Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Ekşili Tavuk bir Germencik lezzeti

GÜNCEL 16.11.2016 - 18:04, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 20014+ kez okundu.
 

Ekşili Tavuk bir Germencik lezzeti

Aydın’a bağlı Germencik İlçesi’nin meşhur yemeği olan Ekşili Tavuk, damak tadına düşkün olanları Germencik’e çekiyor.

AYDIN- Germencik’te sadece iki restoranda yapılan bu yemeği yemek isteyenler, sora sora bularak bu meşhur yemeğin tadına varıyor. Yine ekşili tavuk ve aşçılık konusunda meşhur iki ustanın elinden çıkıyor bu yemekler; Hüseyin Usta ve İlhami Usta. Aslında rakip iki usta olmalarına rağmen, birbirlerini överek ünlerine ün katıyorlar. Çok iyi birer dost olduklarını, işlerinde rekabet yaptıklarını ama dostluklarının ömür boyu baki olduğunu söylediler. Ustalar, “Bizim Germenciğimizde sadece ekşili tavuğumuz yok. Bir çok yemeğimiz var ama ekşili tavuk tam bir Germencik yemeğidir. Bir zamanlar Kurtuluş Savaşı döneminde, manevra zamanı, Atatürk Germencik’e misafir olduğunda, kendisine analarımız tarafından ekşili tavuk ikram edilmiş ve Atatürk tarafından da çok beğenilmişti. Fakat bilinen şu ki, meşhur Germencik yemeği olan ekşili tavuğu, o zamanlar Hıdırbeyli Mahallesi’nde oturan Mustafali Bingöl yapmış ve o dönemde yaşayan insanlar tarafında da çok beğenilmişti” diye anlattı.  O gün bugündür ekşili tavuk yemeği ile anılan Germencik İlçesinde, bu yemeği yapan son nesil iki usta da halkın ve misafirlerin taleplerini karşılamak ve bu yemeğin hafızalardan kendilerinden sonra kaybolup gitmemesi için verdikleri tarifte şöyle dediler: “Marketlerde satılan tavuklarla olmaz. Aksine köy tavuğu haşlaması normal tavuğa göre daha uzun sürse de ilk kaşıkta buna değdiğini anlıyorsun. Yemeye doyamadığım, hazırlamaktan ve sunmaktan zevk aldığım en güzel yemeklerden biri. Aslında içerisine koyduklarımız itibariyle bir Germencik yemeğidir ama artık marketlerde her şey satılıyor. Bu bakımdan eğer bir köy tavuğu bulabilirseniz gerisi kolay. Yine Germencik’te veya semtinizde böyle köylü pazarlarından veya seyahatlerinizde uğradığınız bir köyün dışında temin etmeniz biraz zor. Ama bulamıyorsanız da bu zevkten mahrum kalmayın. Marketten alacağınız bir tavukla da denemenizi öneririm.” Ustalar, “Eğer gelip bu muhteşem tadı tatmak isteyenler olursa, mekanımız Halk Bankası’nın karşısında ve hemen yan yana olan iki restoran. Kolayca bulabilirsiniz. Birinin adı Kayakuş Restoran, bir diğeri ise Küçük Ev Restoran. Bu iki lezzet durağı da birbirinden güzel yemek çeşitleri ile müşterilerine hizmet vermeye devam ediyoruz” dediler ve ekşili tavuğun tarifini zor da olsa ustalardan almayı başardık. Malzemeler: 1 Paket bütün tavuk (Haşlayarak) Yarım çay bardağı goruk ekşisi Yarım çay bardağı un 5 diş sarımsak Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı salça 1 çay kaşığı kimyon Hazırlanışı: Tavuk bütün olarak düdüklü tencerede 1 saat haşlanır. Haşlanan tavuk derisinden ve kemiklerinden kolayca sıyrılacak şekle gelir. Sonra bu etleri tavaya serip güzelce unladıktan sonra zeytinyağında orta ateşte kızartılır. Bir başka tencerede bir yemek kaşığı un, salça ve zeytinyağını kavurulur. Bu karışıma haşlanılan tavuğun suyunu döküp çorba kıvamına gelene kadar kaynatılır. Son olarak sarımsaklar eklenip ocaktan indirilir. Kızaran etlerimizin üzerine bu karışım dökülür. Son olarak da goruk ekşisi ve kimyonla servise hazır hale getirilir. Afiyet olsun.
Aydın’a bağlı Germencik İlçesi’nin meşhur yemeği olan Ekşili Tavuk, damak tadına düşkün olanları Germencik’e çekiyor.

