Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

‘İncir TARSİM kapsamına alınmalı’

EKONOMİ 05.11.2018 - 15:44, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2761+ kez okundu.
 

‘İncir TARSİM kapsamına alınmalı’

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, çiftçinin sorunlarına çare arıyor

AYDIN - Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, ilin temel tarımsal sorunları üzerine bir dosya hazırlayıp ilgili bakanlıklara gönderdiği bildirildi. İHA’nın bildirdiğine göre, yaklaşık 30 maddeden oluşan Aydın tarımının temel sorunlarının başında bu yıl incir ve pamuk üreticilerinin sorunları ilk sırayı aldı. Aydın’da bu yıl incir ve pamuk üreticisinin sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını ve acil çözüm beklendiğini belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “İncir acilen TARSİM (Tarım Sigortaları) kapsamına alınmalıdır. Bu şartlarda üreticinin durumu çok zor” dedi. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Türkiye, Dünyanın en önemli taze incir üreticisi olmasının verdiği bir avantajla, kuru incir üretiminde ve ihracatında lider ülke konumundadır. Aydın iline özgü bir meyve olan incir, ilin simgesi haline gelmiştir. Ülkemizin ihraç ettiği incirin yüzde 65’i Aydın’da üretilir. Aydın, kaliteli incir üretimi ve kapasite üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sırayı alır. Yetiştirme açısından en uygun koşulları Menderes havzasında bulan incir, çeşit ve üretim zenginliği ile ilimiz tarımı ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Aydın dağlarının her iki yönündeki yamaçlarıyla, kır-taban ve taban arazilerde yapılmaktadır. Bu bölgelerimizin ekolojik koşulları, özellikle meyvenin olgunlaşma dönemindeki sıcaklık, nem ve rüzgar durumu kaliteyi olumlu yönde etkilemektedir. Ancak, kuru incirin yoğun hasat edildiği dönemde yağan yağmur incir kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu bakımdan, Üreticilerimiz, incirin yağmur riskine karşı Tarım Sigortaları kapsamına alınması yanında, sadece ilimize mahsus olan, dünyaca ünlü, büyük bir döviz girdisi sağlayan kurutmalık sarılop incirin korunmaya ve fındıkta olduğu gibi ‘Alan Bazlı Destek’ kapsamına alınmasını talep etmektedirler.”
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, çiftçinin sorunlarına çare arıyor

AYDIN - Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, ilin temel tarımsal sorunları üzerine bir dosya hazırlayıp ilgili bakanlıklara gönderdiği bildirildi.

İHA’nın bildirdiğine göre, yaklaşık 30 maddeden oluşan Aydın tarımının temel sorunlarının başında bu yıl incir ve pamuk üreticilerinin sorunları ilk sırayı aldı.

Aydın’da bu yıl incir ve pamuk üreticisinin sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını ve acil çözüm beklendiğini belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “İncir acilen TARSİM (Tarım Sigortaları) kapsamına alınmalıdır. Bu şartlarda üreticinin durumu çok zor” dedi.

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye, Dünyanın en önemli taze incir üreticisi olmasının verdiği bir avantajla, kuru incir üretiminde ve ihracatında lider ülke konumundadır. Aydın iline özgü bir meyve olan incir, ilin simgesi haline gelmiştir. Ülkemizin ihraç ettiği incirin yüzde 65’i Aydın’da üretilir.

Aydın, kaliteli incir üretimi ve kapasite üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sırayı alır. Yetiştirme açısından en uygun koşulları Menderes havzasında bulan incir, çeşit ve üretim zenginliği ile ilimiz tarımı ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Aydın dağlarının her iki yönündeki yamaçlarıyla, kır-taban ve taban arazilerde yapılmaktadır.

Bu bölgelerimizin ekolojik koşulları, özellikle meyvenin olgunlaşma dönemindeki sıcaklık, nem ve rüzgar durumu kaliteyi olumlu yönde etkilemektedir. Ancak, kuru incirin yoğun hasat edildiği dönemde yağan yağmur incir kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Bu bakımdan, Üreticilerimiz, incirin yağmur riskine karşı Tarım Sigortaları kapsamına alınması yanında, sadece ilimize mahsus olan, dünyaca ünlü, büyük bir döviz girdisi sağlayan kurutmalık sarılop incirin korunmaya ve fındıkta olduğu gibi ‘Alan Bazlı Destek’ kapsamına alınmasını talep etmektedirler.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.