Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

İncir işletmeleri işçi bulamıyor

EKONOMİ 23.10.2017 - 10:40, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4245+ kez okundu.
 

İncir işletmeleri işçi bulamıyor

Sadece incir işletmelerinde yaklaşık 5 bine yakın çalışacak kadın aranıyor.

AYDIN- Dünyada en kaliteli ve en fazla incirin yetiştiği Aydın’da incir meyvesi sayesinde işsizliğin de tarihe karıştığı öne sürüldü. İşsizlik ülkenin en önemli sorunlarının başında yer alırken, Aydın’da sadece incir işletmelerine yaklaşık 5 bin kişi arandığı belirtildi. Aydın’da incir hasat sezonunun tamamlanmasının ardından ilin en önemli ihraç ürünü işlenmeye başladı. Yaklaşık 80 milyon kilogram rekoltenin gerçekleştiği Aydın’da üretilen incirler irili ufaklı işletmelerde tek tek kontrol edip paketleniyor. Bu yıl kilogramı 8 TL ile 26 TL arasında değişen incir, sadece üreticinin değil aynı zamanda işsizlikten dert yananların yüzünü de güldürdü. Başta Aydın’ın Köşk ilçesi olmak üzere Nazilli, Germencik, İncirliova, Sultanhisar ve çevresinde bulunan işletmelere getirilen incirler, önce afloatoksin kontrolünden geçiyor. Daha sonra elenerek boylarına göre ayrılan incirler insan eliyle tek tek kontrol ediliyor. Çeşitli şekillerde işlenen incirler daha sonra paketlenerek başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine gönderiliyor. “İş-Kur’a binlerce eleman talebi” Aydın’da tarım ve tarıma dayalı faaliyet gösteren işletmelerin İş-Kur’a binlerce kişilik çalışacak eleman talebinde bulunduğu belirtilirken en yoğun talebin incir işletmelerinden geldiği belirtildi. Şu anda sadece Aydın’daki incir işletmelerinde yaklaşık 5 bin kişilik çalışacak eleman talebi olduğunu belirten İş-Kur Aydın İl Müdürlüğü yetkilileri, Aydın’da incir meyvesini tanıyan ve işlemesinden anlayan hiç kimsenin iş sıkıntısı yaşamadığını belirttiler. Özellikle kadınların tercih edildiği işletmelerde şu anda gece gündüz ihracat için incir işleniyor. Bugün bir incirin ağaçtan sofraya ulaşıncaya kadar en az 20 defa insan eli ve gözüyle kontrol edildiğini belirten TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, özellikle kadınların bu konuda çok başarılı olduğunu, bu nedenle kontrol ve paketleme işlerinde kadınların daha çok tercih edildiğini belirtti. Bircan, şu anda Aydın genelindeki işletmelerde binlerce kadının istihdam edildiğini söyledi.
Sadece incir işletmelerinde yaklaşık 5 bine yakın çalışacak kadın aranıyor.

AYDIN- Dünyada en kaliteli ve en fazla incirin yetiştiği Aydın’da incir meyvesi sayesinde işsizliğin de tarihe karıştığı öne sürüldü. İşsizlik ülkenin en önemli sorunlarının başında yer alırken, Aydın’da sadece incir işletmelerine yaklaşık 5 bin kişi arandığı belirtildi.

Aydın’da incir hasat sezonunun tamamlanmasının ardından ilin en önemli ihraç ürünü işlenmeye başladı. Yaklaşık 80 milyon kilogram rekoltenin gerçekleştiği Aydın’da üretilen incirler irili ufaklı işletmelerde tek tek kontrol edip paketleniyor. Bu yıl kilogramı 8 TL ile 26 TL arasında değişen incir, sadece üreticinin değil aynı zamanda işsizlikten dert yananların yüzünü de güldürdü.

Başta Aydın’ın Köşk ilçesi olmak üzere Nazilli, Germencik, İncirliova, Sultanhisar ve çevresinde bulunan işletmelere getirilen incirler, önce afloatoksin kontrolünden geçiyor. Daha sonra elenerek boylarına göre ayrılan incirler insan eliyle tek tek kontrol ediliyor. Çeşitli şekillerde işlenen incirler daha sonra paketlenerek başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine gönderiliyor.

“İş-Kur’a binlerce eleman talebi”

Aydın’da tarım ve tarıma dayalı faaliyet gösteren işletmelerin İş-Kur’a binlerce kişilik çalışacak eleman talebinde bulunduğu belirtilirken en yoğun talebin incir işletmelerinden geldiği belirtildi. Şu anda sadece Aydın’daki incir işletmelerinde yaklaşık 5 bin kişilik çalışacak eleman talebi olduğunu belirten İş-Kur Aydın İl Müdürlüğü yetkilileri, Aydın’da incir meyvesini tanıyan ve işlemesinden anlayan hiç kimsenin iş sıkıntısı yaşamadığını belirttiler. Özellikle kadınların tercih edildiği işletmelerde şu anda gece gündüz ihracat için incir işleniyor.

Bugün bir incirin ağaçtan sofraya ulaşıncaya kadar en az 20 defa insan eli ve gözüyle kontrol edildiğini belirten TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, özellikle kadınların bu konuda çok başarılı olduğunu, bu nedenle kontrol ve paketleme işlerinde kadınların daha çok tercih edildiğini belirtti. Bircan, şu anda Aydın genelindeki işletmelerde binlerce kadının istihdam edildiğini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.