşmasını ve ilerlemesini engeller. Zeytinyağında ezilerek veya çiğ şekilde tüketilmesi daha faydalıdır.  ZERDEÇAL: Karaciğer, akciğer, kolon, mide, meme, yumurtalık, beyin velösemi gibi pek çok kanserde tümör hücrelerinin büyümesini engeller. Kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azaltır. Safra arttırıcı etkisi nedeniyle safra taşı olan kullanmamalı.  HAVUÇ: Betakarotenden zengin olan havuç prostat, ağız, yemek borusu ve mide kanserinekarşı koruyucu etkisi vardır. Havuç suyu şeklinde de tüketilebilir. DOMATES: İçinde bol miktarda bulunan likopen, DNA hasarını engelleyerek kanser riskini azaltmaktadır. Özellikle akciğer, kolon ve meme kanserlerinde oldukça etkilidir. Yeşil çay: İçeriğindeki kateşinler antioksidan etkiye sahiptir. Özellikle kolon kanseri riskini azaltır. Günde 2 fincan şekersiz yeşil çay içilmesi küçük hücreli akciğer, pankreas, özefagus ve ağız kanserlerinin oluşumunu önlemeye yardımcıdır.  ÇÖREK OTU: Akciğer, başboyun, kolon, karaciğer, lösemi, lenfoma, pankreas, prostat ve yumuşak doku kanserlerine karşı koruyucudur. Vücutta mikrop ve tümörle mücadele eden hücrelerin sayısını arttırmaktadır. KARA ÜZÜM: Çekirdeği ve kabuğuyla beraber yenildiğinde, içeriğindeki 'resveratrol' ile kanser yapıcı bileşikleri bloke eder. Kanser dokularının oluşumunu ve gelişimini engeller. BALIK: A, D, K ve B grubu vitaminler açısından zengindir. İyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko kaynağıdır. Özellikle somon gibi Omega-3 içeriği yüksek olanbalıklar kansere karşı koruyucudur. Mümkünse, haftada 2 kez tüketilmesi önerilmektedir. ANANAS: Ananasın içindeki bromelain maddesi özellikle akciğer, bağırsak, yumurtalık ve cilt kanserlerinde tümörlü hücrenin gelişimini engellemektedir. Kuru baklagiller: Mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya iyi lif kaynaklarıdır. Özellikle bağırsak kanseri için koruyucudur. Vücuda zarar veren maddelerle savaşırlar ve kan dolaşımına yardımcı olurlar. Haftada 2 kez tüketilebilir. KIRMIZI BİBER: C vitaminini en çok içeren sebzelerdendir. Antioksidan bir vitamin olan C vitamini kanser hücrelerinin büyümesini engeller ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. FINDIK: E vitamini açısından zengindir. Tümör büyümesini engelleme ve kanserli hücrelerin kendilerini yok etmeleri; yani apoptosis sürecini başlatır. Kolon, prostat ve göğüs kanserleri üzerinde önemli rol oynamaktadır. Her gün 1 avuç yenilebilir. SOĞAN: Bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot ve kükürt içerir. Kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Doğal antibiyotik özelliğiyle bağırsak ve karaciğeri temizlemektedir. BROKOLİ: Lif, A ve C vitaminleri, folik asit ve kalsiyum gibi son derece değerli maddeler içerir. Ayrıca brokoli, glukosinolat içermektedir ve vücutta meydana gelen zararlı maddelerin etkisiz hale dönüştürülerek böbreklerden atılmasını sağlamaktadır. İdrar yolları, kolon, akciğer, göğüs ve rahim kanserine karşı koruyucudur. Yemeklerde, salatalarda çiğ veya buharda pişirilerek tüketilebilir.
