Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

İlaç kalıntısına karşı denetimler sık ve etkin yapılmalı

GENEL 05.02.2019 - 10:02, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3354+ kez okundu.
 

İlaç kalıntısına karşı denetimler sık ve etkin yapılmalı

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, sebze ve meyvelerde uygulanan tarım ilaçlarında denetimlerin sık ve etkin yapılmasının şart olduğunu belirtti.

AYDIN- Oda Başkanı Mahmut Nedim Barış, birçok denetime, analize rağmen ihraç ürünlerde bile ilaç kalıntısı görüldüğüne göre, sebze ve meyvelerde uygulanan tarım ilaçlarında denetimlerin sık ve etkin yapılmasının şart olduğunu söyledi. Türkiye genelinde tarımda ilaç ve bitki gelişim düzenleyicilerin (Hormon) kullanımının yaygın olduğunu ifade eden Barış, gerek tarım ilaçlarının, gerekse bitki gelişim düzenleyicilerin, amaca göre belirlenen ve önerilen şekilde uygulanması gerektiğini savundu. Uygulama zamanının tam olarak tespitinin çok önemli olduğunun altını çizen Barış, uygulama dozu konusunda yeterli duyarlılık gösterilmesi, etiket bilgilerine dikkat edilmesi ve yetiştiricilerin bitki gelişim düzenleyicileri ile tarım ilaçlarını kullanmadan önce mutlaka konunun uzmanlarına danışması gerektiğini kaydetti. Vatandaşların manav ve semt pazarlarında, sebze ve meyve alırken kimyasal kalıntıların olup olmadığı hususunda tereddüt içinde olduğunu anımsatan Barış, uygun zamanda, uygun miktarda bitki hastalık ve zararlılarına karşı uygun ilaç kullanımının önemine değinerek, “Tarımda hormon ve ilaç kullanımı yaygın. Ne kadar bilinçli kullanıldığı ise tartışmalı. Birçok denetime, analize rağmen ihraç ürünlerinde bile ilaç kalıntısı görüldüğüne göre, denetimlerin daha sık ve etkin yapılması şart” diye konuştu.
Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, sebze ve meyvelerde uygulanan tarım ilaçlarında denetimlerin sık ve etkin yapılmasının şart olduğunu belirtti.

AYDIN- Oda Başkanı Mahmut Nedim Barış, birçok denetime, analize rağmen ihraç ürünlerde bile ilaç kalıntısı görüldüğüne göre, sebze ve meyvelerde uygulanan tarım ilaçlarında denetimlerin sık ve etkin yapılmasının şart olduğunu söyledi. Türkiye genelinde tarımda ilaç ve bitki gelişim düzenleyicilerin (Hormon) kullanımının yaygın olduğunu ifade eden Barış, gerek tarım ilaçlarının, gerekse bitki gelişim düzenleyicilerin, amaca göre belirlenen ve önerilen şekilde uygulanması gerektiğini savundu. Uygulama zamanının tam olarak tespitinin çok önemli olduğunun altını çizen Barış, uygulama dozu konusunda yeterli duyarlılık gösterilmesi, etiket bilgilerine dikkat edilmesi ve yetiştiricilerin bitki gelişim düzenleyicileri ile tarım ilaçlarını kullanmadan önce mutlaka konunun uzmanlarına danışması gerektiğini kaydetti.

Vatandaşların manav ve semt pazarlarında, sebze ve meyve alırken kimyasal kalıntıların olup olmadığı hususunda tereddüt içinde olduğunu anımsatan Barış, uygun zamanda, uygun miktarda bitki hastalık ve zararlılarına karşı uygun ilaç kullanımının önemine değinerek, “Tarımda hormon ve ilaç kullanımı yaygın. Ne kadar bilinçli kullanıldığı ise tartışmalı. Birçok denetime, analize rağmen ihraç ürünlerinde bile ilaç kalıntısı görüldüğüne göre, denetimlerin daha sık ve etkin yapılması şart” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.