Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Gelenek 400 yıldır devem ediyor

KÜLTÜR 01.04.2017 - 15:38, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3547+ kez okundu.
 

Gelenek 400 yıldır devem ediyor

Türk’ün Simit Kültürü Fast-Food'a Meydan Okuyor

AYDIN- Aydın ve çevresinde semt pazarlarının ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan simidin tarihi 1600’lü yıllara dayanıyor. Yemekten sosyal yaşantıya kadar pek çok kültür gelişen teknoloji ve değişen alışkanlıklara yenik düşerken yaklaşık 400 yıldır simidin tahtını hiçbir aperatif sarsamadı. Aydın’da semt pazarlarında yaklaşık 40 yıldır simitçilik yapan izzet Demir, yaklaşık 10 çeşit simit ile haftanın her günü pazarlarda tezgah açtıklarını yaşlısından gencine, zengininden yoksuluna herkesin simidi severek tükettiğini söyledi. Anadolu’da yaşayan herkesin simitle ilgili anılarının olduğunu belirten İncirliova sakinlerinden Duran Deniz, pek çok anısını simitle tazelediğini söyledi. Küçüklüğünde her hafta İncirliova’da Cuma günleri kurulan semt pazarından dönen büyüklerin heybesinden çıkacak simidi dört gözle beklediklerini aradan yaklaşık yarım asır geçmesine rağmen bugün aynı şeyi kendisinden torunlarının beklediğini ifade eden Duran Deniz, pazardan simit almadan dönmediklerini söyledi. Simidin tarihinin Anadolu'da 1600’lü yıllara kadar dayandığını belirten simitçi İzzet Demir, “1593 senesinde hazırlanmış Üsküdar Şeriye Sicilinde has undan yapılan halka şeklindeki ekmek türüne simid-i halka adı verilmiş. 2. Süleyman döneminden kalan 1691 tarihli bir mutfak defterinde çörek ve ekmeğin yanında, her gün saraya 30 adet halka-i simit tahsis edilmiş olduğu bazı kaynaklarda yer alıyor. Osmanlı padişahlarının askerlere simit hediye ettiği ve simidin padişah hediyesi olacak kadar değerli bir besin olduğu yazar” diyerek asırlık geleneğin halen devam ettiğini söyledi. Geleneksel Bir Yiyecek Bir çok besin ya da beslenme alışkanlığının unutulduğu günümüzde simidin tahtını bu güne kadar hiçbir alternatif fast-food tarzı yiyeceğin sarsamadığını da belirten Demir, “Toplumumuzda geleneksel yiyeceğimiz olarak kabul edilen simit bir ara pizza ve hanburgere karşı var olma savaşı verse de halen tahtını korumaktadır. Dayanıklılığı besin değerinin yüksek olması ve herkesin ulaşabilmesinin yanında bizim simidimiz aynı zamanda nostalji ve tarih kokar. Deden toruna geçen müşterilerimiz var. Bir yandan simit üretip satarken diğer yandan da bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.  
Türk’ün Simit Kültürü Fast-Food'a Meydan Okuyor

AYDIN- Aydın ve çevresinde semt pazarlarının ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan simidin tarihi 1600’lü yıllara dayanıyor. Yemekten sosyal yaşantıya kadar pek çok kültür gelişen teknoloji ve değişen alışkanlıklara yenik düşerken yaklaşık 400 yıldır simidin tahtını hiçbir aperatif sarsamadı.

Aydın’da semt pazarlarında yaklaşık 40 yıldır simitçilik yapan izzet Demir, yaklaşık 10 çeşit simit ile haftanın her günü pazarlarda tezgah açtıklarını yaşlısından gencine, zengininden yoksuluna herkesin simidi severek tükettiğini söyledi.

Anadolu’da yaşayan herkesin simitle ilgili anılarının olduğunu belirten İncirliova sakinlerinden Duran Deniz, pek çok anısını simitle tazelediğini söyledi. Küçüklüğünde her hafta İncirliova’da Cuma günleri kurulan semt pazarından dönen büyüklerin heybesinden çıkacak simidi dört gözle beklediklerini aradan yaklaşık yarım asır geçmesine rağmen bugün aynı şeyi kendisinden torunlarının beklediğini ifade eden Duran Deniz, pazardan simit almadan dönmediklerini söyledi.

Simidin tarihinin Anadolu'da 1600’lü yıllara kadar dayandığını belirten simitçi İzzet Demir, “1593 senesinde hazırlanmış Üsküdar Şeriye Sicilinde has undan yapılan halka şeklindeki ekmek türüne simid-i halka adı verilmiş. 2. Süleyman döneminden kalan 1691 tarihli bir mutfak defterinde çörek ve ekmeğin yanında, her gün saraya 30 adet halka-i simit tahsis edilmiş olduğu bazı kaynaklarda yer alıyor. Osmanlı padişahlarının askerlere simit hediye ettiği ve simidin padişah hediyesi olacak kadar değerli bir besin olduğu yazar” diyerek asırlık geleneğin halen devam ettiğini söyledi.

Geleneksel Bir Yiyecek

Bir çok besin ya da beslenme alışkanlığının unutulduğu günümüzde simidin tahtını bu güne kadar hiçbir alternatif fast-food tarzı yiyeceğin sarsamadığını da belirten Demir, “Toplumumuzda geleneksel yiyeceğimiz olarak kabul edilen simit bir ara pizza ve hanburgere karşı var olma savaşı verse de halen tahtını korumaktadır. Dayanıklılığı besin değerinin yüksek olması ve herkesin ulaşabilmesinin yanında bizim simidimiz aynı zamanda nostalji ve tarih kokar. Deden toruna geçen müşterilerimiz var. Bir yandan simit üretip satarken diğer yandan da bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.