Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Çeyrek altın alacaklar dikkat

SAĞLIK 15.01.2015 - 16:37, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:48 3112+ kez okundu.
 

Çeyrek altın alacaklar dikkat

Küresel piyasalarda altının ons fiyatı hızlı bir tırmanışla 1,259 doları da aşarak üç aydan uzun sürenin zirvesine çıktı.

Altın, İsviçre Merkez Bankası'nın para birimini eurodan ayırma ve mevduat faizini düşürme kararının ardından doların zayıflaması ile birlikte, Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine ralli yaptı. Ayrıca Hong Kong Borsası'nda bugünkü seansı 1,238 dolardan kapatan altın, Londra Borsası işlemlerinde hızla tırmandı ve kısa sürede 1,259,36 dolara kadar çıktı. Altın daha sonra 1,251-1,253 dolar aralığında hareket etmeye başladı. Küresel piyasalardaki tırmanış Kapalıçarşı'ya da yansıdı ve çeyrek altın 160 lirayı aşarak 160.78 liraya, gram altın da 93.14 liraya kadar yükseldi. SPEKÜLATİF HAREKETLER GÖRÜLÜYOR Altın ve döviz piyasası uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, çeyrek altının şu andaki fiyatının 152 lira olduğunu söyleyerek, "Bugünkü hızlı yükseliş İsviçre'nin faiz indiriminin olumlu yansımasından kaynaklanıyor. Ancak Yunanistan'daki erken seçim kararı, bu seçim sonrasında "Yunanistan Avrupa Para Birliği'nden çıkacak mı, çıkmayacak mı? sorusundan dolayı altın güvenli bir liman arayışında. Ayrıca emtia, petrol ve dolar altın fiyatlarını desteklemiyor. Burada da spekülatif hareketler görüyoruz. ABD'den gelecek olumlu verilerle altın fiyatında sert düşüşler görebiliriz" dedi. "SERT DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUM" İstanbul Kuyumcular Odası Baş Danışmanı Gökhan Aksu ise, altının ons fiyatının 1.260 dolara çıktığını kaydederken, "Altın, İsviçre Merkez Bankası'nın para birimini Euro'dan ayırma kararının ardından yükselişe geçti. Doların da zayıflaması piyasalarda altının yükselmesine neden oldu. Altında sert düşüş beklemiyoruz. Altının ons fiyatı 1.227- 1.260 dolar arasında hareket edecektir. Çeyrek altında 55- 60 lira arasında fiyatlar hareket edebilir. Bu hafta ABD'den gelecek veriler dfoğrultusunda fiyatlar değişecektir" şeklinde konuştu. İSVİÇRE PİYASALARI SALLADI İsviçre Merkez Bankası'nın İsviçre Frangının Euro'ya olan çıpasını kaldırmasıyla Euro sert düştü. TL karşısında 1.5 yılın en düşük seviyesini gören Euro dolar karşısında da 11 yılın dibini gördü. Bu karar karşısında Frank, dolar, Euro ve TL karşısında yüzde 30 değer kazandı. İsviçre Merkez Bankası Euro-İsviçre Frangı kurunda 1,20 çıpasını kaldırdı. İsviçre Frangı'nın değeri için Euro cinsinden alt sınır belirleyen İsviçre Merkez Bankası bu sınırı korumak için önemli miktarlarda Euro alımı yapıyordu. Bankanın bu kararının ardından bu zorunluluk ortadan kalktı ve Euro'nun önemli bir alıcısının çekilmesiyle Euro'da önemli değer kayıpları yaşandı. FRANK YÜZDE 30 DEĞER KAZANDI Bu karar karşısında Frank, dolar, Euro ve TL karşısında yüzde 30 değer kazandı. Karar açıklanmadan önce saat 11:30'da 2,2322 TL seviyesinde bulunan frank 20 dakika içinde yüzde 30 artarak 2,9312 TL'ye kadar çıktı. İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı da açıklaması sonrası sakinleşen Frank TL karşısında şu dakikalarda düne göre yüzde 15 artışla  2.5560 TL'ye geldi.
Küresel piyasalarda altının ons fiyatı hızlı bir tırmanışla 1,259 doları da aşarak üç aydan uzun sürenin zirvesine çıktı.

