Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

İki asırlık ibrik hayat buldu

KÜLTÜR 08.05.2017 - 10:48, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3957+ kez okundu.
 

İki asırlık ibrik hayat buldu

İki asırlık ibrik Aydın Ustanın elinde yeniden hayat buldu. Aydın’da kalaycılar, sadece kap kacağı değil tarihi eşyaları da canlandırıyor.

AYDIN- Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılık mesleğini yürütenler bir yandan mesleğini icra ederken diğer yandan tarihi eşyaları canlandırıyor. Aydın Efeler İlçesi hasırcılar Çarşısı’nda kalaycılık yapan Aydın Alkış, tarihi özelliği olan hurdaya düşmüş 171 yıllık ibriği yeniden canlandırdı. Yakın zamana kadar mahalle çeşmelerinden veya su kaynaklarından evlere su taşımada kullanılan, su ısıtılıp kullanılan ibrikler gelişen teknoloji ile tarihe karıştı. Her eve çeşme bağlanıp taşıma su kullanma devrinin sona ermesi ile unutulan ibriklerin aynı zamanda bir kültürü hatta bulunduğu hanenin ihtişamını da sergilediğini belirten kalaycı Aydın Alkış, “Gençlerin gözünde bu ibrik sadece hurda bir bakır. Ancak üzerindeki tarihe baktığımızda ibriğin 171 yıllık olduğu görülüyor. Oldukça kötü durumda olan ibriği baştan sona parlattım. Eski ihtişamlı günlerine kavuştu. Belki şimdi su taşınmayacak ama evlerin başköşesinde bir çok anıyı çağrıştıracak. Gençlerden isteğimiz atalardan kalma bu tür eserleri çöpe atmasınlar, hurda gözüyle bakmasınlar” dedi.
İki asırlık ibrik Aydın Ustanın elinde yeniden hayat buldu. Aydın’da kalaycılar, sadece kap kacağı değil tarihi eşyaları da canlandırıyor.

AYDIN- Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kalaycılık mesleğini yürütenler bir yandan mesleğini icra ederken diğer yandan tarihi eşyaları canlandırıyor.

Aydın Efeler İlçesi hasırcılar Çarşısı’nda kalaycılık yapan Aydın Alkış, tarihi özelliği olan hurdaya düşmüş 171 yıllık ibriği yeniden canlandırdı.

Yakın zamana kadar mahalle çeşmelerinden veya su kaynaklarından evlere su taşımada kullanılan, su ısıtılıp kullanılan ibrikler gelişen teknoloji ile tarihe karıştı. Her eve çeşme bağlanıp taşıma su kullanma devrinin sona ermesi ile unutulan ibriklerin aynı zamanda bir kültürü hatta bulunduğu hanenin ihtişamını da sergilediğini belirten kalaycı Aydın Alkış, “Gençlerin gözünde bu ibrik sadece hurda bir bakır. Ancak üzerindeki tarihe baktığımızda ibriğin 171 yıllık olduğu görülüyor. Oldukça kötü durumda olan ibriği baştan sona parlattım. Eski ihtişamlı günlerine kavuştu. Belki şimdi su taşınmayacak ama evlerin başköşesinde bir çok anıyı çağrıştıracak. Gençlerden isteğimiz atalardan kalma bu tür eserleri çöpe atmasınlar, hurda gözüyle bakmasınlar” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.