Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Baydar, S-400’leri Meclis’e taşıdı

SİYASET 09.10.2017 - 12:48, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2552+ kez okundu.
 

Baydar, S-400’leri Meclis’e taşıdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istemiyle bir soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, S-400 füzesi alımını Meclis gündemine taşıdı.

AYDIN- Milletvekili Baydar, Rusya’dan alınacağı açıklanan S-400 füzesi alımıyla ilgili gelişmelere de değindiği soru önergesinde şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde Rusya’dan alınacak olan S-400 füze savunma sistemi ile ilgili ufak tefek bir kaç konunun dışında Rusya ile anlaşmaya varıldığını belirterek, ‘Bizim S-400'deki en önemli kazanımlarımızdan bir tanesi, sadece Türkiye'nin güvenlik ihtiyacını, savunma sistemini karşılamayacak ama aynı zamanda bu teknolojinin transfer edilmesini sağlayacak. Ruslar ile yaptığımız anlaşmada, Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ile yaptığı görüşmelerde bu konu çok açık ve net ortaya konuyor, Ruslar da buna 'tamam' dediler’ sözlerini dile getirmişti. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, S-400 füze sistemi ile ilgili, ‘Arkadaşlarımız imzalarını attılar. Bildiğim kadarıyla kaparoyu da verdiler. Bundan sonraki süreçte zaten Rusya'dan bize aktarılacak kredi ile ilgili devam edecek bir süreçtir. Gerek Sayın Putin, gerekse şahsımın bu konuda kararlılığımız var’ açıklamasında bulunmuştur. Rusya merkezli Güvenlik, Savunma ve Hukuk Sorunları Akademisi’nin Başkan Yardımcısı Viktor Yesin ise, ‘Ülkeler arasında bir satın alma anlaşması imzalandığında, satın alan tarafın sistemleri kendi başına sökme hakkı bulunmaz. Bakım çalışmaları sadece bizim uzmanlarımız tarafından yapılır. Nitekim satın alan taraf, kendi üzerine bu sistemleri üçüncü bir ülkeye satmama ve sistemde değişiklik yapmama yükümlülüğünü almış olur. Onlara bu sistemlerin nasıl üretildiğine ilişkin bir belge de verilmez’ sözlerini ifade etmiştir.” CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın yanıtlanmasını istediği sorular şöyle: “S-400 füzeleri için Rusya ile yapılan anlaşma gereği sistemin teknolojik transferi de olacak mıdır? Olmayacaksa bu alış verişle üyesi olduğumuz NATO’yu karşımıza almak doğru bir hamle midir? S-400 füze sistemlerinin alımı için Rusya’ya ne kadar kaparo verilmiştir? Yapılan anlaşmanın iptali durumunda verilen kaparo geri alınacak mıdır?  Rusya’dan kaç adet S-400 füzesi, kaç TL’ye alınacaktır? Anlaşma gereği ödeme, hangi şartlarda yapılacaktır? S-400 füze sisteminin ülkemize kurulumuna ne zaman başlanacaktır? Söz konusu füze sisteminin bakımı ve onarımı dahil tüm kontrolü Rusya’da olacaksa, bu durum ülkemizin güvenliği bakımından bir tehlike oluşturmaz mı? Dostumuz dediğiniz ABD’nin, 8 Ekim 2017’de Türkiye’den yapılan vize başvurularını süresiz askıya alması kararında, Rusya’dan alacağımız S-400 füze sisteminin etkisi var mıdır?”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istemiyle bir soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, S-400 füzesi alımını Meclis gündemine taşıdı.

AYDIN- Milletvekili Baydar, Rusya’dan alınacağı açıklanan S-400 füzesi alımıyla ilgili gelişmelere de değindiği soru önergesinde şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde Rusya’dan alınacak olan S-400 füze savunma sistemi ile ilgili ufak tefek bir kaç konunun dışında Rusya ile anlaşmaya varıldığını belirterek, ‘Bizim S-400'deki en önemli kazanımlarımızdan bir tanesi, sadece Türkiye'nin güvenlik ihtiyacını, savunma sistemini karşılamayacak ama aynı zamanda bu teknolojinin transfer edilmesini sağlayacak. Ruslar ile yaptığımız anlaşmada, Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ile yaptığı görüşmelerde bu konu çok açık ve net ortaya konuyor, Ruslar da buna 'tamam' dediler’ sözlerini dile getirmişti.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, S-400 füze sistemi ile ilgili, ‘Arkadaşlarımız imzalarını attılar. Bildiğim kadarıyla kaparoyu da verdiler. Bundan sonraki süreçte zaten Rusya'dan bize aktarılacak kredi ile ilgili devam edecek bir süreçtir. Gerek Sayın Putin, gerekse şahsımın bu konuda kararlılığımız var’ açıklamasında bulunmuştur.

Rusya merkezli Güvenlik, Savunma ve Hukuk Sorunları Akademisi’nin Başkan Yardımcısı Viktor Yesin ise, ‘Ülkeler arasında bir satın alma anlaşması imzalandığında, satın alan tarafın sistemleri kendi başına sökme hakkı bulunmaz. Bakım çalışmaları sadece bizim uzmanlarımız tarafından yapılır. Nitekim satın alan taraf, kendi üzerine bu sistemleri üçüncü bir ülkeye satmama ve sistemde değişiklik yapmama yükümlülüğünü almış olur. Onlara bu sistemlerin nasıl üretildiğine ilişkin bir belge de verilmez’ sözlerini ifade etmiştir.”

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

“S-400 füzeleri için Rusya ile yapılan anlaşma gereği sistemin teknolojik transferi de olacak mıdır? Olmayacaksa bu alış verişle üyesi olduğumuz NATO’yu karşımıza almak doğru bir hamle midir?

S-400 füze sistemlerinin alımı için Rusya’ya ne kadar kaparo verilmiştir? Yapılan anlaşmanın iptali durumunda verilen kaparo geri alınacak mıdır?

 Rusya’dan kaç adet S-400 füzesi, kaç TL’ye alınacaktır? Anlaşma gereği ödeme, hangi şartlarda yapılacaktır?

S-400 füze sisteminin ülkemize kurulumuna ne zaman başlanacaktır?

Söz konusu füze sisteminin bakımı ve onarımı dahil tüm kontrolü Rusya’da olacaksa, bu durum ülkemizin güvenliği bakımından bir tehlike oluşturmaz mı?

Dostumuz dediğiniz ABD’nin, 8 Ekim 2017’de Türkiye’den yapılan vize başvurularını süresiz askıya alması kararında, Rusya’dan alacağımız S-400 füze sisteminin etkisi var mıdır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.