Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Bilimsel Veterinerliğin 174. yılı etkinlikleri başladı

GÜNCEL 25.10.2016 - 08:28, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 1787+ kez okundu.
 

Bilimsel Veterinerliğin 174. yılı etkinlikleri başladı

Türkiye’de Veteriner Hekimliği Eğitiminin Başlangıcının 174. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Veteriner Hekimler Atatürk anıtına çelenk koyup mesleki sorunları dile getirdi.

AYDIN- Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, törenden sonra yaptığı açıklamada her geçen gün artan veteriner fakültelerinden ve yeterli donanıma sahip olmadan öğrencilere diploma verilerek piyasaya salınmasından dert yandı.  Türkiye’de bilimsel veteriner hekimliği eğitiminin 174. Yılı dolayısıyla düzenlenen törene; Aydın Veteriner Hekimleri Odası başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, ADÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Gürsoy, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Köksal, veteriner hekimler, fakülte öğrencileri ve öğretim görevlileri katıldı. Türkiye’de ilk Veteriner Hekimliği öğretimine 1842 yılında Godlewsky isimli Prusyalı bir askeri veteriner tarafından İstanbul’da 12 öğrenci ile başlandığını hatırlatan Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, şunları söyledi: “Dersler 1849’da Maçka’daki Harp Okulu’nda, 1853’te Taşkışla’da, 1873’te Galatasaray’daki Askeri Tıp Okulu’nda verildi. 1866’da ilk Baytar Rüştiyesi teşkil edildi. Değişik süreçlerin ardından 1948 yılında Veteriner Fakültesi Ankara Üniversitesi bünyesine alındı. İlk dönemlerde oldukça donanımlı öğrencilerin yetiştiği veteriner fakülteleri son yıllarda adeta mantar gibi türedi ve buralardan mezun olan öğrencilerin tam bilimsel olarak yetişemeden piyasa çıkması sektörde sıkıntılara neden olmaya başladı.  Bunun akabinde istihdam problemi yaşanmaya başladı. Türkiye’de hayvancılık artmadığı gibi her geçen yıl veteriner hekim sayısı artıyor. Kısa bir süre öncesine iki elin parmak sayısını geçmeyen veteriner fakültesi sayısı bugün 30 civarına ulaştı. Plansız büyüme ve yetersiz altyapı nedeniyle yeni nesil veteriner hekimler kendi işini yapamaz duruma geldi.”
Türkiye’de Veteriner Hekimliği Eğitiminin Başlangıcının 174. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Veteriner Hekimler Atatürk anıtına çelenk koyup mesleki sorunları dile getirdi.

AYDIN- Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, törenden sonra yaptığı açıklamada her geçen gün artan veteriner fakültelerinden ve yeterli donanıma sahip olmadan öğrencilere diploma verilerek piyasaya salınmasından dert yandı. 

Türkiye’de bilimsel veteriner hekimliği eğitiminin 174. Yılı dolayısıyla düzenlenen törene; Aydın Veteriner Hekimleri Odası başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, ADÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Gürsoy, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Köksal, veteriner hekimler, fakülte öğrencileri ve öğretim görevlileri katıldı.

Türkiye’de ilk Veteriner Hekimliği öğretimine 1842 yılında Godlewsky isimli Prusyalı bir askeri veteriner tarafından İstanbul’da 12 öğrenci ile başlandığını hatırlatan Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, şunları söyledi:

“Dersler 1849’da Maçka’daki Harp Okulu’nda, 1853’te Taşkışla’da, 1873’te Galatasaray’daki Askeri Tıp Okulu’nda verildi. 1866’da ilk Baytar Rüştiyesi teşkil edildi. Değişik süreçlerin ardından 1948 yılında Veteriner Fakültesi Ankara Üniversitesi bünyesine alındı. İlk dönemlerde oldukça donanımlı öğrencilerin yetiştiği veteriner fakülteleri son yıllarda adeta mantar gibi türedi ve buralardan mezun olan öğrencilerin tam bilimsel olarak yetişemeden piyasa çıkması sektörde sıkıntılara neden olmaya başladı.  Bunun akabinde istihdam problemi yaşanmaya başladı. Türkiye’de hayvancılık artmadığı gibi her geçen yıl veteriner hekim sayısı artıyor. Kısa bir süre öncesine iki elin parmak sayısını geçmeyen veteriner fakültesi sayısı bugün 30 civarına ulaştı. Plansız büyüme ve yetersiz altyapı nedeniyle yeni nesil veteriner hekimler kendi işini yapamaz duruma geldi.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.