Altın, İsviçre Merkez Bankası'nın para birimini eurodan ayırma ve mevduat faizini düşürme kararının ardından doların zayıflaması ile birlikte, Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine ralli yaptı. Ayrıca Hong Kong Borsası'nda bugünkü seansı 1,238 dolardan kapatan altın, Londra Borsası işlemlerinde hızla tırmandı ve kısa sürede 1,259,36 dolara kadar çıktı.

Altın daha sonra 1,251-1,253 dolar aralığında hareket etmeye başladı.

Küresel piyasalardaki tırmanış Kapalıçarşı'ya da yansıdı ve çeyrek altın 160 lirayı aşarak 160.78 liraya, gram altın da 93.14 liraya kadar yükseldi.

SPEKÜLATİF HAREKETLER GÖRÜLÜYOR

Altın ve döviz piyasası uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, çeyrek altının şu andaki fiyatının 152 lira olduğunu söyleyerek, "Bugünkü hızlı yükseliş İsviçre'nin faiz indiriminin olumlu yansımasından kaynaklanıyor. Ancak Yunanistan'daki erken seçim kararı, bu seçim sonrasında "Yunanistan Avrupa Para Birliği'nden çıkacak mı, çıkmayacak mı? sorusundan dolayı altın güvenli bir liman arayışında. Ayrıca emtia, petrol ve dolar altın fiyatlarını desteklemiyor. Burada da spekülatif hareketler görüyoruz. ABD'den gelecek olumlu verilerle altın fiyatında sert düşüşler görebiliriz" dedi.

"SERT DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUM"

İstanbul Kuyumcular Odası Baş Danışmanı Gökhan Aksu ise, altının ons fiyatının 1.260 dolara çıktığını kaydederken, "Altın, İsviçre Merkez Bankası'nın para birimini Euro'dan ayırma kararının ardından yükselişe geçti. Doların da zayıflaması piyasalarda altının yükselmesine neden oldu. Altında sert düşüş beklemiyoruz. Altının ons fiyatı 1.227- 1.260 dolar arasında hareket edecektir. Çeyrek altında 55- 60 lira arasında fiyatlar hareket edebilir. Bu hafta ABD'den gelecek veriler dfoğrultusunda fiyatlar değişecektir" şeklinde konuştu.

İSVİÇRE PİYASALARI SALLADI

İsviçre Merkez Bankası'nın İsviçre Frangının Euro'ya olan çıpasını kaldırmasıyla Euro sert düştü. TL karşısında 1.5 yılın en düşük seviyesini gören Euro dolar karşısında da 11 yılın dibini gördü. Bu karar karşısında Frank, dolar, Euro ve TL karşısında yüzde 30 değer kazandı. İsviçre Merkez Bankası Euro-İsviçre Frangı kurunda 1,20 çıpasını kaldırdı. İsviçre Frangı'nın değeri için Euro cinsinden alt sınır belirleyen İsviçre Merkez Bankası bu sınırı korumak için önemli miktarlarda Euro alımı yapıyordu. Bankanın bu kararının ardından bu zorunluluk ortadan kalktı ve Euro'nun önemli bir alıcısının çekilmesiyle Euro'da önemli değer kayıpları yaşandı.

FRANK YÜZDE 30 DEĞER KAZANDI
Bu karar karşısında Frank, dolar, Euro ve TL karşısında yüzde 30 değer kazandı. Karar açıklanmadan önce saat 11:30'da 2,2322 TL seviyesinde bulunan frank 20 dakika içinde yüzde 30 artarak 2,9312 TL'ye kadar çıktı. İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı da açıklaması sonrası sakinleşen Frank TL karşısında şu dakikalarda düne göre yüzde 15 artışla  2.5560 TL'ye geldi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.