Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

İYİ Partili Sezgin: Libya-Vatiya'ya hava saldırısı yapanların tespit edilememiş olması şaşırtıcı!

SİYASET 22.07.2020 - 15:52, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3412+ kez okundu.
 

İYİ Partili Sezgin: Libya-Vatiya'ya hava saldırısı yapanların tespit edilememiş olması şaşırtıcı!

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu.

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Libya'da bulunan Vatiya Üssü’ne yönelik hava saldırısını Meclis gündemine getirerek, saldırıda kullanılan uçakların hangi ülkeye/ülkelere ait olduğunu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu. "Ülkemizin sahip olduğu ve Libya’da da kullanıldığı anlaşılan silah ve radar teknolojileri göz önünde bulundurulduğunda, bu saldırıya katılan uçakların milliyetinin tespit edilememiş olması şaşırtıcıdır." ifadelerini kullanan Sezgin, saldırıda kullanılan uçakların hangi ülkeye/ülkelere ait olduğuna dair kamuoyunun güvenilir bilgi beklediğini belirtti. Basında yer alan bilgilere göre, doksan dakikadan kısa bir süre içinde gerçekleştirildiği tahmin edilen dokuz ardışık sortide, üste bulunan ve Ülkemize ait olan hava savunma sistemleri, radarlar ve üst düzey komutanlara tahsis edilen yerleşkelerin imha edildiğini hatırlatan Aydın Sezgin, saldırıyla ilgili detayların kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti. Sezgin'in önergede Bakan Akar'a yönelttiği sorular şöyle: 1) Saldırılar, hangi ülkeye/ülkelere ait uçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir? 2) Saldırıda aktif veya muhtemel bir kol uçuşu mensubu olarak birden fazla ülkeye veya aktöre (gruba) ait uçak tespit edilmiş midir? 3) Saldırıda kullanılan uçaklar, hangi ülkede bulunan hangi hava üssünden kalkmıştır? 4) Türkiye ve katkı verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti, Libya hava sahasının ne kadarını anlık olarak ve kendi imkanlarıyla izleyebilmektedir? 5) Bölgeye tahsis edilmiş durumda olan ve bu tür saldırıları tespit edebilme kapasitesine sahip, havadan erken uyarı uçağımız bulunmakta mıdır? 6) Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu 18 Haziran 2020 tarihinde yaptığı bir açıklamada, “Libya’da ABD ile birlikte çalışma talimatı aldıklarını” belirtmiştir. Türkiye-ABD arasında bir Ortak Çalışma Grubu kurulduğu bilinmektedir. Bu doğrultuda, saldırıya ilişkin olarak bir diğer ülkeyle, örneğin ABD ve ABD gücü AFRICOM ile istihbarat paylaşımı yapılmakta mıdır? 7) Vatiye Hava Üssü’ne verilen zararın niteliği nedir? 8) Daha önce kamuoyuna yansıyan bazı bilgilere göre, Vatiya Üssü’nde MiM-23 tipi Hawk karadan-havaya füze sistemleri konuşlandırılmıştır. Saldırıda, Vatiyye Hava Üssü’nde bulunan hava savunma sistemlerimize verilen zarar hangi düzeydedir? 9) Saldırılara ilişkin basına yansıyan ilk haberlerde, 50-55 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmiştir. Bu iddiaların doğruluk payı var mıdır? 10) Saldırıdan önce tasarlandığı açıklanan, Libya’da askeri uçak konuşlandırılması konusu, saldırıya rağmen hala gündemde midir? 11) Türk Savunma Sanayii ürünü olan Hisar hava savunma sistemleri, Libya'da konuşlandırılmaya hazır durumda mıdır?
İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu.

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Libya'da bulunan Vatiya Üssü’ne yönelik hava saldırısını Meclis gündemine getirerek, saldırıda kullanılan uçakların hangi ülkeye/ülkelere ait olduğunu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu.

"Ülkemizin sahip olduğu ve Libya’da da kullanıldığı anlaşılan silah ve radar teknolojileri göz önünde bulundurulduğunda, bu saldırıya katılan uçakların milliyetinin tespit edilememiş olması şaşırtıcıdır." ifadelerini kullanan Sezgin, saldırıda kullanılan uçakların hangi ülkeye/ülkelere ait olduğuna dair kamuoyunun güvenilir bilgi beklediğini belirtti.

Basında yer alan bilgilere göre, doksan dakikadan kısa bir süre içinde gerçekleştirildiği tahmin edilen dokuz ardışık sortide, üste bulunan ve Ülkemize ait olan hava savunma sistemleri, radarlar ve üst düzey komutanlara tahsis edilen yerleşkelerin imha edildiğini hatırlatan Aydın Sezgin, saldırıyla ilgili detayların kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

Sezgin'in önergede Bakan Akar'a yönelttiği sorular şöyle:

1) Saldırılar, hangi ülkeye/ülkelere ait uçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir?
2) Saldırıda aktif veya muhtemel bir kol uçuşu mensubu olarak birden fazla ülkeye veya aktöre (gruba) ait uçak tespit edilmiş midir?
3) Saldırıda kullanılan uçaklar, hangi ülkede bulunan hangi hava üssünden kalkmıştır?
4) Türkiye ve katkı verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti, Libya hava sahasının ne kadarını anlık olarak ve kendi imkanlarıyla izleyebilmektedir?
5) Bölgeye tahsis edilmiş durumda olan ve bu tür saldırıları tespit edebilme kapasitesine sahip, havadan erken uyarı uçağımız bulunmakta mıdır?
6) Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu 18 Haziran 2020 tarihinde yaptığı bir açıklamada, “Libya’da ABD ile birlikte çalışma talimatı aldıklarını” belirtmiştir. Türkiye-ABD arasında bir Ortak Çalışma Grubu kurulduğu bilinmektedir. Bu doğrultuda, saldırıya ilişkin olarak bir diğer ülkeyle, örneğin ABD ve ABD gücü AFRICOM ile istihbarat paylaşımı yapılmakta mıdır?
7) Vatiye Hava Üssü’ne verilen zararın niteliği nedir?
8) Daha önce kamuoyuna yansıyan bazı bilgilere göre, Vatiya Üssü’nde MiM-23 tipi Hawk karadan-havaya füze sistemleri konuşlandırılmıştır. Saldırıda, Vatiyye Hava Üssü’nde bulunan hava savunma sistemlerimize verilen zarar hangi düzeydedir?
9) Saldırılara ilişkin basına yansıyan ilk haberlerde, 50-55 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmiştir. Bu iddiaların doğruluk payı var mıdır?
10) Saldırıdan önce tasarlandığı açıklanan, Libya’da askeri uçak konuşlandırılması konusu, saldırıya rağmen hala gündemde midir?
11) Türk Savunma Sanayii ürünü olan Hisar hava savunma sistemleri, Libya'da konuşlandırılmaya hazır durumda mıdır?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.