Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

İmzalar Ocak’ta, Eğit donat Mart’ta

EKONOMİ 06.01.2015 - 10:42, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:48 2679+ kez okundu.
 

İmzalar Ocak’ta, Eğit donat Mart’ta

Suriye’de Esed rejimine karşı mücadele edecek muhaliflerin Türkiye’de eğitimi ve donatımı için ABD ve Türkiye arasında bu ay mutabakat imzalanacak.

Türkiye ile ABD, İŞİD ile mücadele edecek muhaliflerin Eğit-Donat programına başlamak için bu ay mutabakat muhtırası imzalayacak. 3 yıllık mutabakat, Mart ayında, ılımlı muhaliflerin Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün’de eğitimi ile başlayacak. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Ankara ile Washington arasında eylül ayından bu yana süren Eğit-Donat müzakerelerinde imza için gün sayılıyor. Washington ile Ankara arasında varılan uzlaşının genel ilkeleri, bu ay içinde imzalanacak “mutabakat muhtırası” olarak resmiyet kazanacak. Mutabakat Muhtırası, 3 yıl süreyle geçerli olacak. Buna göre, Mart ayında başlayacak eğitimler, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün’de yapılacak. 3 ülkede de eş zamanlı olarak Mart ayında başlayacak Eğit Donat programında, 3 yıl içinde toplam 15.000 muhalif eğitilecek. 3 ülkedeki eğitim birebir koordinasyon ve eşgüdüm içerisinde sürdürülüp tamamlanacak. Eğitim kapsamında Türkiye’nin payına yılda 2 bin muhalif düşecek ve muhalifler, yaklaşık 200 kişilik gruplar halinde Kırşehir’de eğitilecek. Yeni bir tezkereye gerek yok Mutabakat Muhtırası’nın kamuoyu ile de paylaşılacağı ve imzalanacak bu mutabakat muhtırası ile ek bir tezkereye gerek kalmayacağı vurgulandı. ABD yönetimi, IŞİD ile mücadelede dört basamaklı planı yürürlüğe sokacağını duyurmuştu. ABD Başkanı Obama dört basamaklı planın hava saldırıları, ılımlı muhalefetin desteklenmesi, IŞİD’in mali ve istihbarat kaynaklarının kesilmesi ve insani yardım unsurlarını içerdiğini açıklamıştı. Türkiye ise destek şartlarını açıklarken, Eğit Donat programına katılanların, sadece IŞİD ile değil, terörün kaynağı olan Esed Rejimi’ne karşı da savaşması gerektiğini vurgulamıştı. Türkiye’nin eğittiği muhaliflerin donanımını ise ABD sağlayacak.
Suriye’de Esed rejimine karşı mücadele edecek muhaliflerin Türkiye’de eğitimi ve donatımı için ABD ve Türkiye arasında bu ay mutabakat imzalanacak.

Türkiye ile ABD, İŞİD ile mücadele edecek muhaliflerin Eğit-Donat programına başlamak için bu ay mutabakat muhtırası imzalayacak. 3 yıllık mutabakat, Mart ayında, ılımlı muhaliflerin Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün’de eğitimi ile başlayacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Ankara ile Washington arasında eylül ayından bu yana süren Eğit-Donat müzakerelerinde imza için gün sayılıyor.

Washington ile Ankara arasında varılan uzlaşının genel ilkeleri, bu ay içinde imzalanacak “mutabakat muhtırası” olarak resmiyet kazanacak. Mutabakat Muhtırası, 3 yıl süreyle geçerli olacak. Buna göre, Mart ayında başlayacak eğitimler, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün’de yapılacak. 3 ülkede de eş zamanlı olarak Mart ayında başlayacak Eğit Donat programında, 3 yıl içinde toplam 15.000 muhalif eğitilecek. 3 ülkedeki eğitim birebir koordinasyon ve eşgüdüm içerisinde sürdürülüp tamamlanacak. Eğitim kapsamında Türkiye’nin payına yılda 2 bin muhalif düşecek ve muhalifler, yaklaşık 200 kişilik gruplar halinde Kırşehir’de eğitilecek.

Yeni bir tezkereye gerek yok

Mutabakat Muhtırası’nın kamuoyu ile de paylaşılacağı ve imzalanacak bu mutabakat muhtırası ile ek bir tezkereye gerek kalmayacağı vurgulandı. ABD yönetimi, IŞİD ile mücadelede dört basamaklı planı yürürlüğe sokacağını duyurmuştu. ABD Başkanı Obama dört basamaklı planın hava saldırıları, ılımlı muhalefetin desteklenmesi, IŞİD’in mali ve istihbarat kaynaklarının kesilmesi ve insani yardım unsurlarını içerdiğini açıklamıştı. Türkiye ise destek şartlarını açıklarken, Eğit Donat programına katılanların, sadece IŞİD ile değil, terörün kaynağı olan Esed Rejimi’ne karşı da savaşması gerektiğini vurgulamıştı. Türkiye’nin eğittiği muhaliflerin donanımını ise ABD sağlayacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.