Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Güney Kore'den Türkiye'ye yatırım

SAĞLIK 13.05.2015 - 20:59, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3619+ kez okundu.
 

Güney Kore'den Türkiye'ye yatırım

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Yunsoo, "Yüzden fazla Kore firması, Türkiye'ye 1,4 milyar dolar yatırım yaptı. Bu rakam, Çin'in Türkiye'ye yaptığı yatırımdan fazla" dedi.

Güney Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Cho Yunsoo, ülkesinden yüz firmanın Türkiye'ye 1,4 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi. Yunsoo, Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaretinde yaptığı konuşmada, kentin dünya çapında ticari bir merkez olduğunu söyledi. Yunsoo, Bursa ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin daha çok geliştirilmesini istediklerini ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin birçok alanda geliştiğini aktaran Yunsoo, şunları söyledi: "Yatırım, turizm ve yüksek teknoloji alanları var. Hyundai gibi bir şirket Türkiye'de üretim yapıp ihraç ediyor başka ülkeye. İthalat ile ihracat arasında 6 milyar dolar fark var. Kore'den Türkiye'ye gelen ürünlerin de üçte ikisi zaten Türkiye'den işlenip Avrupa'ya gidiyor. Şuana kadar 100'den fazla Kore firması, Türkiye'ye 1,4 milyar dolar yatırım yaptı. Bu rakam, Çin'in Türkiye'ye yaptığı yatırımdan fazla. Güney Koreli firmalarda, 5 bin Türk personel istihdam ediliyor. Yılda 250 bin Koreli turist, Türkiye'yi ziyaret ediyor. Dolayısıyla turizm alanında ülkeye 500 milyon dolar kazandırıyoruz." Yunsoo, Güney Kore'de kişi başına düşen milli gelirin 26 bin dolara yükseldiğini belirterek, "Kore'de bu noktaya gelmeden önce uzun süre ülkelerle dengesizlikler yaşadık. Kore, sürekli yüksek teknolojiye yatırım yaptı ve eğitime önem verdi. Şimdi dünyanın 14. büyük ekonomisiyiz" diye konuştu. Türkiye'de büyük enerji potansiyelinin bulunduğunun altını çizen Yunsoo, iki ülke ilişkilerini sadece ticaret alanında değil, yatırım, turizm ve teknoloji alanını kapsayacak şekilde değerlendirmek gerektiğini belirtti. Yunsoo, şu değerlendirmede bulundu: "İnanıyorum ki Türkiye, 2023'te dünyanın 10. büyük ekonomisi haline gelecek. Onuncu sıraya gelmek için sadece ticaret değil, yüksek teknolojiye artık odaklanmak gerekli. Kore'nin zor zamanında Türkiye, asker göndererek bizi kurtardığı için bütün Koreliler, Türkiye'yi çok seviyor. Halklar arasındaki bu sevginin şirketler arasındaki işbirliğini kolaylaştıracağına inanıyorum. Kore Savaşı'nda Türk askerlerinin fedakarlıkları olmasaydı biz şimdi ya komünist olurduk ya da Suriye ve Libya'dan farksız durumda olmazdık." Vali Karaloğlu da Güney Kore ile Türkiye arasındaki ticari dengesizliğin sürdürülebilir bir dengeye oturtulması gerektiğini söyledi. Bursa'nın otomotiv ve tekstil sektöründe çok güçlü olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Bu işbirliği, artırılabilir. Bizim açımızdan dengesiz duran ticari makas kapatılabilir. Türkiye'deki Kore menşeli firmaları, Türk firması sayıyoruz. Kore'yi, Korelileri çok seviyoruz. Bizim neredeyse her ailede Kore hatırası, gazisi olan insanımız var. Bursa'da evini Kore Savaşı'nda yaşanan anların fotoğrafları ve malzemeleriyle müzeye çeviren gazilerimiz bile var. Yani ticaret ve turizm dışında, bizim Güney Kore ile bağlarımız çok özel" dedi.
Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Yunsoo, "Yüzden fazla Kore firması, Türkiye'ye 1,4 milyar dolar yatırım yaptı. Bu rakam, Çin'in Türkiye'ye yaptığı yatırımdan fazla" dedi.

