Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Çiftçiye danışmanlık hizmeti

EKONOMİ 18.01.2018 - 19:20, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4129+ kez okundu.
 

Çiftçiye danışmanlık hizmeti

Efeler Ziraat Odası İkinci Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın'da organik tarım ve iyi tarım ürünlerinin değerinin çok altında satıldığını belirterek, “Çiftçilerimizin, tarım danışmanlarımızdan alacakları yardımlarla bu ürünlerini değerinde satacaklarına inanıyoruz” dedi.

AYDIN- Efeler Ziraat Odası'nda, yeni hizmete giren Tarım Danışmanlığı Birimi'nin çalışanları Ziraat Teknikeri Utku Saygılı ve Ziraat Mühendisi Şebnem Turan, Genel Sekreter Zeki Sarıoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İkinci Başkan Mehmet Kendirlioğlu, organik tarım ve iyi tarım hakkında basın aracılığıyla üyelerine ve Aydınlı çiftçilere bilgi verdi. Başkan Kendirlioğlu, “Kentimizde şuanda yaklaşık 20 bin dönüm alanda, organik tarım yapılmaktadır. Odamıza kayıtlı çiftçilerimizin de yaklaşık 500’ü organik tarımla ilgilenmektedir. Yine yaklaşık 60 çiftçimiz iyi tarım yapmaktadır. İyi tarım için ise 3 bin dönüm alan kullanılmaktadır. Devletimiz, dekarda organik tarıma 70 lira, iyi tarıma da 50 lira destek vermektedir. Bu desteklerden almak isteyen çiftçimiz, bu tarım uygulamalarından herhangi birisini en az 3 yıl yapması gerekmektedir. Her iki tarım şeklinin de teknik şartları var. Bizler, çiftçilerimizi bu konudaki devlet desteklerinden faydalandırmak istiyoruz. Bunun için tarım danışmanı arkadaşlarımız, odamız da çiftçilerimizin hizmetinde” diye konuştu. “AYDIN ORGANİK TARIMDA İLK ÜÇTE” Aydın'ın dağlarında organik tarım, ovalarında ise iyi tarım yapıldığını ifade eden Kendirlioğlu, “Organik gıda, dünyada çok önemli. Biz kentimizde organik tarım yapıyoruz, organik ürünler yetiştiriyoruz, ancak bu ürünleri maalesef hak ettiği değere, paraya çeviremiyoruz. Aynı durum, iyi tarım için de geçerli. Organik tarım ve iyi tarım ürünlerinin değeri ile diğer tarım ürünlerinin değeri, neredeyse aynı. Organik tarım ürünleri, Avrupa ülkeleri ve dünyanın diğer gelişmiş ülkelerinde, normal ürünlere göre en az beş kat yüksek fiyatlara satılmakta. Çünkü dünyada insanlar artık ürünün parasına değil, organik veya sağlıklı olup olmadığına bakarak alıyor. Aydın olarak, organik tarımda Türkiye'de ilk üç içerisinde yer alıyoruz. Çiftçilerimizin, tarım danışmanlarımızdan alacakları yardımlarla artık organik tarım ve iyi tarım ürünlerini değerinde satılacaklarını düşünüyoruz” dedi. “ÖZELDEN ODAMIZA DÖNÜŞ MÜMKÜN” Tarım Danışmalarından Utku Saygılı da, Efeler Ziraat Odası'nda çiftçiye dekar başına organik tarımda 3 TL, iyi tarımda ise 6 TL’ye hizmet vereceklerini ifade ederek, “Çiftçilerimiz bu hizmeti özel firmalardan alıyorlardı. 2018 yılıyla birlikte organik ve iyi tarım uygulamaları sertifikasyon hizmetlerini artık Efeler Ziraat Odası tarafından alabileceklerdir. Örneğin bizim zeytin ve zeytinyağımız organiktir, çünkü bizim dağlarımızda yetişen zeytinlerimizden elde edilen yağ. Ama bakıyorsunuz istenilen fiyatlarda değil. Üreticilerimiz her türlü zirai konularda, sorunlarının çözümünde, odamızın tarım danışma biriminden yardım alabilecekler. Bu hizmetlerimizde özel firmalara göre çiftçimizin cebinden çok daha az para çıkacaktır. Ayrıca isteyen her çiftçimiz özel firmalarla yaptığı anlaşmayı fes ederek odamıza kayıt ettirebilirler” dedi.
Efeler Ziraat Odası İkinci Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın'da organik tarım ve iyi tarım ürünlerinin değerinin çok altında satıldığını belirterek, “Çiftçilerimizin, tarım danışmanlarımızdan alacakları yardımlarla bu ürünlerini değerinde satacaklarına inanıyoruz” dedi.

