Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Bülbül, balık çiftliklerini TBMM’ye taşıdı

SİYASET 22.07.2019 - 11:50, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3870+ kez okundu.
 

Bülbül, balık çiftliklerini TBMM’ye taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Didim’e kurulması planlanan balık çiftlikleri ve TDİOSB projelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

AYDIN- TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, “Türkiye'nin en güzel denizlerinden ve en temiz havalarından birine sahip olan Aydın'ın Didim İlçesinin Tavşanburnu Mevkii’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşviki ile balık çiftliklerinin kurulması planlanmaktadır” dedi. Biyogüvenlik Kanunu gereği GDO’lu hayvan yemlerinin serbest bırakılması ile beraber balık çiftliklerinde de GDO’lu yem kullanıldığı, çiftliklerinde ‘Yıllık üretimi bin tondan daha düşük olan işletmelerde ÇED raporu aranmaz‘ maddesi çerçevesinde işletmecilerin üretim kapasitesini bin tondan daha düşük göstererek, ÇED raporuna gerek olmadan ruhsat aldıklarının bilinmekte olduğunu belirten Bülbül, şunları söyledi: “Bu işletmelerin insan sağlığı başta olmak üzere kurulduğu bölgelerde pek çok olumsuz sonuç doğurmaktadır. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) yaptığı bir araştırmaya göre, 200 bin balık kapasiteli bir balık çiftliğinin oluşturacağı kirlilik, yaklaşık 20 bin nüfuslu, 150 bin ton su ürünleri yetiştiren bir tesisin oluşturacağı kirlilik etkisi ise, 9 milyon nüfuslu bir kentin çevreye etkisine eşit olduğu ifade edilmiştir.” CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını istediği sorular ise şöyle: “1-Balık çiftlikleri ve TDİOSB’nin kurulacak bölgeye vereceği zararları ile alakalı bir ön araştırma çalışması yapılmış mıdır? Kurulması planlanan işletmeler arası uzaklık, kıyıya olan uzaklığı, plaj ve arkeolojik alanlara olan uzaklığı ile ilgili kriterler göz önünde bulundurulmuş mudur? 2- Balık çiftlikleri ve TDİOSB’nin kurulumu ile ne hedeflenmektedir? Hedeflenen kazanımlarla, turizm sektöründeki verilecek zararlar hesaplanmış mıdır? 3- Kültür ve Turizm Bakanlığı'dan balık çiftlikleri ve TDİOSB’nin kurulması planlanan yerin çevresinde teşvik belgesi verilip, turizm tesisi yapılmasına izin verilen yerler var mıdır? 4- GDO’lu yem kullanımının ekolojik dengeye vereceği zarar hesaplanmış mıdır? 5- Bölgede kurulacak işletmeler için alınmış bir ÇED raporu var mıdır? 6- Bin ton üretim kapasitesi altındaki tesislerde, ÇED raporu aranmamasının sebebi nedir? ÇED raporundan muaf olmak için farklı şirketler kurarak, aynı çatı altında faaliyet gösteren işletmeler için ne gibi önlemler alınmaktadır? 7- Bölgede kurulması planlanan çiftlikte hangi tür balık üretimi yapılacaktır?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Didim’e kurulması planlanan balık çiftlikleri ve TDİOSB projelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

AYDIN- TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, “Türkiye'nin en güzel denizlerinden ve en temiz havalarından birine sahip olan Aydın'ın Didim İlçesinin Tavşanburnu Mevkii’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşviki ile balık çiftliklerinin kurulması planlanmaktadır” dedi.

Biyogüvenlik Kanunu gereği GDO’lu hayvan yemlerinin serbest bırakılması ile beraber balık çiftliklerinde de GDO’lu yem kullanıldığı, çiftliklerinde ‘Yıllık üretimi bin tondan daha düşük olan işletmelerde ÇED raporu aranmaz‘ maddesi çerçevesinde işletmecilerin üretim kapasitesini bin tondan daha düşük göstererek, ÇED raporuna gerek olmadan ruhsat aldıklarının bilinmekte olduğunu belirten Bülbül, şunları söyledi:

“Bu işletmelerin insan sağlığı başta olmak üzere kurulduğu bölgelerde pek çok olumsuz sonuç doğurmaktadır. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) yaptığı bir araştırmaya göre, 200 bin balık kapasiteli bir balık çiftliğinin oluşturacağı kirlilik, yaklaşık 20 bin nüfuslu, 150 bin ton su ürünleri yetiştiren bir tesisin oluşturacağı kirlilik etkisi ise, 9 milyon nüfuslu bir kentin çevreye etkisine eşit olduğu ifade edilmiştir.”

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını istediği sorular ise şöyle:

“1-Balık çiftlikleri ve TDİOSB’nin kurulacak bölgeye vereceği zararları ile alakalı bir ön araştırma çalışması yapılmış mıdır? Kurulması planlanan işletmeler arası uzaklık, kıyıya olan uzaklığı, plaj ve arkeolojik alanlara olan uzaklığı ile ilgili kriterler göz önünde bulundurulmuş mudur?

2- Balık çiftlikleri ve TDİOSB’nin kurulumu ile ne hedeflenmektedir? Hedeflenen kazanımlarla, turizm sektöründeki verilecek zararlar hesaplanmış mıdır?

3- Kültür ve Turizm Bakanlığı'dan balık çiftlikleri ve TDİOSB’nin kurulması planlanan yerin çevresinde teşvik belgesi verilip, turizm tesisi yapılmasına izin verilen yerler var mıdır?

4- GDO’lu yem kullanımının ekolojik dengeye vereceği zarar hesaplanmış mıdır?

5- Bölgede kurulacak işletmeler için alınmış bir ÇED raporu var mıdır?

6- Bin ton üretim kapasitesi altındaki tesislerde, ÇED raporu aranmamasının sebebi nedir? ÇED raporundan muaf olmak için farklı şirketler kurarak, aynı çatı altında faaliyet gösteren işletmeler için ne gibi önlemler alınmaktadır?

7- Bölgede kurulması planlanan çiftlikte hangi tür balık üretimi yapılacaktır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.