Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Güneşlenirken uykuya dalmayın!

TEKNOLOJİ 19.08.2015 - 13:52, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2830+ kez okundu.
 

Güneşlenirken uykuya dalmayın!

Özel Elit Polikliniği Hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, “Güneşlenirken uykuya dalmak güneş yanığına neden olabilir” dedi.

Bronzlaşmanın gün ışığının zararlı etkilerine karşı derinin kendini koruma mekanizması olduğunu dile getiren Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, “Yani bronzlaşma sağlıklı bir durum değildir. Fakat yaz ayları geldiğinde insanların bronzlaşma isteği depreşiyor. Yapılan anket çalışmalarında deneklerin büyük çoğunluğunun güneşin deride kansere, lekelenmelere, deride erken yaşlanmaya neden olabileceğini bildiğini fakat, buna rağmen bronzlaşmak için bu önemli yan etkilerin önemsenmediği tespit edildi. Bronzlaşmak yerine D- vitamin için günde 20-30 dakika kadar saat 10-11 arası güneş alma yeterlidir. Daha fazlası sakıncalı olur” dedi. Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Yine de güneşlenmek ve ten rengini koyulaştırmak istiyorsak; Cildinizi hafifçe soyacak şekilde keseleyin veya vücut peelingi yapın. Doğal bir ürünle yapmak isterseniz kese içine yulaf, kristal şeker ve tuz koyup deriyi hafifçe keseleyin. Bu sayede ölü deri katmanını azaltıp daha parlak bir görünüm elde edebilrsiniz. Derideki kapalı gözenekler açıldığı için komedon ve sivilce oluşma riski azaltılır. İnceltilmiş deri içinde birikecek melanin isimli boyar madde derinin soyulma süreci uzayacağı için daha uzun süreli kalıcı olacaktır. Bu sayede daha uzun süren bir bronzluk sağlanmış olur. Bu söylediğim uygulama yüz bölgesi için değil vücut için önerdiğimiz bir uygulamadır. Peelingler yüzde lekelenme riskini arttırabilir. Bu nedenle yüz bölgesine uygulanmamalıdır. Güneş koruyucular genel inanışın aksine tenin renk almasını engellemez. Sadece güneş yanığı oluşma riskini azaltır. Genelde güneş koruma faktörü UVB ışınları için belirtilir. Halbuki UVB deride renklenmeden önce güneş yanığını tetikler. Bronzlaşmada asıl etkili gün ışığı UVA dır ve bu ışığa karşı güneş koruyucu kremler daha düşük oranda etkilidir. Bu nedenle bronzlaşamam diye güneş kremi kullanmamazlık etmeyin mutlaka kullanın. Güneş koruyucu kremleri 15-30 dakika önce kullanın. Gün perdelerindeki aktif ışık tutucu maddelerin deriden emilebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Ortalama 1,2-1.5 m2 deri alanının güneş göreceğini varsayarsak sürülmesi gerekli güneş koruyucu krem miktarı 25 gr civarındadır. Güneş altında uzun süreli kalmayın: Bütün bir günü güneş altında geçirmeyin. Bu durum güneş koruyuculara rağmen güneş yanıklarına neden olabilir. Bronzlaşmak için ideal güneşlenme süresi 30-60 dakikadır. Başlangıçta daha kısa zamanla sürenin uzatıldığı bir yaklaşım idealdir. Güneşlenirken gözlerimizi güneş gözlüğü ve şapka ile koruyalım.Güneşlenirken uykuya dalmak güneş yanığına neden olabilir.” Dr.Şerafettin Saraçoğlu son olarak, “Güneşlenme sonrası deriye aloe vera, dekspantenol, E vitamini gibi besleyici maddeler içeren nemlendirici bakım ürünleri kullanılması derinin güneşe bağlı oluşan olumsuz etkilerini azaltmada yardımcı olur. Derinin nemli ve parlak olması olması daha sağlıklı bronzlaşmış bir görünüm sağlar.” dedi.
Özel Elit Polikliniği Hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, “Güneşlenirken uykuya dalmak güneş yanığına neden olabilir” dedi.

