Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Baydar, Katar Üssü’nü sordu

SİYASET 15.05.2017 - 18:17, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3593+ kez okundu.
 

Baydar, Katar Üssü’nü sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Başbakan Binali Yıldırım’a, Türkiye- Katar Askeri Üssü’nün tüm maliyeti neyin karşılığında Katar tarafından karşılanacaktır?” diye sordu.

AYDIN- TBMM Başkanlığı’na Başbakan Binali Yılıdırım tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, 19 Aralık 2014’te Türkiye ile Katar arasında “Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK), Katar’a askerî birlik konuşlandırma; taraflara ortak askerî tatbikat ve eğitim programı gerçekleştirme ve birbirlerinin her türlü askerî tesis, birlik ve kamplarından ayrıca hava sahasından yararlanma hakkını” veren bir anlaşma imzalandığını, anlaşmanın ayrıntılarının 5 Haziran 2015’te Resmî Gazete’de yayımlandığını anımsatarak, şunları söyledi: “Anlaşma yapıldıktan sonra Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, ‘…Ortak düşmanlarla karşı karşıyayız. Orta Doğu için bu kritik dönemde iki ülke arasındaki işbirliği hayati önemde’ sözlerini dile getirmişti. Anlaşmanın Dışişleri Komisyonunda 4.5.2017 tarihinde görüşülüp oy çokluğu ile kabul edildi. Türkiye yapılan bu anlaşma gereği Katar’daki üsse askerimizi gönderecek ve üssün tüm maliyeti Katar tarafından karşılanacak. Katar ile askeri anlaşma yapılmadan önce de Suudi Arabistan’la da “çok kapsamlı” bir askeri anlaşma yapılmıştı. Katar’ın, Suudi Arabistan’ın liderliğindeki Körfez ülkelerinden biri olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Geçtiğimiz günlerde, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman, İran’ın ‘Savaşın Suudi Arabistan’a ulaşmasını beklemeden İran sınırları içerisinde gerçekleşmesi için çalışacağız’ dedi. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehgan bu söze tepki göstererek ‘Suudiler düşüncesizce bir harekette bulunurlarsa, Mekke ve Medine hariç, tüm krallıkları İran ordusu tarafından yok edilecektir’ dedi.” Aydın Milletvekili Baydar, şu soruların da yanıtlanmasını istedi: “1-Katar’ın başkenti Doha’da kurulacak olan Türkiye- Katar Askeri Üssü’nün tüm maliyeti neyin karşılığında Katar tarafından karşılanacaktır? 2-İran ile Suudi Arabistan arasındaki askeri restleşme, çatışma ortamına dönüşüp Katar’a sıçradığında ‘ortak düşman’la mücadele diyerek Türkiye’de savaşa katılacak mıdır? Katılacaksa; Suriye’deki El-Bab bölgesinde olduğu gibi bizimle hiç ilgisi olmayan bir bölgede askerlerimizin şehit edilmesinden kim ya da kimler sorumlu olacaktır? 3-Katar ile yapılan askeri üs anlaşmasının 16. Maddesinde, ‘Anlaşmazlık ortaya çıktığı takdirde, bu anlaşmazlık istişare ve müzakerelerle çözülür. Bir yerel veya uluslararası mahkemeye ya da üçüncü tarafa başvurulamaz’ denilmektedir. Katar’da askerimizin herhangi bir olumsuzluk yaşaması durumu neden uluslararası mahkemelerden kaçırılmıştır?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Başbakan Binali Yıldırım’a, Türkiye- Katar Askeri Üssü’nün tüm maliyeti neyin karşılığında Katar tarafından karşılanacaktır?” diye sordu.

AYDIN- TBMM Başkanlığı’na Başbakan Binali Yılıdırım tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, 19 Aralık 2014’te Türkiye ile Katar arasında “Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK), Katar’a askerî birlik konuşlandırma; taraflara ortak askerî tatbikat ve eğitim programı gerçekleştirme ve birbirlerinin her türlü askerî tesis, birlik ve kamplarından ayrıca hava sahasından yararlanma hakkını” veren bir anlaşma imzalandığını, anlaşmanın ayrıntılarının 5 Haziran 2015’te Resmî Gazete’de yayımlandığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Anlaşma yapıldıktan sonra Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, ‘…Ortak düşmanlarla karşı karşıyayız. Orta Doğu için bu kritik dönemde iki ülke arasındaki işbirliği hayati önemde’ sözlerini dile getirmişti.

Anlaşmanın Dışişleri Komisyonunda 4.5.2017 tarihinde görüşülüp oy çokluğu ile kabul edildi.

Türkiye yapılan bu anlaşma gereği Katar’daki üsse askerimizi gönderecek ve üssün tüm maliyeti Katar tarafından karşılanacak.

Katar ile askeri anlaşma yapılmadan önce de Suudi Arabistan’la da “çok kapsamlı” bir askeri anlaşma yapılmıştı.

Katar’ın, Suudi Arabistan’ın liderliğindeki Körfez ülkelerinden biri olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Geçtiğimiz günlerde, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman, İran’ın ‘Savaşın Suudi Arabistan’a ulaşmasını beklemeden İran sınırları içerisinde gerçekleşmesi için çalışacağız’ dedi. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehgan bu söze tepki göstererek ‘Suudiler düşüncesizce bir harekette bulunurlarsa, Mekke ve Medine hariç, tüm krallıkları İran ordusu tarafından yok edilecektir’ dedi.”

Aydın Milletvekili Baydar, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

“1-Katar’ın başkenti Doha’da kurulacak olan Türkiye- Katar Askeri Üssü’nün tüm maliyeti neyin karşılığında Katar tarafından karşılanacaktır?

2-İran ile Suudi Arabistan arasındaki askeri restleşme, çatışma ortamına dönüşüp Katar’a sıçradığında ‘ortak düşman’la mücadele diyerek Türkiye’de savaşa katılacak mıdır? Katılacaksa; Suriye’deki El-Bab bölgesinde olduğu gibi bizimle hiç ilgisi olmayan bir bölgede askerlerimizin şehit edilmesinden kim ya da kimler sorumlu olacaktır?

3-Katar ile yapılan askeri üs anlaşmasının 16. Maddesinde, ‘Anlaşmazlık ortaya çıktığı takdirde, bu anlaşmazlık istişare ve müzakerelerle çözülür. Bir yerel veya uluslararası mahkemeye ya da üçüncü tarafa başvurulamaz’ denilmektedir. Katar’da askerimizin herhangi bir olumsuzluk yaşaması durumu neden uluslararası mahkemelerden kaçırılmıştır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.