Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Çok önemli uyarı!

SAĞLIK (AA) - Anadolu Ajansı | 22.07.2015 - 19:22, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3797+ kez okundu.
 

Çok önemli uyarı!

Dünya Altın Konseyi, altın fiyatlarının halihazırdaki seyrinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yılın sonunda faizlerde artırıma gideceği ihtimalinin etkili olduğu değerlendirmesinde bulunarak, yılın ikinci yarısında fiyatlarda kayda değer bir yükseliş beklemediklerini bildirdi.

Dünya Altın Konseyi'nin, 2015 yılına ilişkin ilk yarı değerlendirmeleri ve ikinci yarı öngörülerini içeren Yatırım Raporu yayımlandı. Raporda, altın fiyatlarının ilk yarıdaki seyrinin 5 yıllık ortalama değerinin altında ve volatil (oynak) olduğu belirtilerek, Yunanistan'ın geleceğine ilişkin Avrupa'daki belirsizliğin yanı sıra Çin ve ABD odaklı gelişmelerin piyasa risklerini artırdığı kaydedildi. Bazı bölgelerdeki ekonomik belirsizliğe karşın altın fiyatlarının 2015'in ilk yarısında gerilediğine işaret edilen raporda, bu durumun bazı yatırımcılar için kafa karışıklığına yol açtığı, bununla birlikte altın fiyatı hareketlerinin riskleri içermesi bakımından piyasa beklentileriyle uyumlu olduğu vurgulandı. Raporda, yatırımcıların ikinci yarı itibarıyla artık doların yönü ve Fed'in para politikası duruşuna odaklandığı dile getirilerek, "Biz altın fiyatlarının halihazırdaki seyrinde, Fed'in bu yılın sonunda faizlerde artırıma gideceği ihtimalinin etkili olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesi yapıldı. ALTIN TALEBİ ARTABİLİR Raporda, bazı yatırımcıların yüksek ABD faiz oranları ile güçlü doları, "altın için kötü bir haber" şeklinde nitelendirmediğine değinilerek, konsey tarafından yapılan araştırmaların altın ile dolar arasındaki ilişkinin asimetrik olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi. Altın fiyatlarının yılın ikinci yarısındaki seyrinde etkili olabilecek gelişmelere ilişkin öngörülere de yer verilen raporda, şunlar kaydedildi: "Mevcut piyasa riskleri, gerek sektör gerekse de bölgelerdeki durumları kapsamış gibi görünüyor ama devam eden düşük faiz ortamı küresel çapta riskleri yükseltiyor. ABD hisse senedi piyasasındaki volatilite nispeten hafif kalmayı sürdürüyor ve bu süreç, yatırımcılar için portföylerini güçlendirmede iyi fırsatlar sunuyor. Yüksek ABD faiz oranları altın fiyatları üzerinde satış baskısı yaratabilir. Bununla birlikte ekonomik büyüme altın için tam olarak kötü değil. Yüksek faiz oranları ve güçlü dolar, altın fiyatlarında bir düzeltme getirebilir ama biz kayda değer bir yükseliş beklemiyoruz." Raporda, tahvillerde mevcut getiri seviyesinin sınırlı yükselmesinin muhtemel olduğu, dolayısıyla varlık riskini hafifletmede tahvillerin altından daha az etkili kalabileceği öngörüsünde bulunuldu. Bu nedenle de bazı yatırımcıların varlık risklerini yönetme ve portföylerini çeşitlendirme amacıyla altına yönelebilecekleri tahmininde bulunulan raporda, bu durumun altın talebini artırabileceği yorumu yapıldı.
Dünya Altın Konseyi, altın fiyatlarının halihazırdaki seyrinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yılın sonunda faizlerde artırıma gideceği ihtimalinin etkili olduğu değerlendirmesinde bulunarak, yılın ikinci yarısında fiyatlarda kayda değer bir yükseliş beklemediklerini bildirdi.

Dünya Altın Konseyi'nin, 2015 yılına ilişkin ilk yarı değerlendirmeleri ve ikinci yarı öngörülerini içeren Yatırım Raporu yayımlandı.

Raporda, altın fiyatlarının ilk yarıdaki seyrinin 5 yıllık ortalama değerinin altında ve volatil (oynak) olduğu belirtilerek, Yunanistan'ın geleceğine ilişkin Avrupa'daki belirsizliğin yanı sıra Çin ve ABD odaklı gelişmelerin piyasa risklerini artırdığı kaydedildi.

Bazı bölgelerdeki ekonomik belirsizliğe karşın altın fiyatlarının 2015'in ilk yarısında gerilediğine işaret edilen raporda, bu durumun bazı yatırımcılar için kafa karışıklığına yol açtığı, bununla birlikte altın fiyatı hareketlerinin riskleri içermesi bakımından piyasa beklentileriyle uyumlu olduğu vurgulandı.

Raporda, yatırımcıların ikinci yarı itibarıyla artık doların yönü ve Fed'in para politikası duruşuna odaklandığı dile getirilerek, "Biz altın fiyatlarının halihazırdaki seyrinde, Fed'in bu yılın sonunda faizlerde artırıma gideceği ihtimalinin etkili olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesi yapıldı.

ALTIN TALEBİ ARTABİLİR

Raporda, bazı yatırımcıların yüksek ABD faiz oranları ile güçlü doları, "altın için kötü bir haber" şeklinde nitelendirmediğine değinilerek, konsey tarafından yapılan araştırmaların altın ile dolar arasındaki ilişkinin asimetrik olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.

Altın fiyatlarının yılın ikinci yarısındaki seyrinde etkili olabilecek gelişmelere ilişkin öngörülere de yer verilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Mevcut piyasa riskleri, gerek sektör gerekse de bölgelerdeki durumları kapsamış gibi görünüyor ama devam eden düşük faiz ortamı küresel çapta riskleri yükseltiyor. ABD hisse senedi piyasasındaki volatilite nispeten hafif kalmayı sürdürüyor ve bu süreç, yatırımcılar için portföylerini güçlendirmede iyi fırsatlar sunuyor. Yüksek ABD faiz oranları altın fiyatları üzerinde satış baskısı yaratabilir. Bununla birlikte ekonomik büyüme altın için tam olarak kötü değil. Yüksek faiz oranları ve güçlü dolar, altın fiyatlarında bir düzeltme getirebilir ama biz kayda değer bir yükseliş beklemiyoruz."

Raporda, tahvillerde mevcut getiri seviyesinin sınırlı yükselmesinin muhtemel olduğu, dolayısıyla varlık riskini hafifletmede tahvillerin altından daha az etkili kalabileceği öngörüsünde bulunuldu.

Bu nedenle de bazı yatırımcıların varlık risklerini yönetme ve portföylerini çeşitlendirme amacıyla altına yönelebilecekleri tahmininde bulunulan raporda, bu durumun altın talebini artırabileceği yorumu yapıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.