Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Depboylu, imam nikahı kıyanların cezalandırılmasını önerdi

SİYASET 24.12.2017 - 13:52, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2541+ kez okundu.
 

Depboylu, imam nikahı kıyanların cezalandırılmasını önerdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği yasa değişikliği teklifiyle resmi nikah olmadan imam nikahı kıyanların cezalandırılmasını istedi.

AYDIN- Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında, Türk Ceza Kanunu’nun “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı fıkralarındaki resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyi iptal ettiğini anımsatan Depboylu, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın, kararın ardından, çocukların dinsel törenle evlendirilmelerine karşı hemen çalışma başlatacaklarını dile getirdiğini belirterek, şunları söyledi: “Yine dönemin TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, bu kararın doğuracağı sonuçlar açısından duyduğu şüphe ve kadınlar açısından da ciddi mağduriyetler yaratacağını belirterek iki eşli evliliklerin artabileceğini dile getirmiş ve yasaların bu karara göre düzenlenmesini de doğru bulmadığını söylemiştir. Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikâhsız dinsel tören yapanlara hapis cezasının iptal kararını almasındaki gerekçe, “birlikte yaşama hukuk düzenince cezalandırılmazken imam nikâhının suç olması ölçüsüz, orantısız müdahaledir” şeklinde olmuştur. Keza dinimizde dinsel törenle nikah kıyacak kişi için bazı kıstaslar olmakla beraber herhangi bir memuriyet şartı da aranmamaktadır. Bu da maalesef çocuk evliliklerin önünü açan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuk evliliklerde Türk Ceza Kanunumuza göre nikahlananlar ve ebeveynlerine bile ceza verilebilirken olayı gerçekleştiren aracı kişilerin yani resmi ve/veya gayri-resmi olarak söz konusu ilişkiyi tahsis edenlerin cezasız kalması hiç de adaletli bir durum değildir. Bu sebeple bu kişilerin cezalandırılması gerekmektedir.” Değişiklik maddesi gerekçesinde, “5237 sayılı Türk Ceza Kanuna yapılan bu ekleme ile dinsel tören vasıtası ile çocuk evliliklerinin ve çocuk istismarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” diyen MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu’nun önerdiği Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi şöyle: “MADDE 1- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 230 uncu maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen (6) ncı fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir. (6) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Medeni Kanun’da belirtilen yaş hadlerine uygun resmi nikah olmaksızın evlenme için dinsel tören yapan kişilere 103 üncü madde kapsamında ceza verilir.” MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği yasa değişikliği teklifiyle resmi nikah olmadan imam nikahı kıyanların cezalandırılmasını istedi.

AYDIN- Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında, Türk Ceza Kanunu’nun “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı fıkralarındaki resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyi iptal ettiğini anımsatan Depboylu, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın, kararın ardından, çocukların dinsel törenle evlendirilmelerine karşı hemen çalışma başlatacaklarını dile getirdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Yine dönemin TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, bu kararın doğuracağı sonuçlar açısından duyduğu şüphe ve kadınlar açısından da ciddi mağduriyetler yaratacağını belirterek iki eşli evliliklerin artabileceğini dile getirmiş ve yasaların bu karara göre düzenlenmesini de doğru bulmadığını söylemiştir.

Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikâhsız dinsel tören yapanlara hapis cezasının iptal kararını almasındaki gerekçe, “birlikte yaşama hukuk düzenince cezalandırılmazken imam nikâhının suç olması ölçüsüz, orantısız müdahaledir” şeklinde olmuştur.

Keza dinimizde dinsel törenle nikah kıyacak kişi için bazı kıstaslar olmakla beraber herhangi bir memuriyet şartı da aranmamaktadır. Bu da maalesef çocuk evliliklerin önünü açan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocuk evliliklerde Türk Ceza Kanunumuza göre nikahlananlar ve ebeveynlerine bile ceza verilebilirken olayı gerçekleştiren aracı kişilerin yani resmi ve/veya gayri-resmi olarak söz konusu ilişkiyi tahsis edenlerin cezasız kalması hiç de adaletli bir durum değildir. Bu sebeple bu kişilerin cezalandırılması gerekmektedir.”

Değişiklik maddesi gerekçesinde, “5237 sayılı Türk Ceza Kanuna yapılan bu ekleme ile dinsel tören vasıtası ile çocuk evliliklerinin ve çocuk istismarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” diyen MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu’nun önerdiği Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi şöyle:

“MADDE 1- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 230 uncu maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen (6) ncı fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

(6) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Medeni Kanun’da belirtilen yaş hadlerine uygun resmi nikah olmaksızın evlenme için dinsel tören yapan kişilere 103 üncü madde kapsamında ceza verilir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.