Bronzlaşmanın gün ışığının zararlı etkilerine karşı derinin kendini koruma mekanizması olduğunu dile getiren Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, “Yani bronzlaşma sağlıklı bir durum değildir. Fakat yaz ayları geldiğinde insanların bronzlaşma isteği depreşiyor. Yapılan anket çalışmalarında deneklerin büyük çoğunluğunun güneşin deride kansere, lekelenmelere, deride erken yaşlanmaya neden olabileceğini bildiğini fakat, buna rağmen bronzlaşmak için bu önemli yan etkilerin önemsenmediği tespit edildi. Bronzlaşmak yerine D- vitamin için günde 20-30 dakika kadar saat 10-11 arası güneş alma yeterlidir. Daha fazlası sakıncalı olur” dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Yine de güneşlenmek ve ten rengini koyulaştırmak istiyorsak; Cildinizi hafifçe soyacak şekilde keseleyin veya vücut peelingi yapın. Doğal bir ürünle yapmak isterseniz kese içine yulaf, kristal şeker ve tuz koyup deriyi hafifçe keseleyin. Bu sayede ölü deri katmanını azaltıp daha parlak bir görünüm elde edebilrsiniz. Derideki kapalı gözenekler açıldığı için komedon ve sivilce oluşma riski azaltılır. İnceltilmiş deri içinde birikecek melanin isimli boyar madde derinin soyulma süreci uzayacağı için daha uzun süreli kalıcı olacaktır. Bu sayede daha uzun süren bir bronzluk sağlanmış olur.

Bu söylediğim uygulama yüz bölgesi için değil vücut için önerdiğimiz bir uygulamadır. Peelingler yüzde lekelenme riskini arttırabilir. Bu nedenle yüz bölgesine uygulanmamalıdır.

Güneş koruyucular genel inanışın aksine tenin renk almasını engellemez. Sadece güneş yanığı oluşma riskini azaltır. Genelde güneş koruma faktörü UVB ışınları için belirtilir. Halbuki UVB deride renklenmeden önce güneş yanığını tetikler. Bronzlaşmada asıl etkili gün ışığı UVA dır ve bu ışığa karşı güneş koruyucu kremler daha düşük oranda etkilidir. Bu nedenle bronzlaşamam diye güneş kremi kullanmamazlık etmeyin mutlaka kullanın.

Güneş koruyucu kremleri 15-30 dakika önce kullanın. Gün perdelerindeki aktif ışık tutucu maddelerin deriden emilebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Ortalama 1,2-1.5 m2 deri alanının güneş göreceğini varsayarsak sürülmesi gerekli güneş koruyucu krem miktarı 25 gr civarındadır.

Güneş altında uzun süreli kalmayın: Bütün bir günü güneş altında geçirmeyin. Bu durum güneş koruyuculara rağmen güneş yanıklarına neden olabilir. Bronzlaşmak için ideal güneşlenme süresi 30-60 dakikadır. Başlangıçta daha kısa zamanla sürenin uzatıldığı bir yaklaşım idealdir.

Güneşlenirken gözlerimizi güneş gözlüğü ve şapka ile koruyalım.Güneşlenirken uykuya dalmak güneş yanığına neden olabilir.”

Dr.Şerafettin Saraçoğlu son olarak, “Güneşlenme sonrası deriye aloe vera, dekspantenol, E vitamini gibi besleyici maddeler içeren nemlendirici bakım ürünleri kullanılması derinin güneşe bağlı oluşan olumsuz etkilerini azaltmada yardımcı olur. Derinin nemli ve parlak olması olması daha sağlıklı bronzlaşmış bir görünüm sağlar.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.