Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Çıray: YSK’nın ötekileştirici kararı ancak PKK’yı memnun eder'

SİYASET 14.04.2019 - 13:16, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3454+ kez okundu.
 

Çıray: YSK’nın ötekileştirici kararı ancak PKK’yı memnun eder'

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimleri kazanan belediye başkanlarına mazbata verilmemesini eleştirdi.

AYDIN- İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen başkanlarla ilgili kararını eleştirerek, “KHK’dan ihraç edilen adayların seçilme hakları ellerinden alınarak, halkın tercihinde ikinci gelen adayın seçilmesinin yolu açıldı. Bu yapılan seçmen tercihine saygı gösterilmemesidir. Bu ötekileştirici karar, ancak PKK’yı memnun eder” uyarısında bulundu. Neden baştan reddetmediniz? İyi Parti Sözcüsü Aytun Çıray, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada da, “HDP’ye oy veren Cumhuriyet’in vatandaşlarına ikinci sınıf seçmen muamelesi yapılmasını kabul etmiyorum. Bu ötekileştirici karar, ancak PKK’yı memnun eder. Mazbata verilmeyen adayların seçilme hakkı kısıtlıysa neden baştan reddetmediniz?” ifadesini kullandı. 24 Haziran seçimlerinden sonra KHK ile ihraç edilen milletvekillerinin TBMM’de görev yaptığını vurgulayan da Çıray, “YSK, KHK ile ihracı milletvekilliği önünde engel saymıyorsa, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve hatta muhtarlık için nasıl engel sayabilmektedir? Kanunlar ve kararlar, kişiye, duruma, konjonktüre göre mi uygulanmaktadır? Demokraside en temel kural, vatandaşların kanun önünde eşitliği, temel hak ve özgürlükten eşit şekilde yararlanması ilkesidir. Bunun sağlanmaması durumunda ötekileştirme ön plana çıkar ve devletin, kurumların, kanunların saygınlığı ve güvenilirliği zedelenir” dedi. Öte yandan, adaylık sürecinde KHK’lı olanların adaylığının YSK tarafından kabul edildiği ve seçime girmelerine izin verildiğinin altını çizen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, “Hal böyle iken, 'Seçilme yeterliliği var’ diyen YSK’nın, seçim kazanıldıktan sonra mazbata vermemesi kabul edilir bir yaklaşım değildir. Eğer KHK ile ihraç, seçim önünde bir engelse, bu durum adayların başvuru sürecinde karara bağlanmalı ve adayın seçilme yeterliliğine sahip olmadığı baştan bildirilmeliydi. Mazbata verilmeyen adayların seçilme hakkı kısıtlıysa, neden baştan reddetmediniz? YSK Balıkesir ve Yunus Emre'deki uygulamaları ile de neden hukuk dışına çıkmıştır?” sorularına cevap verilmesini istedi. Aytun Çıray, YSK tarafından verilen kararın, terör örgütü PKK’yı memnun edeceğini de vurgulayarak şunları söyledi: “Seçim sürecinde İYİ Parti'ye yapıştırılmaya çalışılan iftiralara rağmen, bir partiyi ya da adayı korumak adına değil, demokrasi, hak ve adalet ve bir durumun tespiti adına uyarıyorum, bu yanlıştan dönünüz. Alınan bu karar pusuda bekleyen bölücü örgüt PKK’yı mutlu edecek ve yeni argümanlar geliştirmesine neden olacaktır.”
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimleri kazanan belediye başkanlarına mazbata verilmemesini eleştirdi.

AYDIN- İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen başkanlarla ilgili kararını eleştirerek, “KHK’dan ihraç edilen adayların seçilme hakları ellerinden alınarak, halkın tercihinde ikinci gelen adayın seçilmesinin yolu açıldı. Bu yapılan seçmen tercihine saygı gösterilmemesidir. Bu ötekileştirici karar, ancak PKK’yı memnun eder” uyarısında bulundu.

Neden baştan reddetmediniz?

İyi Parti Sözcüsü Aytun Çıray, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada da, “HDP’ye oy veren Cumhuriyet’in vatandaşlarına ikinci sınıf seçmen muamelesi yapılmasını kabul etmiyorum. Bu ötekileştirici karar, ancak PKK’yı memnun eder. Mazbata verilmeyen adayların seçilme hakkı kısıtlıysa neden baştan reddetmediniz?” ifadesini kullandı.

24 Haziran seçimlerinden sonra KHK ile ihraç edilen milletvekillerinin TBMM’de görev yaptığını vurgulayan da Çıray, “YSK, KHK ile ihracı milletvekilliği önünde engel saymıyorsa, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve hatta muhtarlık için nasıl engel sayabilmektedir? Kanunlar ve kararlar, kişiye, duruma, konjonktüre göre mi uygulanmaktadır? Demokraside en temel kural, vatandaşların kanun önünde eşitliği, temel hak ve özgürlükten eşit şekilde yararlanması ilkesidir. Bunun sağlanmaması durumunda ötekileştirme ön plana çıkar ve devletin, kurumların, kanunların saygınlığı ve güvenilirliği zedelenir” dedi.

Öte yandan, adaylık sürecinde KHK’lı olanların adaylığının YSK tarafından kabul edildiği ve seçime girmelerine izin verildiğinin altını çizen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, “Hal böyle iken, 'Seçilme yeterliliği var’ diyen YSK’nın, seçim kazanıldıktan sonra mazbata vermemesi kabul edilir bir yaklaşım değildir. Eğer KHK ile ihraç, seçim önünde bir engelse, bu durum adayların başvuru sürecinde karara bağlanmalı ve adayın seçilme yeterliliğine sahip olmadığı baştan bildirilmeliydi. Mazbata verilmeyen adayların seçilme hakkı kısıtlıysa, neden baştan reddetmediniz? YSK Balıkesir ve Yunus Emre'deki uygulamaları ile de neden hukuk dışına çıkmıştır?” sorularına cevap verilmesini istedi.

Aytun Çıray, YSK tarafından verilen kararın, terör örgütü PKK’yı memnun edeceğini de vurgulayarak şunları söyledi:

“Seçim sürecinde İYİ Parti'ye yapıştırılmaya çalışılan iftiralara rağmen, bir partiyi ya da adayı korumak adına değil, demokrasi, hak ve adalet ve bir durumun tespiti adına uyarıyorum, bu yanlıştan dönünüz. Alınan bu karar pusuda bekleyen bölücü örgüt PKK’yı mutlu edecek ve yeni argümanlar geliştirmesine neden olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.