Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Hamilelere önemli uyarılar

TEKNOLOJİ 15.08.2015 - 15:19, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3154+ kez okundu.
 

Hamilelere önemli uyarılar

Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Betül Usluoğulları, gebelik döneminde sorun yaşamamak, sağlıklı bir süreç geçirmek için anne ve baba adayının bazı alışkanlıklarını ve davranışlarını değiştirmesi gerekebileceği konusunda uyardı.

Op. Dr. Betül Usluoğulları, gebelik düşünen anne adayları bu sürece girmeden önce doktora giderek belirli bir hazırlık sürecinden geçerek gebelik sırasında yaşanabilecek bazı sıkıntılara önceden önlem alabileceklerini belirterek, bu dönem kadın için fizyolojik bir süreç olarak kabul edilse de, bazı alışkanlıkların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Op. Dr. Usluoğulları, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için düzenli bir beslenme ve uyku alışkanlığı olması ve strese neden olabilecek faktörlerden mümkün mertebe uzak durulmasını gerektiğini açıkladı. Usluoğulları, “Yemeklerin de folik asit açısından zengin yeşil yapraklı besinleri, taze sebze ve meyve tüketmeli, et, balık, tavuk, yumurta ve süt gibi içeriğinde protein olan yiyeceklere önem vermelidir. Yiyecekler iyi yıkanmalı, çiğ et ve dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalı, süt ve süt ürünleri pastörize olmalıdır. Çiğ et ile temas halinde eller iyice yıkanmalıdır. Mutlaka alkol ve sigara alışkanlığını terk etmeli hatta sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Özellikle kafein içeriği olan çay, kahve, kola gibi içeceklerin içilmemesi gerekir. Uzun süren açlıklardan veya öğünlerde fazla gıda tüketiminden kaçınılmalı” dedi. Usluoğulları, “Gebelik ve öncesinde kilo kontrolü oldukça önemlidir. Gebelik döneminde her anne adayının nöral tüp defekti ile ilgili doğumsal anomalilerden korunması için folik asit almaya gebeliğin en az 3 ay öncesinden başlamalıdır. Gebelik öncesinde olan muayenede ya da gebeliğin ilk muayenesinde kan sayımı, idrar tetkiği, hepatit, toksoplazma, rubella antikorları ve tiroit fonksiyonlarına bakılması gerekir. Gebelik öncesinde kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullanması gereken kadınların bunu doktoruyla paylaşması önemlidir. Diyabet hastalığı, yüksek tansiyonu, epilepsi gibi hastalığı olanlar buna özellikle dikkat etmelidir. Gebelik döneminde kadınların kendilerini bulaşıcı hastalıklardan ve bulaşıcı hastalık bulunan ortamlardan koruması gerekir. Gebe olan kadınların uzun süreli sıcak banyo, sauna gibi ortamlara girmemesi, röntgen merkezleri ve manyetik alanlardan uzak kalması gerekir. Gebeliğin sağlıklı geçmesi için, düzenli şekilde doktor kontrolü önemlidir” şeklinde konuştu.
Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Betül Usluoğulları, gebelik döneminde sorun yaşamamak, sağlıklı bir süreç geçirmek için anne ve baba adayının bazı alışkanlıklarını ve davranışlarını değiştirmesi gerekebileceği konusunda uyardı.

Op. Dr. Betül Usluoğulları, gebelik düşünen anne adayları bu sürece girmeden önce doktora giderek belirli bir hazırlık sürecinden geçerek gebelik sırasında yaşanabilecek bazı sıkıntılara önceden önlem alabileceklerini belirterek, bu dönem kadın için fizyolojik bir süreç olarak kabul edilse de, bazı alışkanlıkların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Op. Dr. Usluoğulları, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için düzenli bir beslenme ve uyku alışkanlığı olması ve strese neden olabilecek faktörlerden mümkün mertebe uzak durulmasını gerektiğini açıkladı. Usluoğulları, “Yemeklerin de folik asit açısından zengin yeşil yapraklı besinleri, taze sebze ve meyve tüketmeli, et, balık, tavuk, yumurta ve süt gibi içeriğinde protein olan yiyeceklere önem vermelidir. Yiyecekler iyi yıkanmalı, çiğ et ve dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalı, süt ve süt ürünleri pastörize olmalıdır. Çiğ et ile temas halinde eller iyice yıkanmalıdır. Mutlaka alkol ve sigara alışkanlığını terk etmeli hatta sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Özellikle kafein içeriği olan çay, kahve, kola gibi içeceklerin içilmemesi gerekir. Uzun süren açlıklardan veya öğünlerde fazla gıda tüketiminden kaçınılmalı” dedi.

Usluoğulları, “Gebelik ve öncesinde kilo kontrolü oldukça önemlidir. Gebelik döneminde her anne adayının nöral tüp defekti ile ilgili doğumsal anomalilerden korunması için folik asit almaya gebeliğin en az 3 ay öncesinden başlamalıdır. Gebelik öncesinde olan muayenede ya da gebeliğin ilk muayenesinde kan sayımı, idrar tetkiği, hepatit, toksoplazma, rubella antikorları ve tiroit fonksiyonlarına bakılması gerekir. Gebelik öncesinde kronik hastalığı olanlar ve ilaç kullanması gereken kadınların bunu doktoruyla paylaşması önemlidir. Diyabet hastalığı, yüksek tansiyonu, epilepsi gibi hastalığı olanlar buna özellikle dikkat etmelidir. Gebelik döneminde kadınların kendilerini bulaşıcı hastalıklardan ve bulaşıcı hastalık bulunan ortamlardan koruması gerekir. Gebe olan kadınların uzun süreli sıcak banyo, sauna gibi ortamlara girmemesi, röntgen merkezleri ve manyetik alanlardan uzak kalması gerekir. Gebeliğin sağlıklı geçmesi için, düzenli şekilde doktor kontrolü önemlidir” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.