Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Biz nüfusun yarısıyız

EKONOMİ 05.12.2015 - 16:50, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2792+ kez okundu.
 

Biz nüfusun yarısıyız

Aydın Baro Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonu kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 81.yılı dolayısı ile bir basın açıklaması yaptı.

Aydın Baro Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonunun yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı; “5 Aralık 1934 tarihinde 1924 Anayasamızın 10.maddesinde yapılan değişiklikle, erkeklere tanınan milletvekili seçme hakkı, kadınlara da tanınmış ve "yirmi iki yaşını bitiren kadın, erkek her Türk mebus seçme hakkını haizdir" hükmüne yer verilmiştir. Anayasanın 11. Maddesinde yapılan değişiklikle de kadınlara milletvekili seçilme hakkı verilmiş ve madde "otuz yaşını bitiren kadın, erkek her Türk mebus seçilebilir" şeklinde yeniden düzenlenmiştir. Anayasa'nın 10. Ve 11.maddeleri değişiklikleri çerçevesinde İntihab-ı Mebusan Kanunu'nda (Milletvekili Seçimi Kanunu'nda ) 11 Aralık 1934 tarihinde değişiklik yapılmış ve anayasayla tanınmış olan bu haklara Seçim Kanununda da yer verilmiştir. Şubat 1935'de yapılan milletvekili seçiminde 18 kadın milletvekili seçilmiştir. Ancak, birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye'de Kadınlara Milletvekili Seçme Seçilme Hakkı tanınmasına rağmen 81 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamamış, 2015 seçimlerinde kadın milletvekili oranı %14,9'da kalmıştır. Kadın erkek eşitliği ve her ikisin birlikte toplumda var olmaları önemli bir uygarlık aşaması olup bu husus Atatürk ilkelerinin de özünde yer almaktadır. Atatürk, Cumhuriyet' in ilanından dokuz ay önce Şubat 1923 'de şöyle demiştir: "Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, sosyal toplum felçlidir."Atatürk, çağdaş bir düşüncenin ürünü olan bu sözleriyle kadının toplumdaki yerini tanımlamıştır. Biz nüfusun yarısıyız, Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması,  siyasette eşit oranda temsil edilememesi, herşeyden önce bir demokrasi meselesidir. Mecliste de eşit sayıda yer almak istiyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sesleniyoruz: Türkiye'nin onayladığı Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ve Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nde yer alan taahhütlerin yerine getirilmesini, eşit temsilin sağlanması için özel ve acil çalışmalar yapılmasını istiyoruz. Anayasa'da, Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında, Parti Tüzüklerinde Seçilme Hakkımızı yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyete  % 50 temsil hakkı getiren değişikliğin gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz. Bu beklentilerimizin hayata geçirilmesi sürecini yakından takip ettiğimizi ve ısrarlı biçimde takip etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.”
Aydın Baro Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonu kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 81.yılı dolayısı ile bir basın açıklaması yaptı.

Aydın Baro Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonunun yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“5 Aralık 1934 tarihinde 1924 Anayasamızın 10.maddesinde yapılan değişiklikle, erkeklere tanınan milletvekili seçme hakkı, kadınlara da tanınmış ve "yirmi iki yaşını bitiren kadın, erkek her Türk mebus seçme hakkını haizdir" hükmüne yer verilmiştir.

Anayasanın 11. Maddesinde yapılan değişiklikle de kadınlara milletvekili seçilme hakkı verilmiş ve madde "otuz yaşını bitiren kadın, erkek her Türk mebus seçilebilir" şeklinde yeniden düzenlenmiştir. Anayasa'nın 10. Ve 11.maddeleri değişiklikleri çerçevesinde İntihab-ı Mebusan Kanunu'nda (Milletvekili Seçimi Kanunu'nda ) 11 Aralık 1934 tarihinde değişiklik yapılmış ve anayasayla tanınmış olan bu haklara Seçim Kanununda da yer verilmiştir. Şubat 1935'de yapılan milletvekili seçiminde 18 kadın milletvekili seçilmiştir.

Ancak, birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye'de Kadınlara Milletvekili Seçme

Seçilme Hakkı tanınmasına rağmen 81 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamamış, 2015 seçimlerinde kadın milletvekili oranı %14,9'da kalmıştır.

Kadın erkek eşitliği ve her ikisin birlikte toplumda var olmaları önemli bir uygarlık aşaması olup bu husus Atatürk ilkelerinin de özünde yer almaktadır.

Atatürk, Cumhuriyet' in ilanından dokuz ay önce Şubat 1923 'de şöyle demiştir: "Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, sosyal toplum felçlidir."Atatürk, çağdaş bir düşüncenin ürünü olan bu sözleriyle kadının toplumdaki yerini tanımlamıştır.

Biz nüfusun yarısıyız, Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması,  siyasette eşit oranda temsil edilememesi, herşeyden önce bir demokrasi meselesidir. Mecliste de eşit sayıda yer almak istiyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sesleniyoruz:

Türkiye'nin onayladığı Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ve Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nde yer alan taahhütlerin yerine getirilmesini, eşit temsilin sağlanması için özel ve acil çalışmalar yapılmasını istiyoruz. Anayasa'da, Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında, Parti Tüzüklerinde Seçilme Hakkımızı yaşama geçirmek üzere her bir cinsiyete  % 50 temsil hakkı getiren değişikliğin gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz.

Bu beklentilerimizin hayata geçirilmesi sürecini yakından takip ettiğimizi ve ısrarlı biçimde takip etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.