Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden basına haksız suçlama

GÜNCEL 08.07.2019 - 19:30, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3167+ kez okundu.
 

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden basına haksız suçlama

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, jeotermallerle ilgili yaptığı açıklamada, yaygın ve yerel gazetelerin gerçek dışı haber yayımladığını öne sürerek beklenmedik bir gafa imza attı.

AYDIN-  Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken’in yaptığı açıklamayı haberleştirip kamuoyunun bilgisine sunan basın yayın organlarını “Gerçek dışı haber yapmak” ile suçlayan Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, “Gerçek dışı” dediği haberi okumadığı da böylece anlaşıldı. Açıklamasına, “Bazı ulusal ve yerel gazetelerde İlimizin en önemli ürünlerinin başında gelen ve coğrafi işaret tescilli Aydın İnciri’nde, jeotermal kaynaklı olarak kükürt oranının yükseldiğine dair gerçek dışı haberler yayımlanması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür” diye başlayan Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından bütün jeotermal santrallerde, jeotermal kaynaklardan numuneler alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda analizler yaptırılmaktadır. Yine hava kalitesini etkileyen gazların ölçümleri de aynı şekilde analizlere tabi tutulmaktadır. Bu analizler sonucu sınır değerlerini sağlamayan işletmeler olursa gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Ayrıca havadaki gazların konsantrasyonlarını belirleyecek olan pasif örnekleme tüplerinin müdürlüğümüz personeli gözetiminde bakanlığımızca akredite edilmiş laboratuvarlarca, jeotermal santral alanlarında konuşlandırılması yapılmaktadır. Bu çalışmalarımıza ilave olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Büyük Menderes Havzası’nda, jeotermal faaliyetlerden kaynaklanan emisyonların hava ortamında ölçülmesi ve buna bağlı olarak “Ulusal Hava Kalitesi İndeksi” ile “EPA Hava Kalitesi İndeksi” kapsamında gerekli değerlendirmenin yapılabilmesi amacıyla 1 adet mobil hava kalitesi ölçüm aracı, ilimiz Germencik İlçesi’nde tesis edilmiştir. Hava kalitesi ölçüm aracı vasıtasıyla hava ortamında, partikül maddeler (PM10), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) parametrelerinin ölçümünü aktif olarak yapılacaktır. Ölçüm sonuçları, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’nde yer alan “Ulusal Hava Kalitesi İndeksi”ne göre değerlendirilecektir. Ayrıca Hidrojen Sülfür (H2S) parametresi ölçümü için de Dokuz Eylül Üniversitesi yetkilileri ve bakanlığımız personeli tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Bakanlığımız tarafından Büyük Menderes Havzası’nda meydana gelen kirlilik yükünü ölçmek için Büyük Menderes Nehri’nin Denizli Sarayköy –Söke İlçesi akış güzergâhı üzerinde belirlenen 9 adet noktadan, bakanlığımıza ait mobil ölçüm laboratuvar aracı ile su örnekleri alınmıştır. Alınan numuneler için gerekli analizler yapılacaktır.”
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, jeotermallerle ilgili yaptığı açıklamada, yaygın ve yerel gazetelerin gerçek dışı haber yayımladığını öne sürerek beklenmedik bir gafa imza attı.

AYDIN-  Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken’in yaptığı açıklamayı haberleştirip kamuoyunun bilgisine sunan basın yayın organlarını “Gerçek dışı haber yapmak” ile suçlayan Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, “Gerçek dışı” dediği haberi okumadığı da böylece anlaşıldı.

Açıklamasına, “Bazı ulusal ve yerel gazetelerde İlimizin en önemli ürünlerinin başında gelen ve coğrafi işaret tescilli Aydın İnciri’nde, jeotermal kaynaklı olarak kükürt oranının yükseldiğine dair gerçek dışı haberler yayımlanması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür” diye başlayan Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle devam etti:

“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından bütün jeotermal santrallerde, jeotermal kaynaklardan numuneler alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda analizler yaptırılmaktadır. Yine hava kalitesini etkileyen gazların ölçümleri de aynı şekilde analizlere tabi tutulmaktadır. Bu analizler sonucu sınır değerlerini sağlamayan işletmeler olursa gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

Ayrıca havadaki gazların konsantrasyonlarını belirleyecek olan pasif örnekleme tüplerinin müdürlüğümüz personeli gözetiminde bakanlığımızca akredite edilmiş laboratuvarlarca, jeotermal santral alanlarında konuşlandırılması yapılmaktadır.

Bu çalışmalarımıza ilave olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Büyük Menderes Havzası’nda, jeotermal faaliyetlerden kaynaklanan emisyonların hava ortamında ölçülmesi ve buna bağlı olarak “Ulusal Hava Kalitesi İndeksi” ile “EPA Hava Kalitesi İndeksi” kapsamında gerekli değerlendirmenin yapılabilmesi amacıyla 1 adet mobil hava kalitesi ölçüm aracı, ilimiz Germencik İlçesi’nde tesis edilmiştir. Hava kalitesi ölçüm aracı vasıtasıyla hava ortamında, partikül maddeler (PM10), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) parametrelerinin ölçümünü aktif olarak yapılacaktır. Ölçüm sonuçları, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’nde yer alan “Ulusal Hava Kalitesi İndeksi”ne göre değerlendirilecektir. Ayrıca Hidrojen Sülfür (H2S) parametresi ölçümü için de Dokuz Eylül Üniversitesi yetkilileri ve bakanlığımız personeli tarafından çalışmalar yürütülmektedir.

Bakanlığımız tarafından Büyük Menderes Havzası’nda meydana gelen kirlilik yükünü ölçmek için Büyük Menderes Nehri’nin Denizli Sarayköy –Söke İlçesi akış güzergâhı üzerinde belirlenen 9 adet noktadan, bakanlığımıza ait mobil ölçüm laboratuvar aracı ile su örnekleri alınmıştır. Alınan numuneler için gerekli analizler yapılacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.