Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Dünya Osteoporoz Günü’nde doktordan öneriler

SAĞLIK 20.10.2016 - 11:59, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2601+ kez okundu.
 

Dünya Osteoporoz Günü’nde doktordan öneriler

Özel Medinova Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe İyiyapıcı Ünübol, “Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline gelmiştir” dedi.

AYDIN- Özellikle kadınlarda daha fazla görülen osteoporoz, ilerleyen yaşlardaki kırıkların en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Kadınların alabilecekleri önlemler ile osteoporoz riskini azaltabileceklerini belirten Özel Medinova Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe İyiyapıcı Ünübol, Dünya Osteoporoz Günü’nde kadınlara önerilerde bulunuyor. Ünübol, şunları söyledi: “Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır. Kemik yoğunluğunun azalması sonucunda kemik yapısı bozulur ve kırılganlık artar. Kırıklar ve sonucunda ortaya çıkan yatağa bağımlılık yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olur. Osteoporoz genellikle 45 yaşından sonra görülmeye başlar ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Osteoporoz; 50-60 yaş arası bayanlara yüzde 40-55, 60-70 yaş arasında yüzde 75, 70 yaş üzerinde ise yüzde 85-90 olarak görülür. Modern çağın hastalıkları arasında yer alan osteroporozun en önemli nedeni; menopozdur. Kadınlarda, zayıf ve ince yapılı olanlarda, yaşlılarda, ailesinde osteoporoz olanlarda, yeme davranış bozukluğu olanlarda (anoreksiya), kalsiyumdan bakımından eksik olarak beslenenlerde, hareketsiz yaşam sürenlerde ve sigara içenlerde osteoporoz görülme olasılığı daha fazladır.” Osteoporoz ne tür şikâyetler yapar? Dr. Ayşe İyiyapıcı Ünübol, şu uyarılarda bulundu: “Osteoporoz başlangıcında hastada genellikle hiçbir şikâyet olmaz. Ancak hastalık ilerledikçe kemik dokusunun direnci geri dönüşü olmayacak bir şekilde azalır ve kemiklerde yaygın ağrılar ortaya çıkar. Osteoporozun ileri dönemlerdeki komplikasyonu ise fraktürler, yani kemiklerdeki kırıklardır. Osteoporoz riskini azaltmak için sigarayı bırakın, aşırı alkol almayın, düzenli egzersiz yapın, kalsiyum alımınızı arttırın, her gün düzenli olarak bir bardak süt için, aşırı kahve ve gazlı içecek içmeyin, güneşten yeterince yararlanın, ideal kilonuzu koruyun ve şeker alımını azaltın. Aşırı protein tüketimi kalsiyum kaybına ve osteoporoza neden olur. Bu nedenle dengeli beslenin.”
Özel Medinova Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe İyiyapıcı Ünübol, “Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline gelmiştir” dedi.

AYDIN- Özellikle kadınlarda daha fazla görülen osteoporoz, ilerleyen yaşlardaki kırıkların en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Kadınların alabilecekleri önlemler ile osteoporoz riskini azaltabileceklerini belirten Özel Medinova Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe İyiyapıcı Ünübol, Dünya Osteoporoz Günü’nde kadınlara önerilerde bulunuyor. Ünübol, şunları söyledi:

“Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır.

Kemik yoğunluğunun azalması sonucunda kemik yapısı bozulur ve kırılganlık artar. Kırıklar ve sonucunda ortaya çıkan yatağa bağımlılık yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olur. Osteoporoz genellikle 45 yaşından sonra görülmeye başlar ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Osteoporoz; 50-60 yaş arası bayanlara yüzde 40-55, 60-70 yaş arasında yüzde 75, 70 yaş üzerinde ise yüzde 85-90 olarak görülür.

Modern çağın hastalıkları arasında yer alan osteroporozun en önemli nedeni; menopozdur. Kadınlarda, zayıf ve ince yapılı olanlarda, yaşlılarda, ailesinde osteoporoz olanlarda, yeme davranış bozukluğu olanlarda (anoreksiya), kalsiyumdan bakımından eksik olarak beslenenlerde, hareketsiz yaşam sürenlerde ve sigara içenlerde osteoporoz görülme olasılığı daha fazladır.”

Osteoporoz ne tür şikâyetler yapar?

Dr. Ayşe İyiyapıcı Ünübol, şu uyarılarda bulundu:

“Osteoporoz başlangıcında hastada genellikle hiçbir şikâyet olmaz. Ancak hastalık ilerledikçe kemik dokusunun direnci geri dönüşü olmayacak bir şekilde azalır ve kemiklerde yaygın ağrılar ortaya çıkar. Osteoporozun ileri dönemlerdeki komplikasyonu ise fraktürler, yani kemiklerdeki kırıklardır.

Osteoporoz riskini azaltmak için sigarayı bırakın, aşırı alkol almayın, düzenli egzersiz yapın, kalsiyum alımınızı arttırın, her gün düzenli olarak bir bardak süt için, aşırı kahve ve gazlı içecek içmeyin, güneşten yeterince yararlanın, ideal kilonuzu koruyun ve şeker alımını azaltın. Aşırı protein tüketimi kalsiyum kaybına ve osteoporoza neden olur. Bu nedenle dengeli beslenin.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.