Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

CHP’li Baydar, Kararname mağdurlarını Başbakana sordu

SİYASET 03.09.2016 - 16:31, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3386+ kez okundu.
 

CHP’li Baydar, Kararname mağdurlarını Başbakana sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Başbakanın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ın, son çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mağdur edildiklerini belirttiği araştırma görevlilerinin durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBBM) gündemine taşıdığı bildirildi. CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Baydar’ın, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdiği ve konuyla ilgili sorulara cevap verilmesini beklediği de belirtildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ın, Ak Parti’nin gece mesaisinde çıkardığı KHK’da, "Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50’nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır. Bu şekilde statüleri değiştirilen araştırma görevlilerinden 33’üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden atama yapılmayanların mecburi hizmet yükümlülükleri kaldırılır" şeklindeki ibareyle binlerce araştırma görevlisinin mağdur edildiğini düşündüğü vurgulanarak aşağıdaki sorulara cevap istediği kaydedildi. Baydar’ın soruları şöyle: “1) Yeni açılan üniversitelerin akademik kadro açığını kapatmak için yani ülkenin bilimsel geleceğinin oluşturulması maksadıyla ÖYP ile alınmış olan binlerce genç akademisyen adayının iş güvencesinin ortadan kaldırılmasıyla ülkenin geleceğini karartmıyor musunuz? 2) ÖYP ile araştırma görevlisi kadrosuna kendi çaba ve haklarıyla girmiş olan binlerce genç, o dönemde belirli bir mesleki güvence karşılığında üniversitelere atanmışken bir gecede kazanılmış bütün haklarının geri alınmasının demokratik işleyişe sahip bir ülkede yaşanıyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 3) FETÖ/PDY olarak tanımladığınız yapılanmaya karşı çıkardığınızı iddia ettiğiniz dün geceki KHK’nin en büyük mağdurunun geleceğin akademisyenleri olacak olan genç beyinlerin olması hükümetinizin bilime ve bilimsel düşünceye yönelik politikasının bir sonucu olarak görülebilir mi? 4) ÖYP araştırma görevlilerinin 50/d kapsamına alınması ile meslekten atılmaları durumunda yeni açılan üniversitelerin akademik kadro açığını nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Başbakanın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ın, son çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mağdur edildiklerini belirttiği araştırma görevlilerinin durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBBM) gündemine taşıdığı bildirildi.

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Baydar’ın, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdiği ve konuyla ilgili sorulara cevap verilmesini beklediği de belirtildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ın, Ak Parti’nin gece mesaisinde çıkardığı KHK’da, "Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50’nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır. Bu şekilde statüleri değiştirilen araştırma görevlilerinden 33’üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden atama yapılmayanların mecburi hizmet yükümlülükleri kaldırılır" şeklindeki ibareyle binlerce araştırma görevlisinin mağdur edildiğini düşündüğü vurgulanarak aşağıdaki sorulara cevap istediği kaydedildi. Baydar’ın soruları şöyle:

“1) Yeni açılan üniversitelerin akademik kadro açığını kapatmak için yani ülkenin bilimsel geleceğinin oluşturulması maksadıyla ÖYP ile alınmış olan binlerce genç akademisyen adayının iş güvencesinin ortadan kaldırılmasıyla ülkenin geleceğini karartmıyor musunuz?

2) ÖYP ile araştırma görevlisi kadrosuna kendi çaba ve haklarıyla girmiş olan binlerce genç, o dönemde belirli bir mesleki güvence karşılığında üniversitelere atanmışken bir gecede kazanılmış bütün haklarının geri alınmasının demokratik işleyişe sahip bir ülkede yaşanıyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

3) FETÖ/PDY olarak tanımladığınız yapılanmaya karşı çıkardığınızı iddia ettiğiniz dün geceki KHK’nin en büyük mağdurunun geleceğin akademisyenleri olacak olan genç beyinlerin olması hükümetinizin bilime ve bilimsel düşünceye yönelik politikasının bir sonucu olarak görülebilir mi?

4) ÖYP araştırma görevlilerinin 50/d kapsamına alınması ile meslekten atılmaları durumunda yeni açılan üniversitelerin akademik kadro açığını nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.