Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Gereksiz antibiyotiğe veda

SAĞLIK 25.01.2017 - 18:07, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3866+ kez okundu.
 

Gereksiz antibiyotiğe veda

Sağlık Bakanlığı’nın gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için uygulamaya soktuğu ’Hızlı Antijen Testi’ Aydın’da uygulanmaya başladı.

AYDIN- Aydın Kamu Hastaneler Birliğine Bağlı olarak hizmet veren hastanelerde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı tarafından antibiyotiğin doğru kullanımı ve Hızlı Antijen testinin uygulanması hakkında, Acil serviste görev yapan hekimler, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlarına eğitim verildi. Verilen eğitimlerin ardından Hızlı Antijen Testinin hastanelerin otomasyon sistemlerine entegrasyonu sağlanarak kullanılmaya başlandı. Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Selma Özcan, 'Akılcı İlaç Kullanımı'yla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında vakaların neredeyse yüzde 95’inin gereksiz antibiyotik kullandığı bilinmektedir. Gereksiz antibiyotik kullanımının öngörülemeyen birçok yan etkisi vardır. Ülkemiz şuan en çok antibiyotik kullanan ülkeler arasında yer almaktadır. Toplum olarak üst solunum yolu enfeksiyonu dediğimiz, pek çoğu viral kökenli olan rahatsızlıklarda ne yazık ki hemen antibiyotik kullanımına yönelmekte ve hekimimizin antibiyotik kullanımı ile ilgili önerilerini dikkate almamaktayız. Antibiyotik yazmayan doktor kötü doktor algısının artık değişmesi gerekiyor. Her hastaya antibiyotik kullanılmayacağı gibi her antibiyotik de her hastaya kullanılmamalıdır. Literatürde tedavide kullanılan ilacın etkinliği doğru ilaç, doğru doz, doğru hasta, doğru zaman, doğru yol, doğru ilaç şekli, doğru kayıt, doğru yanıt gibi kriterler üzerinden değerlendirilmektedir. Hızlı Antijen testinin üst solunum yolu enfeksiyonlarının tanısında kullanılması ile birlikte antibiyotik gerekip gerekmediğine 5 dakika gibi kısa bir sürede karar verilecektir. Böylelikle gereksiz antibiyotik reçetelenmeyecek özellikle mevsim ve yaş itibariyle çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarımız gereksiz antibiyotik kullanmamış olacaktır.”
Sağlık Bakanlığı’nın gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için uygulamaya soktuğu ’Hızlı Antijen Testi’ Aydın’da uygulanmaya başladı.

AYDIN- Aydın Kamu Hastaneler Birliğine Bağlı olarak hizmet veren hastanelerde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı tarafından antibiyotiğin doğru kullanımı ve Hızlı Antijen testinin uygulanması hakkında, Acil serviste görev yapan hekimler, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlarına eğitim verildi. Verilen eğitimlerin ardından Hızlı Antijen Testinin hastanelerin otomasyon sistemlerine entegrasyonu sağlanarak kullanılmaya başlandı.

Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Selma Özcan, 'Akılcı İlaç Kullanımı'yla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında vakaların neredeyse yüzde 95’inin gereksiz antibiyotik kullandığı bilinmektedir. Gereksiz antibiyotik kullanımının öngörülemeyen birçok yan etkisi vardır. Ülkemiz şuan en çok antibiyotik kullanan ülkeler arasında yer almaktadır.

Toplum olarak üst solunum yolu enfeksiyonu dediğimiz, pek çoğu viral kökenli olan rahatsızlıklarda ne yazık ki hemen antibiyotik kullanımına yönelmekte ve hekimimizin antibiyotik kullanımı ile ilgili önerilerini dikkate almamaktayız.

Antibiyotik yazmayan doktor kötü doktor algısının artık değişmesi gerekiyor. Her hastaya antibiyotik kullanılmayacağı gibi her antibiyotik de her hastaya kullanılmamalıdır. Literatürde tedavide kullanılan ilacın etkinliği doğru ilaç, doğru doz, doğru hasta, doğru zaman, doğru yol, doğru ilaç şekli, doğru kayıt, doğru yanıt gibi kriterler üzerinden değerlendirilmektedir.

Hızlı Antijen testinin üst solunum yolu enfeksiyonlarının tanısında kullanılması ile birlikte antibiyotik gerekip gerekmediğine 5 dakika gibi kısa bir sürede karar verilecektir. Böylelikle gereksiz antibiyotik reçetelenmeyecek özellikle mevsim ve yaş itibariyle çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarımız gereksiz antibiyotik kullanmamış olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.