Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Emekliler bütçeden pay istiyor

EKONOMİ 10.12.2018 - 19:29, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2418+ kez okundu.
 

Emekliler bütçeden pay istiyor

Tüm Emekliler Sendikası 2019 yılı bütçe görüşmelerinin arifesinde, Türkiye genelinde olduğu gibi Aydın’da da açıklama yaparak emekli maaşlarının iyileştirilmesi için taleplerini dile getirdi.

AYDIN- 2019 bütçesinin gelirlerinin yüzde 88’ni vergilerin oluşturduğunu ve toplanan verginin yüzde 62’sinin dolaylı vergi, yani tüketim üzerinden alındığını dile getiren Tüm Emekli Sen Aydın Şube Başkanı Erdal demir şöyle devam etti: ‘’Ülkemizde vergi gelirlerinin, toplam istihdamın 2/3 ü, yani 65 i ücretli emekçilerden karşılandığı dikkate alındığında, 2019 bütçesinde de vergi yükünün yine emekçi, emekli ve dar gelirlilerin sırtına yıkılacağı anlaşılıyor. ÖTV ve KDV oranları yetmiyormuş gibi, artan oranlı vergi dilimi uygulamasının sürdürülmesi nedeniyle 2019 ücret/maaş zamları daha verilmeden uçup gitmiştir. KESK-AR’a göre 2018 Eylül ayı açlık sınırı 2.214 TL. yoksulluk sınırı 6.237 TL. Tek çalışanın aylık harcaması 2.360 TL.’dir. Ayrıca emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında ücret almakta. Bu bütçeyle öyle görünüyor ki bu zam furyası ve ekonomik kriz daha da şiddetlenerek devam edecek ve dar gelirlilerin durumu daha da kötüye gidecek. İş-Kur verilerine göre 2017 Ocak Ayı’nda iş arayan 65 yaş üstü kişilerin oranı yüzde 13 artmıştır. Çalışan ve iş arayan emekli sayısı hızla tırmanmaktadır. 2003 yılında 1.5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı 2017 yılında 4 milyonu aştı. Çalışan ve iş arayan emeklilerin sayısının giderek artmasının temel nedeni, emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması ve giderek düşmesidir. Türkiye OECD ülkeleri arasında, çalışılan dönemde alınan maaşa oranla en düşük emeklilik maaşı veren ülke konumundadır. TÜİK’ten alınan rakamlar tam gerçeği yansıtmasa da ve Sayıştay Raporları’nda da belirtilen yolsuzluklar ve usulsüzlükler AKP iktidarını rahatsız etmiş olacak ki çareyi her iki kurumun başkan yardımcılarını görevden almakta bulmuşlar.’’ Emekliler ne bekliyor ne istiyor Tüm Emekli sen yaptığı açıklamayla isteklerini şöyle sıraladı: 1 2019 yılı içinde Anayasada yapılacak değişiklikle emeklilerin sendika hakkının tanınıp, parlamentoda emekli sendikaları statü yasasının çıkartılıp, 2020 yılı zammı için sendika ile toplu sözleşme yapılması. 2 2019 bütçesinde emekli yok, emekçi yok, halk yok, diyoruz ki emekliye, emekçiye, eğitime ve sağlığa bütçe istiyoruz. 3 Maaşlarımız 26 oranında arttırılsın, 2 maaş tutarında ikramiye verilmesi, Milli gelirden emeklilere pay verilmesini ve intibak yasasının çıkarılması. 4 Diğer sorunlarımızın çözümü için Hükümetle TİS masasına oturarak çözüm bulunulması. 5 Son çıkan 5510 sayılı yasada ortaya çıkan belirsizliklerin giderilerek, aradaki kayıpların giderilmesi. 6 Temel tüketim mallarından vergi alınmamasına, her türlü kamusal ulaşımdan emekli ve eşlerinin ücretsiz faydalanması. 7 Sağlıkta yapılan kesintiler kaldırılsın, erişilebilir sağlık hizmetleri sağlansın ve hastanelerde Geriatri kliniklerinin açılması.
Tüm Emekliler Sendikası 2019 yılı bütçe görüşmelerinin arifesinde, Türkiye genelinde olduğu gibi Aydın’da da açıklama yaparak emekli maaşlarının iyileştirilmesi için taleplerini dile getirdi.

