Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Cemaatin kalbi bu okulda atıyor

EĞİTİM 05.01.2015 - 16:17, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:48 3816+ kez okundu.
 

Cemaatin kalbi bu okulda atıyor

Bu yıl 121. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Beyoğlu'ndaki Rum Lisesi, 42 öğrencisiyle okul müdürü Yani Demircioğlu'nun "hasta adam" olarak nitelendirdiği İstanbul Rum Cemaati'nin "yaşam ümidi"ni temsil ediyor.

Sultan II. Abdülhamid'in ekonomi danışmanı da olan Rum Banker Hristaki Zografos'un maddi desteğiyle inşa edilen ve 1893'te hizmet vermeye başlayan Özel Rum Zoğrafyon Lisesi, ilk yüz yıllık ömründe 10 binden fazla öğrenci yetiştirdi. Okulun övündüğü öğrenciler arasında burada 1,5 yıl okuyup ayrılan Patrik Bartholomeos, Türkiye'nin ilk çevre mühendisi Kriton Curis, milli masa tenisi sporcuları Fani ve Vasil Aleksandridis kardeşler ile gazeteci Yorgo Kırbaki de yer alıyor.  Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi'ne komşu, Turnacıbaşı Sokak'taki 5 katlı binasında hizmet vermeye başlayan okul, 1961-62 ders yılında öğrenci sayısının 730'u bulması nedeniyle tarihi binasına bir kat daha çıkmak zorunda kalmış. Ancak 1960'lı ve 70'li yıllarda Kıbrıs'ta Rumlar ve Türkler arasında yaşanan sorunların Türkiye'ye yansımasıyla öğrenci sayısında dramatik düşüşler yaşamış. Bugün, bu görkemli tarihi binanın sınıflarında birkaç, bazen de tek bir öğrenciyle ders yapılıyor.
Bu yıl 121. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Beyoğlu'ndaki Rum Lisesi, 42 öğrencisiyle okul müdürü Yani Demircioğlu'nun "hasta adam" olarak nitelendirdiği İstanbul Rum Cemaati'nin "yaşam ümidi"ni temsil ediyor.

Sultan II. Abdülhamid'in ekonomi danışmanı da olan Rum Banker Hristaki Zografos'un maddi desteğiyle inşa edilen ve 1893'te hizmet vermeye başlayan Özel Rum Zoğrafyon Lisesi, ilk yüz yıllık ömründe 10 binden fazla öğrenci yetiştirdi.

Okulun övündüğü öğrenciler arasında burada 1,5 yıl okuyup ayrılan Patrik Bartholomeos, Türkiye'nin ilk çevre mühendisi Kriton Curis, milli masa tenisi sporcuları Fani ve Vasil Aleksandridis kardeşler ile gazeteci Yorgo Kırbaki de yer alıyor. 

Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi'ne komşu, Turnacıbaşı Sokak'taki 5 katlı binasında hizmet vermeye başlayan okul, 1961-62 ders yılında öğrenci sayısının 730'u bulması nedeniyle tarihi binasına bir kat daha çıkmak zorunda kalmış. Ancak 1960'lı ve 70'li yıllarda Kıbrıs'ta Rumlar ve Türkler arasında yaşanan sorunların Türkiye'ye yansımasıyla öğrenci sayısında dramatik düşüşler yaşamış. Bugün, bu görkemli tarihi binanın sınıflarında birkaç, bazen de tek bir öğrenciyle ders yapılıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.