Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

'İnsansız kara aracı' göreve hazır

BİLİM (AA) - Anadolu Ajansı | 06.07.2015 - 14:11, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 4110+ kez okundu.
 

'İnsansız kara aracı' göreve hazır

ODTÜ'lü bilim insanları, zorlu arazi koşullarında gideceği rotayı belirleyebilen, araziye ait üç boyutlu görüntü ve derinlik haritası çıkarabilen insansız kara aracı geliştirdi.

ODTÜ'lü bilim insanları, zorlu arazi koşullarında gideceği rotayı belirleyebilen, araziye ait üç boyutlu görüntü ve derinlik haritası çıkarabilen insansız kara aracı geliştirdi. ODTÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Konukseven, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Yrd. Doç Dr. Buğra Koku ile 10 lisansüstü öğrencisinden oluşan araştırma ekibi tarafından tasarlanarak geliştirilen, yerli imkanlarla üretilen insansız kara aracı projesini (İKA) AA muhabirine anlattı. Konukseven, insansız kara araçlarının arazi ve ortam haritalandırılması, faydalı yük iletimi, bomba imha, arama-kurtarma, toksik maddelerin tespiti ve taşınması, devriye, sınır gözetleme, yasa dışı sınır ihlallerini tespit etme, gözlem ve keşif yapma, hedef belirleme, gibi insanlar için zor ve tehlikeli görevlerde kullanıldığını ifade etti. Konukseven, Türkiye'de bazı savunma sanayi kuruluşları tarafından da bu konuda çalışmalar yapıldığını, ayrıca, robotun üretim aşamasında OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalardan da imalat desteği alındığını kaydetti. Doç. Dr. Konukseven, insan için tehlikeli olan bölgelerde İKA'ların rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çekerek, bu durumda bölgeye gönderilen İKA'ların araziye ilişkin tüm bilgileri toplayabileceğini söyledi. "İKA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR" Buğra Koku ise bugüne kadar DPT ve TÜBİTAK desteğiyle değişik ebatlarda robotlar geliştirdiklerini belirterek, bunlardan birinin de İKA olduğunu anlattı. Koku, inşaat sektörü için eski binaları yıkabilecek bir robotun tasarımını yürüttüklerini, askeri amaçlı robot araçlar geliştirdiklerini belirterek, "ODTÜ'de yoğun bir şekilde insansız kara araçları konusunda çalışmalar devam ediyor. Öğrencilerin, lisans ve yüksek lisans seviyesinde bu çalışmalara ilgisi oldukça tatminkar. Bölümümüze yeni öğrencileri bekliyoruz" diye konuştu.
ODTÜ'lü bilim insanları, zorlu arazi koşullarında gideceği rotayı belirleyebilen, araziye ait üç boyutlu görüntü ve derinlik haritası çıkarabilen insansız kara aracı geliştirdi.

ODTÜ'lü bilim insanları, zorlu arazi koşullarında gideceği rotayı belirleyebilen, araziye ait üç boyutlu görüntü ve derinlik haritası çıkarabilen insansız kara aracı geliştirdi.

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Konukseven, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Yrd. Doç Dr. Buğra Koku ile 10 lisansüstü öğrencisinden oluşan araştırma ekibi tarafından tasarlanarak geliştirilen, yerli imkanlarla üretilen insansız kara aracı projesini (İKA) AA muhabirine anlattı.

Konukseven, insansız kara araçlarının arazi ve ortam haritalandırılması, faydalı yük iletimi, bomba imha, arama-kurtarma, toksik maddelerin tespiti ve taşınması, devriye, sınır gözetleme, yasa dışı sınır ihlallerini tespit etme, gözlem ve keşif yapma, hedef belirleme, gibi insanlar için zor ve tehlikeli görevlerde kullanıldığını ifade etti.

Konukseven, Türkiye'de bazı savunma sanayi kuruluşları tarafından da bu konuda çalışmalar yapıldığını, ayrıca, robotun üretim aşamasında OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalardan da imalat desteği alındığını kaydetti.

Doç. Dr. Konukseven, insan için tehlikeli olan bölgelerde İKA'ların rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çekerek, bu durumda bölgeye gönderilen İKA'ların araziye ilişkin tüm bilgileri toplayabileceğini söyledi.

"İKA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Buğra Koku ise bugüne kadar DPT ve TÜBİTAK desteğiyle değişik ebatlarda robotlar geliştirdiklerini belirterek, bunlardan birinin de İKA olduğunu anlattı.

Koku, inşaat sektörü için eski binaları yıkabilecek bir robotun tasarımını yürüttüklerini, askeri amaçlı robot araçlar geliştirdiklerini belirterek, "ODTÜ'de yoğun bir şekilde insansız kara araçları konusunda çalışmalar devam ediyor. Öğrencilerin, lisans ve yüksek lisans seviyesinde bu çalışmalara ilgisi oldukça tatminkar. Bölümümüze yeni öğrencileri bekliyoruz" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.