Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Efeler Kent Konseyi kadınları açıklama yaptı

GÜNCEL 04.12.2017 - 18:47, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2634+ kez okundu.
 

Efeler Kent Konseyi kadınları açıklama yaptı

Efeler Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

AYDIN- Türk kadını 1926 yılında Türk Medeni Kanunu ile başlayan Cumhuriyet Dönemi hak kazanımlarına 1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde ederek dünyadan çok daha erken bir dönemde kavuştuğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Öyle ki, 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. Kadınlar seçme ve seçilme hakkına Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular. Atamıza şükran borçluyuz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin birinci maddesinde, ‘Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar’ ifadesi yer almaktadır. Toplumun yarısını oluşturan kadınların bu haklara ulaşım ve kullanım bakımından ciddi sorunları bulunmaktadır. 5 Aralık gününü, kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık oluşması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Çünkü sorunlarımız büyüktür. Dünyada her üç kadından biri şiddet görmektedir. Ülkemizde, Ekim ayı itibariyle 2017 yılında erkek şiddeti nedeniyle 347 kadın cinayete kurban gitmiştir. Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesi nedeniyle, çocuk yaştaki evliliklerin üzerindeki denetimin hafiflemesinden ve kadının kendi rızası dışında aile baskısıyla evlendirilme olasılığının artmasından endişe duymaktayız. Hak kazanımları için en önemli konu, kadınların parlamentoda temsil edilmesidir. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayınlanan “Siyasette Kadın 2017” haritasına göre, tüm dünyada parlamentolarda kadın vekillerin ortalaması 2015’te yüzde 22,6 iken, 2016’da yüzde 23,4’e çıkmıştır. Kadın devlet başkanlarının oranı yüzde 7,2 ve kadın hükümet başkanlarının oranı ise yüzde 5,7’dir. Meclis başkanı kadınların oranı ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 19,1 olarak gerçekleşmiştir. Dünyada bu gelişmeler olurken, Türkiye’de ise Meclis’te kadın oranı ise yüzde 14,9’da kalmıştır. Türkiye 82 kadın vekille 186 ülke arasında 132. sırada yer almaktadır. Kadın bakanlarımızın sayısı ise bir elin parmaklarını geçmemektedir. 5 Aralık Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83. yılında; kadın erkek eşitliğinin sosyal ve siyasal hayatta tam ve koşulsuz gerçekleştiği bir geleceği birlikte inşa etmenin önemine inanıyoruz. 1934 yılında Anayasada bu madde yer alırken Atatürk, ‘kadınların haklarını salahiyet ve liyakatle kullanmaları gerektiğini’ vurgulamıştır. Efeler Kent Konseyi olarak, verilen bu hakkın sorumluluğun bilincindeyiz. Kadınlarımızı da bu konuda geliştirmek ve gereksinimlerini karşılamak için gerekli çalışmaları yapmaktayız. Efeler Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu olarak kamuoyuna saygıyla sunarız.”
Efeler Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

AYDIN- Türk kadını 1926 yılında Türk Medeni Kanunu ile başlayan Cumhuriyet Dönemi hak kazanımlarına 1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde ederek dünyadan çok daha erken bir dönemde kavuştuğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Öyle ki, 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. Kadınlar seçme ve seçilme hakkına Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular. Atamıza şükran borçluyuz.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin birinci maddesinde, ‘Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar’ ifadesi yer almaktadır.

Toplumun yarısını oluşturan kadınların bu haklara ulaşım ve kullanım bakımından ciddi sorunları bulunmaktadır. 5 Aralık gününü, kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık oluşması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Çünkü sorunlarımız büyüktür.

Dünyada her üç kadından biri şiddet görmektedir. Ülkemizde, Ekim ayı itibariyle 2017 yılında erkek şiddeti nedeniyle 347 kadın cinayete kurban gitmiştir. Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesi nedeniyle, çocuk yaştaki evliliklerin üzerindeki denetimin hafiflemesinden ve kadının kendi rızası dışında aile baskısıyla evlendirilme olasılığının artmasından endişe duymaktayız.

Hak kazanımları için en önemli konu, kadınların parlamentoda temsil edilmesidir. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayınlanan “Siyasette Kadın 2017” haritasına göre, tüm dünyada parlamentolarda kadın vekillerin ortalaması 2015’te yüzde 22,6 iken, 2016’da yüzde 23,4’e çıkmıştır. Kadın devlet başkanlarının oranı yüzde 7,2 ve kadın hükümet başkanlarının oranı ise yüzde 5,7’dir. Meclis başkanı kadınların oranı ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 19,1 olarak gerçekleşmiştir. Dünyada bu gelişmeler olurken, Türkiye’de ise Meclis’te kadın oranı ise yüzde 14,9’da kalmıştır. Türkiye 82 kadın vekille 186 ülke arasında 132. sırada yer almaktadır. Kadın bakanlarımızın sayısı ise bir elin parmaklarını geçmemektedir.

5 Aralık Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83. yılında; kadın erkek eşitliğinin sosyal ve siyasal hayatta tam ve koşulsuz gerçekleştiği bir geleceği birlikte inşa etmenin önemine inanıyoruz. 1934 yılında Anayasada bu madde yer alırken Atatürk, ‘kadınların haklarını salahiyet ve liyakatle kullanmaları gerektiğini’ vurgulamıştır. Efeler Kent Konseyi olarak, verilen bu hakkın sorumluluğun bilincindeyiz. Kadınlarımızı da bu konuda geliştirmek ve gereksinimlerini karşılamak için gerekli çalışmaları yapmaktayız.

Efeler Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu olarak kamuoyuna saygıyla sunarız.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.