Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Emekli maaşına haciz konamaz!

GÜNCEL 30.09.2016 - 17:49, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3875+ kez okundu.
 

Emekli maaşına haciz konamaz!

Yasalara göre; emekli maaşlarına kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haciz konulamıyor.

AYDIN Fakat kamu ve özel bankaların borç nedeniyle emekli maaşlarını bloke ettiği hatta haciz işlemi başlattığı belirtiliyor. Emeklilerin itiraz hakkı var! Ödenmeyen borçlar her ay katlanarak artınca bankalar emeklilerin maaşlarından kesinti yapmak için haciz başlattı. Üstelik bu işlemlerin çoğu emekliden habersiz yapılıyor. Posta'nın haberine göre, maaşlarına bloke konan emekliler dahi bulunuyor. Fakat emekli maaşı kesintileri aslında yasal değil. Bankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşın dörtte birini geçemiyor. Örneğin; aylığı 1000 lira olan emeklinin SGK’ya 10 bin lira destek primi borcu varsa her ay maaşının yüzde 25’i olan 250 lirası kesilebiliyor. SGK ALACAKLARI HARİÇ Bankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşın dörtte birini geçemiyor. Örneğin; aylığı 1000 lira olan emeklinin SGK’ya 10 bin lira destek primi borcu varsa her ay maaşının yüzde 25’i olan 250 lirası kesilebiliyor. SÖZLEŞMEYİ İYİ OKUYUN! Ancak bir emekli, örneğin; kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı oluşan borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşına kesinlikle haciz konulamıyor. Emekli, önüne koyulan ve sayfalarca olan sözleşme metnini ‘imzaladıysa’ işin rengi değişiyor. Yargı bu konuda bankayı haklı bulabiliyor. O yüzden sözleşmeleri okumadan imza atmayın. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili madde varsa bankayla bu konuyu görüşün. RIZA YOKSA HACİZ DE YOK Kanuna göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ 10 milyon SSK, Bağkur emeklisinin maaşına, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, (muvafakatinin) olması gerekiyor. Alacağın takibini yapan icra daireleri, emeklinin maaşına haciz konulması için yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. Ama bankalar haciz yapamasa bile maaşları bloke ediyor. HEMEN İTİRAZ EDİN Maaşlarına haciz konulan emeklilerin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyleyen Emekli Avukat Sedat Vural şöyle dedi: “Böyle bir haciz işlemi sırasında bankadan, ‘Haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır’ şeklinde bir yazı alarak icra dairesine götürün. Bunu kabul etmezse icra dairesindeki memur suç işliyor demektir. Hakim bu konudaki başvuruyu değerlendirip emekliyi haklı bulur ve haczi anında kaldırır.”
Yasalara göre; emekli maaşlarına kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haciz konulamıyor.

AYDIN Fakat kamu ve özel bankaların borç nedeniyle emekli maaşlarını bloke ettiği hatta haciz işlemi başlattığı belirtiliyor. Emeklilerin itiraz hakkı var!

Ödenmeyen borçlar her ay katlanarak artınca bankalar emeklilerin maaşlarından kesinti yapmak için haciz başlattı. Üstelik bu işlemlerin çoğu emekliden habersiz yapılıyor. Posta'nın haberine göre, maaşlarına bloke konan emekliler dahi bulunuyor. Fakat emekli maaşı kesintileri aslında yasal değil.

Bankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşın dörtte birini geçemiyor. Örneğin; aylığı 1000 lira olan emeklinin SGK’ya 10 bin lira destek primi borcu varsa her ay maaşının yüzde 25’i olan 250 lirası kesilebiliyor.

SGK ALACAKLARI HARİÇ

Bankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşın dörtte birini geçemiyor. Örneğin; aylığı 1000 lira olan emeklinin SGK’ya 10 bin lira destek primi borcu varsa her ay maaşının yüzde 25’i olan 250 lirası kesilebiliyor.

SÖZLEŞMEYİ İYİ OKUYUN!

Ancak bir emekli, örneğin; kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı oluşan borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşına kesinlikle haciz konulamıyor. Emekli, önüne koyulan ve sayfalarca olan sözleşme metnini ‘imzaladıysa’ işin rengi değişiyor. Yargı bu konuda bankayı haklı bulabiliyor. O yüzden sözleşmeleri okumadan imza atmayın. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili madde varsa bankayla bu konuyu görüşün.

RIZA YOKSA HACİZ DE YOK

Kanuna göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ 10 milyon SSK, Bağkur emeklisinin maaşına, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, (muvafakatinin) olması gerekiyor. Alacağın takibini yapan icra daireleri, emeklinin maaşına haciz konulması için yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. Ama bankalar haciz yapamasa bile maaşları bloke ediyor.

HEMEN İTİRAZ EDİN

Maaşlarına haciz konulan emeklilerin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyleyen Emekli Avukat Sedat Vural şöyle dedi: “Böyle bir haciz işlemi sırasında bankadan, ‘Haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır’ şeklinde bir yazı alarak icra dairesine götürün. Bunu kabul etmezse icra dairesindeki memur suç işliyor demektir. Hakim bu konudaki başvuruyu değerlendirip emekliyi haklı bulur ve haczi anında kaldırır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.