Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Elektrik faturalarına yansıtılan!

SAĞLIK 09.01.2015 - 09:38, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:48 2864+ kez okundu.
 

Elektrik faturalarına yansıtılan!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti. Bu kararla birlikte gerek meskenlerden, gerekse de işyerlerinden alınan kayıp kaçak bedellerin geri alınabileceğini belirten Aydınlı avukatlardan Murat Ömür, Aydın’da AYDEM elektrik firmasına karşı dava açılarak faturalara yansıtılan haksız bedelin geri alınabileceğini belirtti.Yargıtay’ın 17 Aralık 2014 tarihinde elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına yönelik verdiği karar sonrası Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı kararı örnek gösteren firmalar, kayıp-kaçak bedelinin yanı sıra sayaç okuma, TRT payı, personel hizmet ve dağıtım bedeli olmak üzere beş kalem için dahi geri ödeme alınabileceğini ileri sürdüğünü hatırlatan Avukat Murat Ömür, “SMS veya reklam yoluyla tüketicilere “Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” vaadinde bulunan firmalar zaten internetten ücretsiz indirilebilen ya da tüketici derneklerinden bedelsiz elde edilebilen evrakları para karlığı göndermektedir. Gelen dilekçeleri tüketicinin yine kendisinin doldurup başvurması gerekiyor. Tüketicilerin kayıp kaçak bedeli iadesi için şahsen gidip başvurmaları veya Avukat aracılığıyla bu işi yapmaları gerekmektedir. Hakem Heyetine şahsen yapılan başvurularda 6-8 ay arasında sonuç alınabilirken Avukat aracılığıyla yapılan başvurular da ise 2-3 ay gibi süreyle sonuçlanmaktadır. Abonelerin Yargıtay’ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi aleyhine dava açmaları gerekiyor. Davada aboneler, hem halen tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli için tedbir isteyecek hem de geçmiş 10 yıllık bedelin iadesini talep edecek” diye konuştu.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukuki süreçte, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti.

Bu kararla birlikte gerek meskenlerden, gerekse de işyerlerinden alınan kayıp kaçak bedellerin geri alınabileceğini belirten Aydınlı avukatlardan Murat Ömür, Aydın’da AYDEM elektrik firmasına karşı dava açılarak faturalara yansıtılan haksız bedelin geri alınabileceğini belirtti.Yargıtay’ın 17 Aralık 2014 tarihinde elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına yönelik verdiği karar sonrası Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı kararı örnek gösteren firmalar, kayıp-kaçak bedelinin yanı sıra sayaç okuma, TRT payı, personel hizmet ve dağıtım bedeli olmak üzere beş kalem için dahi geri ödeme alınabileceğini ileri sürdüğünü hatırlatan Avukat Murat Ömür, “SMS veya reklam yoluyla tüketicilere “Kayıp-kaçak bedelini geri alıyoruz” vaadinde bulunan firmalar zaten internetten ücretsiz indirilebilen ya da tüketici derneklerinden bedelsiz elde edilebilen evrakları para karlığı göndermektedir. Gelen dilekçeleri tüketicinin yine kendisinin doldurup başvurması gerekiyor. Tüketicilerin kayıp kaçak bedeli iadesi için şahsen gidip başvurmaları veya Avukat aracılığıyla bu işi yapmaları gerekmektedir. Hakem Heyetine şahsen yapılan başvurularda 6-8 ay arasında sonuç alınabilirken Avukat aracılığıyla yapılan başvurular da ise 2-3 ay gibi süreyle sonuçlanmaktadır. Abonelerin Yargıtay’ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi aleyhine dava açmaları gerekiyor. Davada aboneler, hem halen tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli için tedbir isteyecek hem de geçmiş 10 yıllık bedelin iadesini talep edecek” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.