Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Baydar, özel yurtları sordu

SİYASET 08.05.2017 - 11:30, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3870+ kez okundu.
 

Baydar, özel yurtları sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, bir soru önergesi vererek, özel yurtların açılmasını sağlayacak yeni yönetmelikle ilgili kaygılarını dile getirdi.

AYDIN- TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren CHP Milletvekili Baydar, “6.5.2017 tarihli Resmi Gazete ’de, Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği yayımlanmıştır. Yayımlanan bu yönetmelikle 2004 tarihli Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmış, gerçek ve tüzel kişilere ortaokul, imam hatip ortaokulu, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyinde yurt, pansiyon, apart, stüdyo daire açma hakkı getirilmiştir. Yönetmelikte, özel yurtların açılması için en az 40, pansiyon için 30, apart ve stüdyo daire için 10 öğrenci şartı getirilmiştir” dedi. Ayrıca çıkarılan yönetmelikte, kurumların denetiminin, il milli eğitim müdür yardımcısı ya da şube müdürünün başkanlığında şube müdürü ve resmi ortaöğretim kurumu müdürü tarafından yapılacağı ve teftiş kurulunun (müfettişlerin) denetim yetkisinin saklı tutulacağının belirtildiğini de anlatan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, “Denetimsizlik yüzünden Adana’nın Aladağ İlçesi’ndeki kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, Karaman’daki yurtta ise 45 öğrenciye cinsel tacizde bulunulduğu hala hafızalarımızdadır” ifadesini kullandığı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “Ülkemizin birçok bölgesindeki özel yurtlarda yeterli denetim yapılamaması sonucu taciz, yangın, şiddet gibi vakaların olduğu bilinmesine rağmen, ortaokul düzeyinde özel yurtların açılmasının önünü açan bu yönetmeliğin çıkarılmasındaki gerekçe nedir? Söz konusu özel yurtların açılması sonucu öğrencilere yönelik taciz, şiddet vs. gibi olayların meydana gelmesinden kimler sorumlu olacaktır? Açılacak kurumlarda teftiş kurulunun denetim yetkisinin saklı tutulmasının gerekçesi nedir? Öğrencilerimiz için Devlet güvencesi altındaki yurtların sayısının çoğaltılması daha doğru bir hamle değil midir? Devletin kaynakları, ülkemizdeki öğrencilerin barınma sorununu çözecek kadar yurt yapımına yeterli değil midir?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, bir soru önergesi vererek, özel yurtların açılmasını sağlayacak yeni yönetmelikle ilgili kaygılarını dile getirdi.

AYDIN- TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren CHP Milletvekili Baydar, “6.5.2017 tarihli Resmi Gazete ’de, Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği yayımlanmıştır. Yayımlanan bu yönetmelikle 2004 tarihli Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmış, gerçek ve tüzel kişilere ortaokul, imam hatip ortaokulu, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyinde yurt, pansiyon, apart, stüdyo daire açma hakkı getirilmiştir. Yönetmelikte, özel yurtların açılması için en az 40, pansiyon için 30, apart ve stüdyo daire için 10 öğrenci şartı getirilmiştir” dedi.

Ayrıca çıkarılan yönetmelikte, kurumların denetiminin, il milli eğitim müdür yardımcısı ya da şube müdürünün başkanlığında şube müdürü ve resmi ortaöğretim kurumu müdürü tarafından yapılacağı ve teftiş kurulunun (müfettişlerin) denetim yetkisinin saklı tutulacağının belirtildiğini de anlatan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, “Denetimsizlik yüzünden Adana’nın Aladağ İlçesi’ndeki kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, Karaman’daki yurtta ise 45 öğrenciye cinsel tacizde bulunulduğu hala hafızalarımızdadır” ifadesini kullandığı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Ülkemizin birçok bölgesindeki özel yurtlarda yeterli denetim yapılamaması sonucu taciz, yangın, şiddet gibi vakaların olduğu bilinmesine rağmen, ortaokul düzeyinde özel yurtların açılmasının önünü açan bu yönetmeliğin çıkarılmasındaki gerekçe nedir?

Söz konusu özel yurtların açılması sonucu öğrencilere yönelik taciz, şiddet vs. gibi olayların meydana gelmesinden kimler sorumlu olacaktır?

Açılacak kurumlarda teftiş kurulunun denetim yetkisinin saklı tutulmasının gerekçesi nedir?

Öğrencilerimiz için Devlet güvencesi altındaki yurtların sayısının çoğaltılması daha doğru bir hamle değil midir?

Devletin kaynakları, ülkemizdeki öğrencilerin barınma sorununu çözecek kadar yurt yapımına yeterli değil midir?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.