Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Çevre katliamı devam ediyor

GÜNCEL 04.01.2018 - 09:16, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3164+ kez okundu.
 

Çevre katliamı devam ediyor

Reenjekte edilmesi gereken jeotermal sular, Menderes Ovası’na salınıyor.

AYDIN- Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip Aydın’da verimli topraklar jeotermal enerji firmalarının duyarsızlığına kurban gitmeye başladı. Çevreye zararlı olduğu için reenjekte edilmesi gereken jeotermal sular göz göre göre doğaya salınıyor. Aydın Efeler ilçesi İmamköy yakınlarında dün gece havanın yağışlı olmasını fırsat bilen özel bir jeotermal firması sabaha kadar reenjekte edilmesi gereken zehirli atıkları doğaya saldı. Hiç bir yetkilinin görüp müdahale etmediği çevre katliamı nedeniyle Aydın-Denizli Karayolu’nda doğaya salınan sıcak suların oluşturduğu buhar nedeniyle zaman zaman görüş mesafesi düştü. Jeotermal firmalarının çevreye olan duyarsızlığı ve yeterli denetimin yapılmaması nedeniyle Aydın’da çevre kirliliğinin her geçen gün arttığını belirten Germencik Çevre ve Doğayı Koruma Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın, yaşanan bu vurdumduymazlığın ileride telafisi mümkün olmayan doğa tahribatına neden olacağını söyledi. Usulüne uygun işletilmesi halinde jeotermal enerjiye karşı olmadıklarını ancak Aydın’da çevreye acımasızca zarar verildiğini kaydeden Metin Aydın, “Jeotermal akışkanının doğaya salınması yasak. Bunun yanında yerleşim yeri ve tarım alanına tesis kurulması da yasak. Denetlemekle yükümlü olanların denetlemesi gerekir. Maalesef denetlenmiyor ve mütemadiyen bu akışkanlar doğaya salınıyor. Cezalar kalıcı tedbir değil. Yasaya uymayan tesislerin kapatılması gerekir” dedi. “15 günde her şey olup bitiyor” Aydın il genelinde pek çok yerde benzer durumların yaşandığını ve bizzat kendisinin de ilgili birimlere arayarak şikayetçi olduğunu belirten Germencik Çevre ve Doğayı Koruma Derneği Sözcüsü Metin Aydın, “Maalesef bu tür durumlarda muhatap bulamıyoruz. Yazılı şikayet ettiğimizde 15 gün içinde gidip denetleneceği söyleniyor. Zaten 15 gün içinde çevreye duyarlılığı olamayan firmalar yapacağını yapıp geçiyor. Bu nedenle gerek denetim sisteminde gerekse yasaların uygulanış şeklinde çevreye zarar vermeyecek şekilde düzenleme yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Reenjekte edilmesi gereken jeotermal sular, Menderes Ovası’na salınıyor.

AYDIN- Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip Aydın’da verimli topraklar jeotermal enerji firmalarının duyarsızlığına kurban gitmeye başladı. Çevreye zararlı olduğu için reenjekte edilmesi gereken jeotermal sular göz göre göre doğaya salınıyor.

Aydın Efeler ilçesi İmamköy yakınlarında dün gece havanın yağışlı olmasını fırsat bilen özel bir jeotermal firması sabaha kadar reenjekte edilmesi gereken zehirli atıkları doğaya saldı. Hiç bir yetkilinin görüp müdahale etmediği çevre katliamı nedeniyle Aydın-Denizli Karayolu’nda doğaya salınan sıcak suların oluşturduğu buhar nedeniyle zaman zaman görüş mesafesi düştü.

Jeotermal firmalarının çevreye olan duyarsızlığı ve yeterli denetimin yapılmaması nedeniyle Aydın’da çevre kirliliğinin her geçen gün arttığını belirten Germencik Çevre ve Doğayı Koruma Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın, yaşanan bu vurdumduymazlığın ileride telafisi mümkün olmayan doğa tahribatına neden olacağını söyledi. Usulüne uygun işletilmesi halinde jeotermal enerjiye karşı olmadıklarını ancak Aydın’da çevreye acımasızca zarar verildiğini kaydeden Metin Aydın, “Jeotermal akışkanının doğaya salınması yasak. Bunun yanında yerleşim yeri ve tarım alanına tesis kurulması da yasak. Denetlemekle yükümlü olanların denetlemesi gerekir. Maalesef denetlenmiyor ve mütemadiyen bu akışkanlar doğaya salınıyor. Cezalar kalıcı tedbir değil. Yasaya uymayan tesislerin kapatılması gerekir” dedi.

“15 günde her şey olup bitiyor”

Aydın il genelinde pek çok yerde benzer durumların yaşandığını ve bizzat kendisinin de ilgili birimlere arayarak şikayetçi olduğunu belirten Germencik Çevre ve Doğayı Koruma Derneği Sözcüsü Metin Aydın, “Maalesef bu tür durumlarda muhatap bulamıyoruz. Yazılı şikayet ettiğimizde 15 gün içinde gidip denetleneceği söyleniyor. Zaten 15 gün içinde çevreye duyarlılığı olamayan firmalar yapacağını yapıp geçiyor. Bu nedenle gerek denetim sisteminde gerekse yasaların uygulanış şeklinde çevreye zarar vermeyecek şekilde düzenleme yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.