Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Erdem: İncire destek bütçe meselesi

SİYASET 09.06.2017 - 12:39, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3033+ kez okundu.
 

Erdem: İncire destek bütçe meselesi

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, incire prim desteği verilmesi gerektiğini uygun platformlarda dile getirdiklerini ancak şu ana kadar prim konusunda bir gelişme yaşanmadığını belirtti.

AYDIN- İncire neden destek verilmediğini konusunda açıklamalarda bulunan Mehmet Erdem, “İncire prim desteği verilmesi gerektiğini şimdiye kadar uygun platformlarda dile getirdik bundan sonra da dile getirmeye devam edeceğiz. Fakat şunu bilmek gerekir ki, incire Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca hiçbir zaman prim desteği verilmemiştir. Mısır da incir gibi prim alamayan ürünler arasında iken AK Parti Hükümetleri döneminde prim ödenmeye başlanan ürünlerden olmuştur. İnşallah mısırda olduğu gibi İncire de ilk defa prim desteği vermek bizlere nasip olur. Kişisel fikrim, çiftçilerimizin ürettiği tüm ürünlere prim verilmesi gerektiği yönündedir, böylelikle hem tarımsal üretimimiz artmış olacak hem de kayıt dışı ekonominin önüne geçilecektir. Tarımsal ürünlere verilen prim desteklemeleri stratejik ürünler öncelikli olarak planlanmaktadır. Ancak Aydın olarak bizim incire istediğimiz desteği Antep Fıstığı, Kayısı, Kiraz, Elma, Üzüm, Domates, Salatalık, Ceviz, Badem ve benzeri bir çok ürünün üreticileri de talep etmektedir. Bu taleplere cevap vermek ise bütçe meselesidir. Bununla beraber halihazırda incir üreticisi de dahil olmak üzere 5 dönüm altında üretim yapan çiftçilerimiz için dönüm başına 100 TL küçük çiftçi üretim desteği verilmektedir. Küçük üreticilerimiz başvuru yaparlarsa, bu destekten istifade edebilirler” dedi. Fındığa yapılan destekle ilgili olarak Bakanlıktan aldığı bilgileri de paylaşan Erdem, “Bakanlığın ifadesiyle fındıkta alan bazlı destek ödemesi yapılmakta olup bu destek eğimli ve bozuk ikinci sınıf tarım arazilerindeki fındık üreticileri ile ilgili bir destektir. Fındık üreticisinin yüzde 65'i bu destekten istifade etmektedir. Üretici başına düşen destek rakamı yaklaşık yıllık 1000-1500 TL civarındadır. Eğer fındığa destek verilmezse Karadeniz Bölgesinde tarıma verilen destek yok denecek kadar azalacaktır. Çünkü Karadeniz Bölgesi'nin eğimli ve küçük arazilerinde başka tarımsal faaliyet yapma imkanı yoktur” dedi. Pamuk ve zeytinyağı destekleri hakkında da açıklama yapan Erdem,  “Bu yıl pamuk ürünümüze kg'da 80 kuruş,36 TL mazot ve 4 TL gübre desteği dönümde toplam 400-450 TL civarında destek verilecektir. Zeytinyağı desteği de kg'da 80 krş olacaktır. Sofralık dane zeytine de Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca prim desteği verilmemiştir. İnşallah sofralık dane zeytine prim desteği vermek Ak Parti Hükümetlerine nasip olacaktır. Zeytinyağı ve diğer ürünlere verilen desteklerin AB ülkelerinde verilen desteklerle karşılaştırılması doğru ve haklı değildir. Çünkü AB ülkelerindeki çiftçilere verilen destekler zengin AB fonlarından karşılanmaktadır” dedi.
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, incire prim desteği verilmesi gerektiğini uygun platformlarda dile getirdiklerini ancak şu ana kadar prim konusunda bir gelişme yaşanmadığını belirtti.

AYDIN- İncire neden destek verilmediğini konusunda açıklamalarda bulunan Mehmet Erdem, “İncire prim desteği verilmesi gerektiğini şimdiye kadar uygun platformlarda dile getirdik bundan sonra da dile getirmeye devam edeceğiz. Fakat şunu bilmek gerekir ki, incire Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca hiçbir zaman prim desteği verilmemiştir. Mısır da incir gibi prim alamayan ürünler arasında iken AK Parti Hükümetleri döneminde prim ödenmeye başlanan ürünlerden olmuştur. İnşallah mısırda olduğu gibi İncire de ilk defa prim desteği vermek bizlere nasip olur. Kişisel fikrim, çiftçilerimizin ürettiği tüm ürünlere prim verilmesi gerektiği yönündedir, böylelikle hem tarımsal üretimimiz artmış olacak hem de kayıt dışı ekonominin önüne geçilecektir. Tarımsal ürünlere verilen prim desteklemeleri stratejik ürünler öncelikli olarak planlanmaktadır. Ancak Aydın olarak bizim incire istediğimiz desteği Antep Fıstığı, Kayısı, Kiraz, Elma, Üzüm, Domates, Salatalık, Ceviz, Badem ve benzeri bir çok ürünün üreticileri de talep etmektedir. Bu taleplere cevap vermek ise bütçe meselesidir. Bununla beraber halihazırda incir üreticisi de dahil olmak üzere 5 dönüm altında üretim yapan çiftçilerimiz için dönüm başına 100 TL küçük çiftçi üretim desteği verilmektedir. Küçük üreticilerimiz başvuru yaparlarsa, bu destekten istifade edebilirler” dedi.

Fındığa yapılan destekle ilgili olarak Bakanlıktan aldığı bilgileri de paylaşan Erdem, “Bakanlığın ifadesiyle fındıkta alan bazlı destek ödemesi yapılmakta olup bu destek eğimli ve bozuk ikinci sınıf tarım arazilerindeki fındık üreticileri ile ilgili bir destektir. Fındık üreticisinin yüzde 65'i bu destekten istifade etmektedir. Üretici başına düşen destek rakamı yaklaşık yıllık 1000-1500 TL civarındadır. Eğer fındığa destek verilmezse Karadeniz Bölgesinde tarıma verilen destek yok denecek kadar azalacaktır. Çünkü Karadeniz Bölgesi'nin eğimli ve küçük arazilerinde başka tarımsal faaliyet yapma imkanı yoktur” dedi.

Pamuk ve zeytinyağı destekleri hakkında da açıklama yapan Erdem,  “Bu yıl pamuk ürünümüze kg'da 80 kuruş,36 TL mazot ve 4 TL gübre desteği dönümde toplam 400-450 TL civarında destek verilecektir. Zeytinyağı desteği de kg'da 80 krş olacaktır. Sofralık dane zeytine de Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca prim desteği verilmemiştir. İnşallah sofralık dane zeytine prim desteği vermek Ak Parti Hükümetlerine nasip olacaktır. Zeytinyağı ve diğer ürünlere verilen desteklerin AB ülkelerinde verilen desteklerle karşılaştırılması doğru ve haklı değildir. Çünkü AB ülkelerindeki çiftçilere verilen destekler zengin AB fonlarından karşılanmaktadır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.