Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

İYİ Partili Sezgin, zeytinyağı desteklerinin artırılması çağrısı yaptı

EKONOMİ 30.01.2020 - 16:48, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4123+ kez okundu.
 

İYİ Partili Sezgin, zeytinyağı desteklerinin artırılması çağrısı yaptı

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Genel Kurulu’nda 28 Ocak 2020 tarihinde yaptığı konuşmada, Suriye'nin Afrin bölgesinden temin edilen zeytinyağı nedeniyle Türkiye’de geçimini zeytin ve zeytinyağı üretimiyle temin eden çok önemli bir kesimin mağdur olduğunu belirtti.

AYDIN- “Afrin başta olmak üzere Suriye'nin çeşitli bölgelerinden ithal edilen zeytinyağı üreticilerimize ağır darbe vurmaktadır” ifadelerini kullanan Sezgin, Türkiye'de zeytinyağı üretimiyle geçinen 300 binin üzerinde ailenin Suriye’den getirilen kalitesiz ve ucuz zeytinyağı nedeniyle zarara uğradığını söyledi. Aydın Sezgin, 2018 yılında Suriye'den 24 bin ton zeytinyağı ithal edildiğini, 2019 yılında ise bu miktarın 50 bin tona ulaştığının tahmin edildiğini belirterek, bölgedeki zeytinyağı ticaretinden bazı devlet dışı yapıların ve terör örgütlerinin de maddi kaynak temin ettiği iddialarını hatırlattı.  “Suriye’den zeytinyağı ithalatının Tarım Satış Birlikleri Anonim Şirketi tarafından yürütüldüğü, ihraç kayıtlı olarak getirilen yağların ihraç edilmemesi durumunda uygulanması gereken cezaların caydırıcı olmadığı, hatta bazı cezaların silindiğine dair kuvvetli duyumlar ve bilgiler mevcuttur” şeklinde konuşan Aydın Milletvekili Sezgin, tek ithalatçı durumundaki Tarım Satış Birlikleri’nin Suriye'den ucuza aldığı zeytinyağını Türkiye'deki ihracatçıların fiyatlarının çok daha altında sattığını, bu nedenle zeytinyağı üreticilerinin ciddi bir pazar ve ciro kaybına uğradığı yönünde şikayetlerin de arttığını belirtti. Aydın Sezgin ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’na konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. Önergede şu sorulara yer verildi: 1) Suriye’den 2018 ve 2019 yıllarında ithal edilen zeytinyağı miktarı ne kadardır? 2) İhraç kayıtlı olarak Suriye’den kaç ton zeytinyağı getirilmiştir? Getirilen zeytinyağının kaç tonu ihraç edilmiştir? 3) Tarım Satış Birlikleri A.Ş. Suriye’de zeytinyağını hangi kişi ya da kurumlardan satın almaktadır? Bazı terör örgütlerinin bu ticarete taraf oldukları iddiası doğru mudur? 4) Zeytinyağı girdi maliyetlerinin zaten yüksek olmasına rağmen, üreticilere sağlanan dekar başına desteklerin 90 kilogram ile sınırlanmasının sebebi nedir? 5) Zeytinyağı üreticilerine verilmekte olan kg başına 80 kuruş destek, AB ülkelerinde verilen 1,20 €/kg (8 TL) civarındaki destek ile kıyaslandığında oldukça yetersiz kalmaktadır. Zeytinyağı üreticisi AB üyesi ülkelerle rekabet edebilmemiz için üreticilerimize yönelik desteklerin artırılması gerekmektedir. Bu yönde bir çalışmanız bulunmakta mıdır? 2018 yılında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Biz hükümet olarak PKK'nın eline gelir geçsin istemiyoruz. Afrin’de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz, bu hâkimiyetimiz olan bölgede. O sebeple tarım kredi kooperatiflerine 5 bin tonluk bir görev yazılmıştır ve bu görev için kapılar açıldı” şeklinde konuşmuştu. Konu geçtiğimiz yıl İsviçre Parlamentosu’nda da gündeme gelmiş, Afrin'den Türkiye’ye getirilen zeytinin işlenerek Avrupa Birliği (AB) ülkelerine satıldığı iddialarının araştırılması talep edilmişti.
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Genel Kurulu’nda 28 Ocak 2020 tarihinde yaptığı konuşmada, Suriye'nin Afrin bölgesinden temin edilen zeytinyağı nedeniyle Türkiye’de geçimini zeytin ve zeytinyağı üretimiyle temin eden çok önemli bir kesimin mağdur olduğunu belirtti.