AYDIN- 2019 bütçesinin gelirlerinin yüzde 88’ni vergilerin oluşturduğunu ve toplanan verginin yüzde 62’sinin dolaylı vergi, yani tüketim üzerinden alındığını dile getiren Tüm Emekli Sen Aydın Şube Başkanı Erdal demir şöyle devam etti:

‘’Ülkemizde vergi gelirlerinin, toplam istihdamın 2/3 ü, yani 65 i ücretli emekçilerden karşılandığı dikkate alındığında, 2019 bütçesinde de vergi yükünün yine emekçi, emekli ve dar gelirlilerin sırtına yıkılacağı anlaşılıyor. ÖTV ve KDV oranları yetmiyormuş gibi, artan oranlı vergi dilimi uygulamasının sürdürülmesi nedeniyle 2019 ücret/maaş zamları daha verilmeden uçup gitmiştir.

KESK-AR’a göre 2018 Eylül ayı açlık sınırı 2.214 TL. yoksulluk sınırı 6.237 TL. Tek çalışanın aylık harcaması 2.360 TL.’dir. Ayrıca emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında ücret almakta. Bu bütçeyle öyle görünüyor ki bu zam furyası ve ekonomik kriz daha da şiddetlenerek devam edecek ve dar gelirlilerin durumu daha da kötüye gidecek.

İş-Kur verilerine göre 2017 Ocak Ayı’nda iş arayan 65 yaş üstü kişilerin oranı yüzde 13 artmıştır. Çalışan ve iş arayan emekli sayısı hızla tırmanmaktadır. 2003 yılında 1.5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı 2017 yılında 4 milyonu aştı. Çalışan ve iş arayan emeklilerin sayısının giderek artmasının temel nedeni, emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması ve giderek düşmesidir.

Türkiye OECD ülkeleri arasında, çalışılan dönemde alınan maaşa oranla en düşük emeklilik maaşı veren ülke konumundadır.

TÜİK’ten alınan rakamlar tam gerçeği yansıtmasa da ve Sayıştay Raporları’nda da belirtilen yolsuzluklar ve usulsüzlükler AKP iktidarını rahatsız etmiş olacak ki çareyi her iki kurumun başkan yardımcılarını görevden almakta bulmuşlar.’’

Emekliler ne bekliyor ne istiyor

Tüm Emekli sen yaptığı açıklamayla isteklerini şöyle sıraladı:

1 2019 yılı içinde Anayasada yapılacak değişiklikle emeklilerin sendika hakkının tanınıp, parlamentoda emekli sendikaları statü yasasının çıkartılıp, 2020 yılı zammı için sendika ile toplu sözleşme yapılması.

2 2019 bütçesinde emekli yok, emekçi yok, halk yok, diyoruz ki emekliye, emekçiye, eğitime ve sağlığa bütçe istiyoruz.

3 Maaşlarımız 26 oranında arttırılsın, 2 maaş tutarında ikramiye verilmesi, Milli gelirden emeklilere pay verilmesini ve intibak yasasının çıkarılması.

4 Diğer sorunlarımızın çözümü için Hükümetle TİS masasına oturarak çözüm bulunulması.

5 Son çıkan 5510 sayılı yasada ortaya çıkan belirsizliklerin giderilerek, aradaki kayıpların giderilmesi.

6 Temel tüketim mallarından vergi alınmamasına, her türlü kamusal ulaşımdan emekli ve eşlerinin ücretsiz faydalanması.

7 Sağlıkta yapılan kesintiler kaldırılsın, erişilebilir sağlık hizmetleri sağlansın ve hastanelerde Geriatri kliniklerinin açılması.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.