Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Dr. Çetin; “Kalbinizi koruyun, içinde sevdikleriniz var”

TEKNOLOJİ 14.04.2016 - 12:54, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3073+ kez okundu.
 

Dr. Çetin; “Kalbinizi koruyun, içinde sevdikleriniz var”

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kasım Çetin, kalp sağlığına dikkat çekerek, “Kalbinizi koruyun, çünkü içinde sevdikleriniz var” dedi.

11-17 Nisan Kalp Sağlığı haftasıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Dr. Kasım Çetin, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iskemik kalp hastalıkları ve inme ilk iki ölüm nedenidir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı verilerine göre ülkemizdeki ölümlerin yüzde 40,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklıdır. Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 39,6’sı iskemik kalp hastalığı, yüzde 24,7’si serebrovasküler hastalık, yüzde 18,8’i diğer kalp hastalığı ve yüzde 11,6’sı hipertansif hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikâyetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır” dedi.  “KALBİNİZİ KORUYUN” Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde temel risk faktörlerinin diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara, hareketsiz yaşam ve aşırı kilo olduğuna dikkat çeken Çetin, “Bu risk faktörlerinin azaltılması kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasını ve bunlara bağlı ölümleri azaltır. Yaş, cinsiyet ve birinci derece akrabalarda erken yaşta kalp-damar hastalıklarının görülmesi müdahale alanı dışında kalan risk faktörlerini oluşturmaktadır. Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir. Unutmayın; kalp sağlığınızı korumak, hayatınızı korumak demektir.  Kalbinizi koruyun, çünkü içinde sevdikleriniz var” şeklinde konuştu.  
Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kasım Çetin, kalp sağlığına dikkat çekerek, “Kalbinizi koruyun, çünkü içinde sevdikleriniz var” dedi.

11-17 Nisan Kalp Sağlığı haftasıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Dr. Kasım Çetin, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iskemik kalp hastalıkları ve inme ilk iki ölüm nedenidir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı verilerine göre ülkemizdeki ölümlerin yüzde 40,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklıdır. Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 39,6’sı iskemik kalp hastalığı, yüzde 24,7’si serebrovasküler hastalık, yüzde 18,8’i diğer kalp hastalığı ve yüzde 11,6’sı hipertansif hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikâyetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır” dedi.

 “KALBİNİZİ KORUYUN”

Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde temel risk faktörlerinin diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara, hareketsiz yaşam ve aşırı kilo olduğuna dikkat çeken Çetin, “Bu risk faktörlerinin azaltılması kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasını ve bunlara bağlı ölümleri azaltır. Yaş, cinsiyet ve birinci derece akrabalarda erken yaşta kalp-damar hastalıklarının görülmesi müdahale alanı dışında kalan risk faktörlerini oluşturmaktadır. Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir. Unutmayın; kalp sağlığınızı korumak, hayatınızı korumak demektir.  Kalbinizi koruyun, çünkü içinde sevdikleriniz var” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.