AYDIN- “Afrin başta olmak üzere Suriye'nin çeşitli bölgelerinden ithal edilen zeytinyağı üreticilerimize ağır darbe vurmaktadır” ifadelerini kullanan Sezgin, Türkiye'de zeytinyağı üretimiyle geçinen 300 binin üzerinde ailenin Suriye’den getirilen kalitesiz ve ucuz zeytinyağı nedeniyle zarara uğradığını söyledi.

Aydın Sezgin, 2018 yılında Suriye'den 24 bin ton zeytinyağı ithal edildiğini, 2019 yılında ise bu miktarın 50 bin tona ulaştığının tahmin edildiğini belirterek, bölgedeki zeytinyağı ticaretinden bazı devlet dışı yapıların ve terör örgütlerinin de maddi kaynak temin ettiği iddialarını hatırlattı.

 “Suriye’den zeytinyağı ithalatının Tarım Satış Birlikleri Anonim Şirketi tarafından yürütüldüğü, ihraç kayıtlı olarak getirilen yağların ihraç edilmemesi durumunda uygulanması gereken cezaların caydırıcı olmadığı, hatta bazı cezaların silindiğine dair kuvvetli duyumlar ve bilgiler mevcuttur” şeklinde konuşan Aydın Milletvekili Sezgin, tek ithalatçı durumundaki Tarım Satış Birlikleri’nin Suriye'den ucuza aldığı zeytinyağını Türkiye'deki ihracatçıların fiyatlarının çok daha altında sattığını, bu nedenle zeytinyağı üreticilerinin ciddi bir pazar ve ciro kaybına uğradığı yönünde şikayetlerin de arttığını belirtti.

Aydın Sezgin ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’na konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. Önergede şu sorulara yer verildi:

1) Suriye’den 2018 ve 2019 yıllarında ithal edilen zeytinyağı miktarı ne kadardır?

2) İhraç kayıtlı olarak Suriye’den kaç ton zeytinyağı getirilmiştir? Getirilen zeytinyağının kaç tonu ihraç edilmiştir?

3) Tarım Satış Birlikleri A.Ş. Suriye’de zeytinyağını hangi kişi ya da kurumlardan satın almaktadır? Bazı terör örgütlerinin bu ticarete taraf oldukları iddiası doğru mudur?

4) Zeytinyağı girdi maliyetlerinin zaten yüksek olmasına rağmen, üreticilere sağlanan dekar başına desteklerin 90 kilogram ile sınırlanmasının sebebi nedir?

5) Zeytinyağı üreticilerine verilmekte olan kg başına 80 kuruş destek, AB ülkelerinde verilen 1,20 €/kg (8 TL) civarındaki destek ile kıyaslandığında oldukça yetersiz kalmaktadır. Zeytinyağı üreticisi AB üyesi ülkelerle rekabet edebilmemiz için üreticilerimize yönelik desteklerin artırılması gerekmektedir. Bu yönde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

2018 yılında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Biz hükümet olarak PKK'nın eline gelir geçsin istemiyoruz. Afrin’de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz, bu hâkimiyetimiz olan bölgede. O sebeple tarım kredi kooperatiflerine 5 bin tonluk bir görev yazılmıştır ve bu görev için kapılar açıldı” şeklinde konuşmuştu.

Konu geçtiğimiz yıl İsviçre Parlamentosu’nda da gündeme gelmiş, Afrin'den Türkiye’ye getirilen zeytinin işlenerek Avrupa Birliği (AB) ülkelerine satıldığı iddialarının araştırılması talep edilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.