Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Gökbel Barajı 210 bin dekar araziyi sulayacak

EKONOMİ 06.10.2017 - 14:48, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 1795+ kez okundu.
 

Gökbel Barajı 210 bin dekar araziyi sulayacak

Aydın’ın Çine ilçesinde inşa edilen Gökbel Barajı’nın tamamlandığında 210 bin 690 dekar zirai arazi sulamaya açılacağı bildirildi.

AYDIN- DSİ Bölge Müdürü Murat Acu’nun verdiği bilgiye göre, DSİ, Aydın’a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşları içme ve kullanma suyu temin etmeye ve de derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Aydın’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin su yapıları olduğuna dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “DSİ olarak son 14 yılda Aydın ilimizde Aydın’a yıllık 72,6 milyon m3 içmesuyu sağladık. Aydın şehir merkezi ve 30 yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşıladık. 10 baraj ve 5 gölet inşa ettik, (1 adet HİS Göleti) 422.490 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 464,7 milyon TL zirai gelir artışı sağladık.79 derenin ıslahını tamamladık. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projesi kapsamında ‘Çine’ projesi kapsamında Aydın ilimizde nasibini almaktadır. Proje kapsamında İlk olarak kategorisinde (Silindirle Sıkıştırılmış Beton Gövde) Avrupa’nın en yüksek barajı unvanına sahip 141 yıllık rüya olan Çine Adnan Menderes Barajı 10.10.2010 tarihinde kazandırıldı” dedi. Ardından Çine çayına 2. altın gerdanlık takılması için Çine Gökbel Barajı’nın yapımına başlandığını belirten Genel Müdür Acu, “Çalışmaları devam eden Gökbel Barajı tamamlandığında depolanacak su ile Çine Ovası’nda ve Koçarlı Bağarası’nda toplam 210.690 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlanacaktır. Temelden yüksekliği 62,50 metre olan barajın tamamlanması ile 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 231,2 milyon TL katkı sağlanmasının hedefleniyor. Projenin tamamlanması ile birlikte yöredeki mümbit araziler daha verimli hale gelirken, tarımsal üretim de artacaktır. Buda vatandaşımızın sosyoekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlayacak ve refah düzeyini artıracaktır. Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Aydın’ın Çine ilçesinde inşa edilen Gökbel Barajı’nın tamamlandığında 210 bin 690 dekar zirai arazi sulamaya açılacağı bildirildi.

AYDIN- DSİ Bölge Müdürü Murat Acu’nun verdiği bilgiye göre, DSİ, Aydın’a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşları içme ve kullanma suyu temin etmeye ve de derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Aydın’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin su yapıları olduğuna dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “DSİ olarak son 14 yılda Aydın ilimizde Aydın’a yıllık 72,6 milyon m3 içmesuyu sağladık. Aydın şehir merkezi ve 30 yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşıladık. 10 baraj ve 5 gölet inşa ettik, (1 adet HİS Göleti) 422.490 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 464,7 milyon TL zirai gelir artışı sağladık.79 derenin ıslahını tamamladık. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projesi kapsamında ‘Çine’ projesi kapsamında Aydın ilimizde nasibini almaktadır. Proje kapsamında İlk olarak kategorisinde (Silindirle Sıkıştırılmış Beton Gövde) Avrupa’nın en yüksek barajı unvanına sahip 141 yıllık rüya olan Çine Adnan Menderes Barajı 10.10.2010 tarihinde kazandırıldı” dedi.

Ardından Çine çayına 2. altın gerdanlık takılması için Çine Gökbel Barajı’nın yapımına başlandığını belirten Genel Müdür Acu, “Çalışmaları devam eden Gökbel Barajı tamamlandığında depolanacak su ile Çine Ovası’nda ve Koçarlı Bağarası’nda toplam 210.690 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlanacaktır. Temelden yüksekliği 62,50 metre olan barajın tamamlanması ile 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 231,2 milyon TL katkı sağlanmasının hedefleniyor. Projenin tamamlanması ile birlikte yöredeki mümbit araziler daha verimli hale gelirken, tarımsal üretim de artacaktır. Buda vatandaşımızın sosyoekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlayacak ve refah düzeyini artıracaktır. Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.