AYDIN- Efeler Ziraat Odası'nda, yeni hizmete giren Tarım Danışmanlığı Birimi'nin çalışanları Ziraat Teknikeri Utku Saygılı ve Ziraat Mühendisi Şebnem Turan, Genel Sekreter Zeki Sarıoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İkinci Başkan Mehmet Kendirlioğlu, organik tarım ve iyi tarım hakkında basın aracılığıyla üyelerine ve Aydınlı çiftçilere bilgi verdi.

Başkan Kendirlioğlu, “Kentimizde şuanda yaklaşık 20 bin dönüm alanda, organik tarım yapılmaktadır. Odamıza kayıtlı çiftçilerimizin de yaklaşık 500’ü organik tarımla ilgilenmektedir. Yine yaklaşık 60 çiftçimiz iyi tarım yapmaktadır. İyi tarım için ise 3 bin dönüm alan kullanılmaktadır. Devletimiz, dekarda organik tarıma 70 lira, iyi tarıma da 50 lira destek vermektedir. Bu desteklerden almak isteyen çiftçimiz, bu tarım uygulamalarından herhangi birisini en az 3 yıl yapması gerekmektedir.

Her iki tarım şeklinin de teknik şartları var. Bizler, çiftçilerimizi bu konudaki devlet desteklerinden faydalandırmak istiyoruz. Bunun için tarım danışmanı arkadaşlarımız, odamız da çiftçilerimizin hizmetinde” diye konuştu.

“AYDIN ORGANİK TARIMDA İLK ÜÇTE”

Aydın'ın dağlarında organik tarım, ovalarında ise iyi tarım yapıldığını ifade eden Kendirlioğlu, “Organik gıda, dünyada çok önemli. Biz kentimizde organik tarım yapıyoruz, organik ürünler yetiştiriyoruz, ancak bu ürünleri maalesef hak ettiği değere, paraya çeviremiyoruz. Aynı durum, iyi tarım için de geçerli. Organik tarım ve iyi tarım ürünlerinin değeri ile diğer tarım ürünlerinin değeri, neredeyse aynı. Organik tarım ürünleri, Avrupa ülkeleri ve dünyanın diğer gelişmiş ülkelerinde, normal ürünlere göre en az beş kat yüksek fiyatlara satılmakta. Çünkü dünyada insanlar artık ürünün parasına değil, organik veya sağlıklı olup olmadığına bakarak alıyor. Aydın olarak, organik tarımda Türkiye'de ilk üç içerisinde yer alıyoruz. Çiftçilerimizin, tarım danışmanlarımızdan alacakları yardımlarla artık organik tarım ve iyi tarım ürünlerini değerinde satılacaklarını düşünüyoruz” dedi.

“ÖZELDEN ODAMIZA DÖNÜŞ MÜMKÜN”

Tarım Danışmalarından Utku Saygılı da, Efeler Ziraat Odası'nda çiftçiye dekar başına organik tarımda 3 TL, iyi tarımda ise 6 TL’ye hizmet vereceklerini ifade ederek, “Çiftçilerimiz bu hizmeti özel firmalardan alıyorlardı. 2018 yılıyla birlikte organik ve iyi tarım uygulamaları sertifikasyon hizmetlerini artık Efeler Ziraat Odası tarafından alabileceklerdir. Örneğin bizim zeytin ve zeytinyağımız organiktir, çünkü bizim dağlarımızda yetişen zeytinlerimizden elde edilen yağ. Ama bakıyorsunuz istenilen fiyatlarda değil. Üreticilerimiz her türlü zirai konularda, sorunlarının çözümünde, odamızın tarım danışma biriminden yardım alabilecekler. Bu hizmetlerimizde özel firmalara göre çiftçimizin cebinden çok daha az para çıkacaktır. Ayrıca isteyen her çiftçimiz özel firmalarla yaptığı anlaşmayı fes ederek odamıza kayıt ettirebilirler” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.