Son yıllarda kanser vakalarındaki artış korkuturken, diyetisyen Sevil Ürer Vefalı bazı gıdaların korunmada etkili olduğunu söyledi. Vefalı, yenilmesi gereken 15 besini ise şöyle sıraladı:

SARIMSAK: Selenyum içeriği yüksek olan sarımsak mide, göğüs, bağırsak, cilt ve prostat kanserlerinde tümör oluşmasını ve ilerlemesini engeller. Zeytinyağında ezilerek veya çiğ şekilde tüketilmesi daha faydalıdır. 
ZERDEÇAL: Karaciğer, akciğer, kolon, mide, meme, yumurtalık, beyin velösemi gibi pek çok kanserde tümör hücrelerinin büyümesini engeller. Kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azaltır. Safra arttırıcı etkisi nedeniyle safra taşı olan kullanmamalı. 
HAVUÇ: Betakarotenden zengin olan havuç prostat, ağız, yemek borusu ve mide kanserinekarşı koruyucu etkisi vardır. Havuç suyu şeklinde de tüketilebilir.
DOMATES: İçinde bol miktarda bulunan likopen, DNA hasarını engelleyerek kanser riskini azaltmaktadır. Özellikle akciğer, kolon ve meme kanserlerinde oldukça etkilidir. Yeşil çay: İçeriğindeki kateşinler antioksidan etkiye sahiptir. Özellikle kolon kanseri riskini azaltır. Günde 2 fincan şekersiz yeşil çay içilmesi küçük hücreli akciğer, pankreas, özefagus ve ağız kanserlerinin oluşumunu önlemeye yardımcıdır. 
ÇÖREK OTU: Akciğer, başboyun, kolon, karaciğer, lösemi, lenfoma, pankreas, prostat ve yumuşak doku kanserlerine karşı koruyucudur. Vücutta mikrop ve tümörle mücadele eden hücrelerin sayısını arttırmaktadır.
KARA ÜZÜM: Çekirdeği ve kabuğuyla beraber yenildiğinde, içeriğindeki 'resveratrol' ile kanser yapıcı bileşikleri bloke eder. Kanser dokularının oluşumunu ve gelişimini engeller.
BALIK: A, D, K ve B grubu vitaminler açısından zengindir. İyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko kaynağıdır. Özellikle somon gibi Omega-3 içeriği yüksek olanbalıklar kansere karşı koruyucudur. Mümkünse, haftada 2 kez tüketilmesi önerilmektedir.
ANANAS: Ananasın içindeki bromelain maddesi özellikle akciğer, bağırsak, yumurtalık ve cilt kanserlerinde tümörlü hücrenin gelişimini engellemektedir. Kuru baklagiller: Mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya iyi lif kaynaklarıdır. Özellikle bağırsak kanseri için koruyucudur. Vücuda zarar veren maddelerle savaşırlar ve kan dolaşımına yardımcı olurlar. Haftada 2 kez tüketilebilir.
KIRMIZI BİBER: C vitaminini en çok içeren sebzelerdendir. Antioksidan bir vitamin olan C vitamini kanser hücrelerinin büyümesini engeller ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
FINDIK: E vitamini açısından zengindir. Tümör büyümesini engelleme ve kanserli hücrelerin kendilerini yok etmeleri; yani apoptosis sürecini başlatır. Kolon, prostat ve göğüs kanserleri üzerinde önemli rol oynamaktadır. Her gün 1 avuç yenilebilir.
SOĞAN: Bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot ve kükürt içerir. Kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Doğal antibiyotik özelliğiyle bağırsak ve karaciğeri temizlemektedir.
BROKOLİ: Lif, A ve C vitaminleri, folik asit ve kalsiyum gibi son derece değerli maddeler içerir. Ayrıca brokoli, glukosinolat içermektedir ve vücutta meydana gelen zararlı maddelerin etkisiz hale dönüştürülerek böbreklerden atılmasını sağlamaktadır. İdrar yolları, kolon, akciğer, göğüs ve rahim kanserine karşı koruyucudur. Yemeklerde, salatalarda çiğ veya buharda pişirilerek tüketilebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.