AYDIN- Germencik’te sadece iki restoranda yapılan bu yemeği yemek isteyenler, sora sora bularak bu meşhur yemeğin tadına varıyor. Yine ekşili tavuk ve aşçılık konusunda meşhur iki ustanın elinden çıkıyor bu yemekler; Hüseyin Usta ve İlhami Usta. Aslında rakip iki usta olmalarına rağmen, birbirlerini överek ünlerine ün katıyorlar. Çok iyi birer dost olduklarını, işlerinde rekabet yaptıklarını ama dostluklarının ömür boyu baki olduğunu söylediler. Ustalar, “Bizim Germenciğimizde sadece ekşili tavuğumuz yok. Bir çok yemeğimiz var ama ekşili tavuk tam bir Germencik yemeğidir. Bir zamanlar Kurtuluş Savaşı döneminde, manevra zamanı, Atatürk Germencik’e misafir olduğunda, kendisine analarımız tarafından ekşili tavuk ikram edilmiş ve Atatürk tarafından da çok beğenilmişti. Fakat bilinen şu ki, meşhur Germencik yemeği olan ekşili tavuğu, o zamanlar Hıdırbeyli Mahallesi’nde oturan Mustafali Bingöl yapmış ve o dönemde yaşayan insanlar tarafında da çok beğenilmişti” diye anlattı.

 O gün bugündür ekşili tavuk yemeği ile anılan Germencik İlçesinde, bu yemeği yapan son nesil iki usta da halkın ve misafirlerin taleplerini karşılamak ve bu yemeğin hafızalardan kendilerinden sonra kaybolup gitmemesi için verdikleri tarifte şöyle dediler:

“Marketlerde satılan tavuklarla olmaz. Aksine köy tavuğu haşlaması normal tavuğa göre daha uzun sürse de ilk kaşıkta buna değdiğini anlıyorsun. Yemeye doyamadığım, hazırlamaktan ve sunmaktan zevk aldığım en güzel yemeklerden biri. Aslında içerisine koyduklarımız itibariyle bir Germencik yemeğidir ama artık marketlerde her şey satılıyor. Bu bakımdan eğer bir köy tavuğu bulabilirseniz gerisi kolay. Yine Germencik’te veya semtinizde böyle köylü pazarlarından veya seyahatlerinizde uğradığınız bir köyün dışında temin etmeniz biraz zor. Ama bulamıyorsanız da bu zevkten mahrum kalmayın. Marketten alacağınız bir tavukla da denemenizi öneririm.”

Ustalar, “Eğer gelip bu muhteşem tadı tatmak isteyenler olursa, mekanımız Halk Bankası’nın karşısında ve hemen yan yana olan iki restoran. Kolayca bulabilirsiniz. Birinin adı Kayakuş Restoran, bir diğeri ise Küçük Ev Restoran. Bu iki lezzet durağı da birbirinden güzel yemek çeşitleri ile müşterilerine hizmet vermeye devam ediyoruz” dediler ve ekşili tavuğun tarifini zor da olsa ustalardan almayı başardık.

Malzemeler:

1 Paket bütün tavuk (Haşlayarak)

Yarım çay bardağı goruk ekşisi

Yarım çay bardağı un

5 diş sarımsak

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı salça

1 çay kaşığı kimyon

Hazırlanışı:

Tavuk bütün olarak düdüklü tencerede 1 saat haşlanır. Haşlanan tavuk derisinden ve kemiklerinden kolayca sıyrılacak şekle gelir. Sonra bu etleri tavaya serip güzelce unladıktan sonra zeytinyağında orta ateşte kızartılır. Bir başka tencerede bir yemek kaşığı un, salça ve zeytinyağını kavurulur. Bu karışıma haşlanılan tavuğun suyunu döküp çorba kıvamına gelene kadar kaynatılır. Son olarak sarımsaklar eklenip ocaktan indirilir. Kızaran etlerimizin üzerine bu karışım dökülür. Son olarak da goruk ekşisi ve kimyonla servise hazır hale getirilir. Afiyet olsun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.