Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

“Çiftçi sırtından vuruldu”

EKONOMİ 16.08.2017 - 18:21, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3136+ kez okundu.
 

“Çiftçi sırtından vuruldu”

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atılgan, “Canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergisi düşürüldü. Çiftçi hasat yaparken, deyim yerindeyse sırtından vuruldu” dedi.

AYDIN- Bakanlar Kurulu Kararı’nın, gıda enflasyonunu kontrol altına almak için kurulan Gıda Komitesi’nin yaptığı bir dizi toplantıdan sonra alınan karar doğrultusunda yayınlandığını belirten Başkan Atılgan, “Kararname ile gıda enflasyonuna etkisi en çok olduğu düşünülen et, ekmek, yumurta gibi ürünlerin fiyatının düşürülmesi hedefleniyor. Ancak, böyle bir kararname ile gıda fiyatlarının düşürülmesi, enflasyonun kontrol altına alınması mümkün değil. İthalatla fiyatları kısa süreliğine kontrol edersiniz, üretimle her zaman kontrol edebilirsiniz” şeklinde konuştu. Yayınlanan kararnamenin, Gıda Komitesi’nin kararları doğrultusunda olsa da, Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlandığını, tarım ve gıdayı ilgilendiren bir karar olmasına rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görüşünün alınmadığı veya alınsa da bu görüşe pek itibar edilmediğinin anlaşıldığını vurgulayan Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atılgan, tepkisini şöyle dile getirdi: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanları, ithalatla bir yere varılmayacağını, yerli üretimin artırılması gerektiğini, hayvan varlığının artırılmasının şart olduğunu ifade ediyor. Bu görüşler kararnameyle çelişmektedir. Çine ilçemizde yoğun olarak mısır dikimi yapılmaktadır. Üretim maliyeti yaklaşık 70 kuruş civarında olan mısırda, tam hasat zamanında ithal edilen mısırdaki verginin kaldırılmış olması nedeni ile Çine çiftçisi mısır üretiminden kar edemeyecektir. Bankalara olan kredi ödemelerinde sıkıntı yaşayabilecektir. Bu nedenle, hasat zamanında, yani üreticinin elindeki malı satmak isterken, vergi indirimi yapmak çiftçimize büyük zarar vermiştir. Bu nedenle, zirai ürünler ve karkas ette kaldırılan vergilerin geri getirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde yok olmak olan Aile çiftçiliğinin tamamen yok olmaması için ithalattaki vergilerin geri getirilmesi gerekmektedir. Özetlersek, çiftçisi hasat yaparken gümrük vergisi düşürülerek ürünü değersizleştirilen, kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan ve karkas et ithalat vergileri düşürülerek korumasız bırakılan ülkenin gıda güvenliği tehlikededir. Gümrük vergisi ile et, ekmek ve yumurta fiyatını kontrol altına alamazsınız. Üretimi bitirirsiniz. Üretim biterse fiyatlar bugünkünden daha yüksek olur. Bu kararname hemen iptal edilmeli ve üretime dönülmeli. Ayrıca, çiftçimizin alın terine her zamanki gibi sahip çıkan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Ş. Şemsi Bayraktar’a canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergilerinin sıfırlanmasında gösterdiği haklı tepkisi için yanındayız ve her zaman üreticilerimizin sorunlarını gündeme taşıdığı için kendisine teşekkür ederim.”
Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atılgan, “Canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergisi düşürüldü. Çiftçi hasat yaparken, deyim yerindeyse sırtından vuruldu” dedi.

AYDIN- Bakanlar Kurulu Kararı’nın, gıda enflasyonunu kontrol altına almak için kurulan Gıda Komitesi’nin yaptığı bir dizi toplantıdan sonra alınan karar doğrultusunda yayınlandığını belirten Başkan Atılgan, “Kararname ile gıda enflasyonuna etkisi en çok olduğu düşünülen et, ekmek, yumurta gibi ürünlerin fiyatının düşürülmesi hedefleniyor. Ancak, böyle bir kararname ile gıda fiyatlarının düşürülmesi, enflasyonun kontrol altına alınması mümkün değil. İthalatla fiyatları kısa süreliğine kontrol edersiniz, üretimle her zaman kontrol edebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Yayınlanan kararnamenin, Gıda Komitesi’nin kararları doğrultusunda olsa da, Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlandığını, tarım ve gıdayı ilgilendiren bir karar olmasına rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görüşünün alınmadığı veya alınsa da bu görüşe pek itibar edilmediğinin anlaşıldığını vurgulayan Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atılgan, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanları, ithalatla bir yere varılmayacağını, yerli üretimin artırılması gerektiğini, hayvan varlığının artırılmasının şart olduğunu ifade ediyor. Bu görüşler kararnameyle çelişmektedir.

Çine ilçemizde yoğun olarak mısır dikimi yapılmaktadır. Üretim maliyeti yaklaşık 70 kuruş civarında olan mısırda, tam hasat zamanında ithal edilen mısırdaki verginin kaldırılmış olması nedeni ile Çine çiftçisi mısır üretiminden kar edemeyecektir. Bankalara olan kredi ödemelerinde sıkıntı yaşayabilecektir. Bu nedenle, hasat zamanında, yani üreticinin elindeki malı satmak isterken, vergi indirimi yapmak çiftçimize büyük zarar vermiştir.

Bu nedenle, zirai ürünler ve karkas ette kaldırılan vergilerin geri getirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde yok olmak olan Aile çiftçiliğinin tamamen yok olmaması için ithalattaki vergilerin geri getirilmesi gerekmektedir.

Özetlersek, çiftçisi hasat yaparken gümrük vergisi düşürülerek ürünü değersizleştirilen, kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan ve karkas et ithalat vergileri düşürülerek korumasız bırakılan ülkenin gıda güvenliği tehlikededir. Gümrük vergisi ile et, ekmek ve yumurta fiyatını kontrol altına alamazsınız. Üretimi bitirirsiniz. Üretim biterse fiyatlar bugünkünden daha yüksek olur. Bu kararname hemen iptal edilmeli ve üretime dönülmeli.

Ayrıca, çiftçimizin alın terine her zamanki gibi sahip çıkan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Ş. Şemsi Bayraktar’a canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergilerinin sıfırlanmasında gösterdiği haklı tepkisi için yanındayız ve her zaman üreticilerimizin sorunlarını gündeme taşıdığı için kendisine teşekkür ederim.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.