Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Dalama Tandırı tescilleniyor

GÜNCEL 17.07.2017 - 17:37, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3576+ kez okundu.
 

Dalama Tandırı tescilleniyor

İncir ve kestaneden sonra Dalama Tandırı’nı da Efeler Belediyesi tescillendiriyor,

AYDIN- Aydın'ın üçüncü coğrafi işaret tescilli ürünü 'Dalama Tandırı' olacak. Efeler Belediyesi tarafından yürütülen tescil çalışmalarında sona yaklaşıldı. Dalama Belediyesi tarafından 2011 yılında yapılan ve 2014 yılının Nisan ayında gerçekleştirilen yerel seçimlerle birlikte çıkartılan 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile kapatılan Dalama Belediyesi’nin Dalama Tandırı için yaptığı başvuruyu merkezde kurulan Efeler Belediyesi sürdürüyor. Yetkililer tarafından incelenen başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) resmi bülteninde yayınlandı. İncir ve kestaneye işaret tescilinin alınmasının ardından, Dalama Tandırı için yapılan başvuru Efeler Belediyesi tarafından sürdürülüyor. Ürünün yapımında süt kuzu ve oğlakların doğal ortamda yetişmesi, etin taze olması, kuyunun özelliği, pişirme usulü ve servisi Dalama Tandırı'nın ayırt edici özellikleri olarak belirlenerek başvuru kabul edilirken, Eylül ayına kadar sürecek bekleme süresinin ardından, başvuru netlik kazanarak tandıra işaret tescili verilecek. Kuyu tandırının ülke genelinde tanınmış bir lezzet haline geldiğini belirten Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, "Dalama Tandırı, Dalama mahallesi ve çevresine özgü bitkilerle beslenen kuzu ve oğlak etinden yapılması bakımından kendine özgü özelliklere sahiptir. Üretim tekniği olarak taş ve tuğladan yapılmış ocaklar ile pişirme işlemi sırasında meşe odununun kullanılması tandırımıza ayrı bir lezzet katıyor" dedi. DALAMA KUYU TANDIRI FESTİVALİ DÜZENLENECEK Dalama Tandırı'nın tanıtımı için festival düzenleyeceklerini kaydeden Başkan Özakcan, "Belediye olarak ilçemize özgü ürünlere sahip çıkıyoruz, Türkiye ve Dünya'ya duyurmak için çeşitli etkinlikler, festivaller düzenliyoruz. Dalama Mahallemizdeki kuyu tandırımızı tanıtmak için bu yıl bir festival yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
İncir ve kestaneden sonra Dalama Tandırı’nı da Efeler Belediyesi tescillendiriyor,

AYDIN- Aydın'ın üçüncü coğrafi işaret tescilli ürünü 'Dalama Tandırı' olacak. Efeler Belediyesi tarafından yürütülen tescil çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Dalama Belediyesi tarafından 2011 yılında yapılan ve 2014 yılının Nisan ayında gerçekleştirilen yerel seçimlerle birlikte çıkartılan 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile kapatılan Dalama Belediyesi’nin Dalama Tandırı için yaptığı başvuruyu merkezde kurulan Efeler Belediyesi sürdürüyor. Yetkililer tarafından incelenen başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) resmi bülteninde yayınlandı.

İncir ve kestaneye işaret tescilinin alınmasının ardından, Dalama Tandırı için yapılan başvuru Efeler Belediyesi tarafından sürdürülüyor. Ürünün yapımında süt kuzu ve oğlakların doğal ortamda yetişmesi, etin taze olması, kuyunun özelliği, pişirme usulü ve servisi Dalama Tandırı'nın ayırt edici özellikleri olarak belirlenerek başvuru kabul edilirken, Eylül ayına kadar sürecek bekleme süresinin ardından, başvuru netlik kazanarak tandıra işaret tescili verilecek.

Kuyu tandırının ülke genelinde tanınmış bir lezzet haline geldiğini belirten Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, "Dalama Tandırı, Dalama mahallesi ve çevresine özgü bitkilerle beslenen kuzu ve oğlak etinden yapılması bakımından kendine özgü özelliklere sahiptir. Üretim tekniği olarak taş ve tuğladan yapılmış ocaklar ile pişirme işlemi sırasında meşe odununun kullanılması tandırımıza ayrı bir lezzet katıyor" dedi.

DALAMA KUYU TANDIRI FESTİVALİ DÜZENLENECEK

Dalama Tandırı'nın tanıtımı için festival düzenleyeceklerini kaydeden Başkan Özakcan, "Belediye olarak ilçemize özgü ürünlere sahip çıkıyoruz, Türkiye ve Dünya'ya duyurmak için çeşitli etkinlikler, festivaller düzenliyoruz. Dalama Mahallemizdeki kuyu tandırımızı tanıtmak için bu yıl bir festival yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.