Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

CHP’li Doyran: Cumhuriyet bir kadın devrimidir

SİYASET 28.10.2019 - 13:05, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2134+ kez okundu.
 

CHP’li Doyran: Cumhuriyet bir kadın devrimidir

CHP Kuşadası Kadın Kolu Başkanı Engin Doyran, Cumhuriyet’in kuruluşunun 96’ıncı yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

AYDIN- Cumhuriyet’in bir kadın devrimi olduğuna dikkat çeken Başkan Doyran’ın açıklaması şöyle: “Kurtuluş savaşında emperyalizme karşı bir direniş destanı yazan Türk ulusu, kadınıyla, erkeğiyle mazlum ülkelere örnek yepyeni bir devlet kurarak esaretimize son vermiştir. 29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyeti ilan etmişlerdir. Cumhuriyetin ilanı, özgürlüğün ve eşitliğin ilanıdır. Cumhuriyet sıradan bir rejim değişikliği değildir. Cumhuriyet, bir kültür rejimidir, bir çağ değişimidir, bir uygarlık değişimidir. Cumhuriyet laikliktir. Cumhuriyet demokrasidir. Cumhuriyette zengini, fakiri eşittir; kadını erkeği eşittir. Cumhuriyet ırkı, etnik kökeni, mezhebi ne olursa olsun bütün insanların eşit vatandaşlık haklarıyla donatılması demektir. Cumhuriyet aynı zamanda bir kadın devrimidir. Cumhuriyeti kuranlar, tercihlerini büyük bir kararlılıkla, cesaretle ortaya koymuşlardır. Cumhuriyetle başlayan o büyük toplumsal dönüşümün temel ekseni kadın erkek eşitliği olmuştur ve Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük projesidir. Bu proje tarihimiz için de adım adım uygulanmıştır. 1924 Tevhit-i Tedrisat (Öğretim Birliği), 1925 Kıyafet Yasası, 1926 Türk Medeni Kanunu, 1927 Nüfus Sayımı, 1928 Laiklik, 1930 Belediye Yasası ile Kadın ve Çocukların Korunması (Umumi Hıfzısıhha), 1933 Kız Teknik Okulların kurulması, 1933 Köy Kanununda değişiklikle kadınlara muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakkı verildi. 1934 Anayasa değişikliği ile kadınlara pek çok gelişmiş ülkelerden önce milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. 1935’te TBMM’de 18 kadın milletvekili seçilerek meclise girdi. 1936’da İş Kanunu yürürlüğe girdi, kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi. Bu tarihsel süreç kısaca bize nereden nereye ve nasıl geldiğimizi açıklamakta ve hatırlatmaktadır. Bizim yolumuzu açan Cumhuriyet'tir. Biz cumhuriyetin kızları, anneleri, onurlu vatandaşlarıyız. Cumhuriyetimizin 96. yılını kutladığımız bugün başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!”
CHP Kuşadası Kadın Kolu Başkanı Engin Doyran, Cumhuriyet’in kuruluşunun 96’ıncı yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.

AYDIN- Cumhuriyet’in bir kadın devrimi olduğuna dikkat çeken Başkan Doyran’ın açıklaması şöyle:

“Kurtuluş savaşında emperyalizme karşı bir direniş destanı yazan Türk ulusu, kadınıyla, erkeğiyle mazlum ülkelere örnek yepyeni bir devlet kurarak esaretimize son vermiştir. 29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyeti ilan etmişlerdir. Cumhuriyetin ilanı, özgürlüğün ve eşitliğin ilanıdır.

Cumhuriyet sıradan bir rejim değişikliği değildir. Cumhuriyet, bir kültür rejimidir, bir çağ değişimidir, bir uygarlık değişimidir. Cumhuriyet laikliktir. Cumhuriyet demokrasidir. Cumhuriyette zengini, fakiri eşittir; kadını erkeği eşittir.

Cumhuriyet ırkı, etnik kökeni, mezhebi ne olursa olsun bütün insanların eşit vatandaşlık haklarıyla donatılması demektir. Cumhuriyet aynı zamanda bir kadın devrimidir. Cumhuriyeti kuranlar, tercihlerini büyük bir kararlılıkla, cesaretle ortaya koymuşlardır. Cumhuriyetle başlayan o büyük toplumsal dönüşümün temel ekseni kadın erkek eşitliği olmuştur ve Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük projesidir. Bu proje tarihimiz için de adım adım uygulanmıştır.

1924 Tevhit-i Tedrisat (Öğretim Birliği), 1925 Kıyafet Yasası, 1926 Türk Medeni Kanunu, 1927 Nüfus Sayımı, 1928 Laiklik, 1930 Belediye Yasası ile Kadın ve Çocukların Korunması (Umumi Hıfzısıhha), 1933 Kız Teknik Okulların kurulması, 1933 Köy Kanununda değişiklikle kadınlara muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakkı verildi. 1934 Anayasa değişikliği ile kadınlara pek çok gelişmiş ülkelerden önce milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. 1935’te TBMM’de 18 kadın milletvekili seçilerek meclise girdi.

1936’da İş Kanunu yürürlüğe girdi, kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi. Bu tarihsel süreç kısaca bize nereden nereye ve nasıl geldiğimizi açıklamakta ve hatırlatmaktadır. Bizim yolumuzu açan Cumhuriyet'tir. Biz cumhuriyetin kızları, anneleri, onurlu vatandaşlarıyız. Cumhuriyetimizin 96. yılını kutladığımız bugün başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.