Güney Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Cho Yunsoo, ülkesinden yüz firmanın Türkiye'ye 1,4 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi.
Yunsoo, Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaretinde yaptığı konuşmada, kentin dünya çapında ticari bir merkez olduğunu söyledi. Yunsoo, Bursa ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin daha çok geliştirilmesini istediklerini ifade etti.
İki ülke arasındaki ilişkilerin birçok alanda geliştiğini aktaran Yunsoo, şunları söyledi:
"Yatırım, turizm ve yüksek teknoloji alanları var. Hyundai gibi bir şirket Türkiye'de üretim yapıp ihraç ediyor başka ülkeye. İthalat ile ihracat arasında 6 milyar dolar fark var. Kore'den Türkiye'ye gelen ürünlerin de üçte ikisi zaten Türkiye'den işlenip Avrupa'ya gidiyor. Şuana kadar 100'den fazla Kore firması, Türkiye'ye 1,4 milyar dolar yatırım yaptı. Bu rakam, Çin'in Türkiye'ye yaptığı yatırımdan fazla. Güney Koreli firmalarda, 5 bin Türk personel istihdam ediliyor. Yılda 250 bin Koreli turist, Türkiye'yi ziyaret ediyor. Dolayısıyla turizm alanında ülkeye 500 milyon dolar kazandırıyoruz."
Yunsoo, Güney Kore'de kişi başına düşen milli gelirin 26 bin dolara yükseldiğini belirterek, "Kore'de bu noktaya gelmeden önce uzun süre ülkelerle dengesizlikler yaşadık. Kore, sürekli yüksek teknolojiye yatırım yaptı ve eğitime önem verdi. Şimdi dünyanın 14. büyük ekonomisiyiz" diye konuştu.
Türkiye'de büyük enerji potansiyelinin bulunduğunun altını çizen Yunsoo, iki ülke ilişkilerini sadece ticaret alanında değil, yatırım, turizm ve teknoloji alanını kapsayacak şekilde değerlendirmek gerektiğini belirtti. Yunsoo, şu değerlendirmede bulundu:
"İnanıyorum ki Türkiye, 2023'te dünyanın 10. büyük ekonomisi haline gelecek. Onuncu sıraya gelmek için sadece ticaret değil, yüksek teknolojiye artık odaklanmak gerekli. Kore'nin zor zamanında Türkiye, asker göndererek bizi kurtardığı için bütün Koreliler, Türkiye'yi çok seviyor. Halklar arasındaki bu sevginin şirketler arasındaki işbirliğini kolaylaştıracağına inanıyorum. Kore Savaşı'nda Türk askerlerinin fedakarlıkları olmasaydı biz şimdi ya komünist olurduk ya da Suriye ve Libya'dan farksız durumda olmazdık."
Vali Karaloğlu da Güney Kore ile Türkiye arasındaki ticari dengesizliğin sürdürülebilir bir dengeye oturtulması gerektiğini söyledi.
Bursa'nın otomotiv ve tekstil sektöründe çok güçlü olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Bu işbirliği, artırılabilir. Bizim açımızdan dengesiz duran ticari makas kapatılabilir. Türkiye'deki Kore menşeli firmaları, Türk firması sayıyoruz. Kore'yi, Korelileri çok seviyoruz. Bizim neredeyse her ailede Kore hatırası, gazisi olan insanımız var. Bursa'da evini Kore Savaşı'nda yaşanan anların fotoğrafları ve malzemeleriyle müzeye çeviren gazilerimiz bile var. Yani ticaret ve turizm dışında, bizim Güney Kore ile bağlarımız çok özel" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.